Paratiisi takapihalla

Vie sipulikukat lauhalla parvekkeelle tai terassille

kissa istuu kukkien joukossa
Venäjänsininen Hulda-kissa auttelee kevättöissä.

Koti täyttyy sipulikukista, joiden tuoksu huumaa – vähän liikaakin. Vien sipulikukkaruukut lauhalla jaksolla lasiterassille, jolloin kukat toimivat terassin ilmanraikastimena ja kestävätkin pidempään kuin sisällä.

Vihdoin puutarhamyymälöistä saa kelpo valikoiman hyödettyjä sipulikukkia! Olin jo muutaman viikonlopun kierrellyt kaupoilla, mutta vasta nyt tärppäsi kunnolla.

tuoksuva perunanarsissi
Kauniin valkoiset kukat ja vieno tuoksu tekevät tästä narsissista suositun.

Perunanarsissit ovat tuoksuvia monikukkaisia narsisseja. Lajikenimi ’Bridal Crown’ kuulostaa hienostuneemmalta kuin kotimainen lempinimi.

hyasintti monikukkainen
Monikukkaisten hyasinttien hentoja versoja voi kerätä myös maljakkoon.

Hurmaavia multiflora-hyasintteja olen odottanut hartaasti. Voi vain kuvitella, miltä iso vadillinen avoimia hyasintteja tuoksuu. Parfyymi on tosin niin voimakas, että tuoksuille herkän onkin viisainta katsella niitä olohuoneen ikkunasta.

tetenarsissi
Keltaiset tetenarsissit ovat erityisen viehättävät yhdistettynä sinililjoihin ja hyasintteihin.

Kylmää kestäviä tetenarsisseja olen hankkinut jo aikaisemminkin, mutta kohta alkaa varsinainen sesonki. Karaistut tetenarsissit eivät ole moksistaan muutamista pakkasasteista, ja ulkona on niille paras paikka.

kevätkurjenmiekka
Pikkuruiset kevätkurjenmiekat kukkivat parhaiten viileässä.

Kevätkurjenmiekkoja en ole ennen ruukuissa ostanut, sillä olen arvellut niiden olevan lyhytikäisiä – kuten usein ainakin aurinkoisessa puutarhassa. Nyt sain niin tuuhean yksilön, että ostin sen ja pidän ruukun visusti viileässä.

 

helmililja
Vaaleansiniset helmililjat ovat luotettavia myös huoneenlämmössä.

Helmililjat ovat kestäviä puutarhassa, ruukuissa ja kukkakimpuissakin. Vaikka olen pitänyt kasvin huoneenlämmössä, koko kukkavarsi on avautunut.

sipulikukat ulkona
Tuoksuva asetelmani lasiterassilla kestää pitkään. Pakkasyön uhatessa nostan sen turvaan.

Sipulikukkien keväistä loistoa puutarhassa odotellessa ostelen sipulikukkaruukun sitä ja toisen tätä, ja asetan ne vedenpitävälle alustalle. Asetelmastani tulee kuin kukkapenkki.

Sipulit kerään talteen ja istutan keväällä puutarhaan. Turha heittää hukkaan arvokkaita sipuleita, kun niistä voi olla iloa vaikka taloyhtiön pihalla!

Kukoistavia kevätpäiviä, terveisin puutarhatoimittaja Paula

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vie sipulikukat lauhalla parvekkeelle tai terassille

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *