Paratiisi takapihalla

Viherkasviksi mainettaan helpommat palmut

Olohuoneen palmuviidakossa kasvaa kentia- ja kultapalmuja.

Kotonamme kasvaa palmuja, joiden alle on kiva istahtaa kahville kasvilamppujen loisteessa.

Palmut olivat aikoinaan suosittuja huonekasveja kodeissa, joissa huonelämpötilaa saattoi talveksi laskea. Ihan hyvin ne viihtyvät myös nykykodin huoneenlämmössäkin.

Huolettoman hortonomipariskunnan kotona palmuviidakko voi välillä voivat paremmin, välillä huonommin. Kastelu ja lannoitus saisi olla säännöllisempää, jotta uusia lehtiä puhkeaisi koko ajan lisää.

Palmut viihtymään

Useimmat palmut viihtyvät kasvukauden ajan lämpimässä, mutta valon vähetessä talveksi lämpötila saisi muutaman asteen  laskea. Harvoin se onnistuu, joten talveksi palmut kannattaa siirtää ikkunoiden eteen ja/tai hankkia kasvilamput kasvun tueksi.

Kasvukaudella – nimensä mukaan – kasvit kaipaavat enemmän kastelua, mutta talveksi vedentarve vähenee.  Kotonamme palmut kasvavat osa altakasteluruukuissa, mutta nykyään myös kevyissä termoruukuissa.

Varsinaista mullanvaihtoa ei ole tehty koskaan, vaikka vanhimmat ovat 25-vuotiaita. Tuoretta multaa on lisätty ruukun pinnalle keväisin.

Lannoitettu on liiankin vähän ja kasteltu turhan epäsäännöllisesti. Parhaiten meillä viihtyvätkin kentiapalmut. Kultapalmut kaipaisivat säntillisempää hoitoa.

Kokeile palmuja kotona

pikkukentiapalmu (Howea forsteriana)

Suosikkini kentiapalmut ovat kestäviä ja helppohoitoisia. Kauniisti kaartuvat pitkäruotiset lehdet ovat syvän tummanvihreät.

Kentiapalmu viihtyy valoisassa tai puolivarjoisassa paikassa. Lajia kannattaa kastella säännöllisesti etenkin kesällä. Talvella kastelu on tarpeen vasta mullan kuivahdettua.

Puhdista leveähköt lehdykät pölystä viikottain, niin kasvin ulkonäkö säilyy siistinä.

sirovuoripalmu (Chamaedorea elegans)

Kahisevalehtisiä  vuoripalmuja saa monenkokoisina ja -hintaisina.

Vuoripalmu viihtyy valoisassa tai puolivarjoisassa kasvupaikassa. Kastele ja lannoita vuoripalmua tasaisesti kasvukauden ajan ja sumuttele ahkerasti myös talvella.

Laji viihtyy myös huonelämpötilassa kautta vuoden.

puistokultapalmu (Chrysalidocarpus lutescens)

Reheväkasvuinen kultapalmu viihtyy valoisassa tai puolivarjoisassa paikassa varmimmin altakasteluruukussa.

Korkea ilmankosteus ja sumuttaminen ovat kasvin mieleen. Lehtien kärkien kuivumiseen on useimmiten syynä epäsäännöllinen kastelu – joskus kuiva ilta tai valonpuute.

Kultapalmut viihtyvät huoneenlämmössä läpi vuoden.

 

Yksi kentiapalmu vietti kesän lasiterassilla. Vasta lokakuussa se palasi kotiin.

Jos viet viherkasveja ulos kesäksi, varo toki hallaa mutta ennen kaikkea varo suoraa auringonpaistetta! Sitä kasvit eivät kestä talven jälkeen. Vie kasvit varjoon ja/tai totuta pikkuhiljaa ulkoiluun.

Kun asiaa aloin miettiä, ostinkin vielä yhden kentiapalmun lisää.

Valoisia viherpäiviä, terveisin puutarhatoimittaja Paula

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Viherkasviksi mainettaan helpommat palmut

Kevät -48

Auringon jo näyttäytyessä alkaa kukat tulla taas ajatuksiin. Haaveissa pyörii Kentianpalmu .Tykkään olohuoneessa kookkaista muutamasta viherkasvista .Tässä kävin jo kukkakaupassa Kentianpalmua katsomassa.Iso ja komia oli ,ehkä noin metrinen , mutta entä jos se ottaa ja kuolee ,kun hintaa oli reilu 60 € niin harmittaa .Olen lukenut innolla hoito-ohjeita , ehkä ei kumminkaan ole hirveän vaativa. Ennestään on 2 metrinen Limoviikuna ja traakkipuita , sekä Orkideoita toisessa huoneessa .Ehkä kannattaisi odottaa vielä keväämpää .

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *