Paratiisi takapihalla

Vielä kerran perunat - kassiperunan kasvatus onnistuu varmasti!

Pieniä mutta maukkaita ovat ensimmäiset uudet perunamme.

Potagerimme perunanviljely on vahvasti käynnissä. Kun illalla korjasimme ensisatoa, saman tien istutimme uudet siemenperunat itämään.

Koko kevään eniten kysymyksiä kirvoittanut blogi- ja luentoaihe on ollut perunan kasvattaminen sangoissa, laatikoissa ja kasseissa. Vaikka tuntuu, että asia on ollut jo paljon esillä – kyllä se oikeasti on tosi helppoa!

Ostin siemenperunat huhtikuussa ja laitoin itämään olohuoneen lattialämmityksen päälle. Taimet istutimme viljelylaatikkoon toukokuun puolivälin jälkeen, ja jo nyt niissä on korjuukelpoisia potaatteja herkkuhetkiin.

Kaksoisruukun perunat mullattiin lisäämällä multaa taimien kaulaa myöten, koska ruukku oli jäänyt vajaaksi.

Meillä on myös muovinen kaksoisruukku, josta saa kurkittua ja kähvellettyä perunoita vaikka yksi kerrallaan. Päällimmäinen ruukku on umpinainen, mutta sisemmässä ruukussa on isot aukot, joista perunoiden kehitystä voi seurata.

Kahdeksan perunantainta on sopiva määrä tähän astiaan.

Kasvihuoneeseen laitoimme toukokuun puolivälin jälkeen lisää siemenperunoita itämään. Nyt ne ovat istutuskuntoisia taimia ja pääsevät pergolassa sijaitsevaan viljelylaatikkoon jatkamaan kasvuaan.

Taimet vahingoittuvat istututuksessa, joten onneksi laatikko ei ole paahteessa.

Kasteluvesi tiivistää istutukset parhaiten. Aluksi istutuslaatikot kannattaa varjostaa, etteivät istutuksessa vahingoittuneet taimet nuudu.

Kesällä siemenperunat saattavat olla istutettaessa nahistuneita, mutta se ei haittaa.

Kun jatkuvasti pienissä erissä idättää, taimettaa, istuttaa ja korjaa satoa, uusien perunoiden satoa riittää tasaisesti läpi kesän.

Perunoiden idätysmullaksi sopii aivan tavallinen puutarha- tai kukkamulta.

Kesällä hieman itäneet perunat lähtevät nopeasti kasvuun. Istutan nämä heti, kun sadonkorjuun myötä vapautuvat ensimmäiset ruukut.

Tämän vuoden satomme on lähes kokonaan ’Siikli’ lajiketta.

Kasvihuoneen lattialla varttuvat nyt taimikasvatettavat perunat ja istutusvalmiit taimet. Kasvihuoneessa on paljon valoa, ja ainakin öisin vielä melko viileää.

Toukokuussa istutimme perunantaimia myös säkkeihin, joista saadaan satoa juhannukseksi.

Kävin illalla kolmessa puutarhamyymälässä katsomassa, saisiko siemenperunoita vielä lisäistutuksiinkin. Ei ollut tänä vuonna enää yhdessäkään, vaikka juhannus on vielä edessä.

Siemenperunasäkissämme on jonkin verran perunoita jäljellä – täytyy pitää niistä hyvää huolta ja istuttaa jokainen huolella.

Lämmintä alkukesää, terveisin puutarhatoimittaja Paula

Lue lisää:

Idätä perunoita

Kasvata kassiperunoita

 

 

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vielä kerran perunat - kassiperunan kasvatus onnistuu varmasti!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *