Paratiisi takapihalla

Viljele varhaissatoa ohituskaistaa pitkin

Karaise taimet ennen istuttamista pitämällä niitä ulkona lämpiminä päivinä.

Varmista kunnon sato kesäksi, ja käytä hyväksesi konstit sadon varhaistamiseksi.

Viljelylaatikot muokkaan tavallisesti toukokuun puolivälissä, ja kylvän niihin ensimmäiset siemenet. Uskomattomalta se tuntuu, sillä tätä huhtikuun puolivälissä kirjoittaessani laatikot vasta paljastuivat hangen alta ja ovat yhä umpijäässä.

Kesän säistä ei tiedä vielä kukaan. Viisainta varmistaa kunnon sato varautumalla normaalin viileisiin suomalaisiin kesiin. Näillä kolmella konstilla itse vauhditan satoa!

Tuoksupelargoni ’Eva’, patiokesäkurpitsa ’Easy Pick Green’ ja salaattikurkku ’Tajo’ odottavat istutusta.

Jatkokasvata pikkutaimista. Pikkutaimista jatkokasvattaminen on hyvä vaihtoehto esikasvatukselle, jos kotona ei ole tarpeeksi tilaa ja valoa kevättalvelta saakka. Tilasin talvella puutarha.com postimyynnistä pikkutaimia jatkokasvatukseen, ja ne saapuivat huhtikuun alkupuolella. Kurkut ja kurpitsat ehtisi kyllä kasvattaa vielä vaikka siemenistä saakka, mutta halusin erilajikkeita kuin vakiopuutarhaltamme saa.

Lue kukinnan jatkamisesta: Pikkutaimista loppukesän kukinta

Varhaisperunalajike ’Annabelle’ sopii kassiperunaksi.

Idätä ennakkoon. Ensimmäiset siemenperunat ovat jo komeasti taimella, mutta idätän näitä noin 15-20 kpl kerrallaan lisää uusia istutuksia varten. Valoisassa ja lämpimässä paikassa idut puhkeavat nopeasti, ja vasta itäneinä istutan ne laakeisiin astioihin multaan ja siirrän taimina kasseihin. Esikasvattamalla perunasato aikaistuu viikkoja. Kokeilin tänä keväänä myös itämättömän perunan istutusta suoraan kassimultaan, mutta se osoittautui toivottoman hitaaksi.

Lue kassiperunan viljelyohjeet: DIY kassiperuna

Kylvä sanomalehtipaperista valmistettuun ruukkuun, jugurttipurkkiin tai moneen kertaan käytettävään pienoiskasvihuoneeseen.

Esikasvata edes vähän. Vaikka monet lajit ehtivät tuottaa loppukesän satoa suoraan avomaalle kylvettyinäkin, kyllä muutamankin viikon taimikasvatus satoa jouduttaa. Tillin, persiljan ja papujen taimien ostaminen tuntui vielä muutama vuosi sitten hölmöltä, mutta nyt olen itsekin alkanut esikasvattaa ne. Myös monien kasvimaan kukkien, auringonkukkien, samettikukkien (kuvassa), astereiden ja jopa kehäkukkien, siemenet kylvän nykyisin pienoiskasvihuoneisiin ja siirrän taimina ulos.

Lue laatikkoviljelmälle sopivista kasveista: 12 parasta laatikkokasvia

Kesäinen hyötytarha on ihastuttava näky!

Jouduta satoa myös näin

  1. Kasvimaa tai viljelylaatikko sulaa nopeammin, jos peität sen pinnan muovilla. Aurinkoisina päivinä muovin alla maa lämpenee joutuisasti.
  2. Kylvä vasta, kun maan lämpötila on noin 10 astetta. Liian kylmään maahan kylvetyt siemenet eivät lajista riippuen idä ollenkaan tai itävät hyvin hitaasti.
  3. Peittele varhaiset kylvökset ja istutukset kasvuharsolla, joka suojaa myös keväthallalta. Myöhemmin harso voi olla syrjässä lämpiminä päivinä ja lämmittää kasveja kylmillä kausilla ja öisin.
  4. Vedä monivuotisten lajien tyveltä keväällä katteet pois, sillä ne toimivat eristeenä. Kun maa on sulanut, voit palauttaa katteet paikoilleen.
  5. Viljelylaatikoissa, kasseissa ja ruukuissa pääsee viljelyn alkuun aina varhaisemmin kuin kasvimaalla. Vaikka kasvattaisit isoja määriä, laita muutama lava varhaissatoa varten.

Viljelyn iloa, terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Viljele varhaissatoa ohituskaistaa pitkin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *