Paratiisi takapihalla

Värikkäät tulppaanit tulivat ja valloittivat

tulppaanikimppu

 

Leikkotulppaaneja on näkynyt kaupoissa jonkin aikaa, mutta keväiset kimput tulivat kauppoihin nyt. Jokaisella on oma suosikkivärinsä – moni pitää kaikista!

Kuinka katoavaista onkaan kauneus – ainakin leikkotulppaanien. Viikko huoneenlämmössä saa kukat kuihtumaan nopeasti. Viileään yöksi vieminen hidastaa kehitystä, jolloin kukista saa nauttia pidempään.

Tulppaanikimpun kestävyyttä parantaa kukkien oikea käsittely ja hoito.

 

tulppaanien leikkaus
35 tulppaania on aika paksu nippu kädessä. Leikkasin pöytää vasten, kuin leipää.

Monesti tulppaanit myydään ”kuivasäilytyksestä”, eli ne eivät korjaamisensa jälkeen ole vielä veteen päässeetkään. Se pidentää myyntiaikaa, eikä lyhyehköstä kuivasäilytyksesta ole kukkien kestävyydelle kotona haittaa.

Kotiin tuodun tulppaanikimpun tyveen leikataan uusi imupinta. 1-2 senttiä pois varren tyveltä on sopiva määrä. Leikkauspinta voi olla viisto tai suora, en ole huomannut sillä vaikutusta tulppaanien säilyvyyteen.

Velttovartisia tulppaaneja ei laiteta suoraan vaasiin, vaan pidetään ne vaikkapa tunnin verran paperi- tai muovikalvossaan ja annetaan kukkien imeä vettä täyteen nestejännitykseen. Kun varret ovat napakat, kukat asetellaan maljakkoon.

 

vettä tulppaanimaljakkoon
Eipä tule tulppaaneja aina aseteltua, vaan puntti kerrallan.

Kun asettelen markettikukkia veteen, huuhtaisen ne ensin juoksevan kraanaveden alla. Varsiin mahdollisesti jääneet mullat, sipulinkuoret ja leikkausjäänteen puhdistuvat, eivätkä pilaa maljakkovettä. Kukkakaupoista ostetut ovat yleensä jo puhdistettuja.

Tulppaanit ”juovat” paljon vettä. Siksi tulppaanien matalaan veteen laittaminen on mielestäni epäkäytännöllistä. Jos vettä on vähän, maljakko tyhjenee nopeasti ja kukat saattavat vaikkapa yön ainakana nuutua!

tuore tulppaanikimppu
Ihanat, tuoreet tulppaanit olivat aivan täydessä nestejännityksessä, vaikka ne oli säilytetty kuiviltaan.

Kun ostin kimppuni pari päivää sitten, se näytti tältä. Oikein hyväkuntoisia, tuoreita ja napakoita kukkavarsia!

Vaikka kukat oli säilytetty kuiviltaan, en tarvinnut edes imeyttää niitä, vaan laitoin suoraan vaasiin.

tulpaanikimppu pöydällä
1 vrk maljakkoon laittamisen jälkeen.

Seuraavana päivänä kimppu näytti jo tältä. Kuinka nopeaa kehitys onkaan! Koko kukka on täysin värittynyt, ja kukkavarsi on kasvanut pituutta – vaikka edellisenä päivänä leikkasin ne tasamittaisiksi.

En koskaan osta täysin värittyneitä tulppaaneja, vaan tulppaanikimpussani raikkaanvihreät lehdet ovat vielä pääosassa. Ihan kuin nykyisin myytäisiin tulppaanit vähän pidemmälle kehittyneinä?

tulppaanikimppu kaksi päviää vanha
2 vk maljakkoon laittamisen jälkeen.

Kaksi päivää hankintansa jälkeen kukat ovat täysin värittyneet. Kieltämättä tänään tuli jo mieleen, että kuinka monta päivää kukat mahtavat kestää. Nyt vedenkulutus on suurimmillaan, joten sain täyttää vaasia kahdesti.

avautunut tulppaani
Maljakossa 2 vrk.

Tässä vielä kaksi havainnollista kuvaa toissapäivänä ostamistani tulppaaneista. Katso valkoista tulppaania 2 vrk kotiin tuomisen jälkeen (tänään).

tuore valkoinen tulppaani
Maljakkoon laitettaessa ei haittaa, vaikka kukka olisi hieman lehtien peitossakin.

Tältä sama kukka näytti vain 2 vrk aikaisemmin, kun ostin sen (sunnuntaina).

Hanki kukat tuoreina, kuten kirjoitin jo keväällä Tuoreet tulppaanit kestävät.

Pitkää iloa kukista, terveisin puutarhatoimittaja Paula

PS 4 vrk kuluttua ostamisesta loistokkuus alkaa olla takanapäin. Oranssit tulppaanit olivat ostettaessa selvästi pidempään säilytettyjä. Valkoiset ja vaaleanpunaiset oli kerätty aivan äsken.

IMG_8656
4 vrk huoneenlämmössä tekee tehtävänsä.

 

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Värikkäät tulppaanit tulivat ja valloittivat

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *