Hyvinvointi

Aikuisen ehkäisy - asiantuntija vastaa 10 kysymykseen

Nelikymppisellä naisella saattaa olla vielä kymmenen hedelmällistä vuotta edessään. Mikä on silloin paras ehkäisymenetelmä ja milloin ehkäisyn voi lopettaa?

1. Miten ikä vaikuttaa ehkäisyn valintaan?

Ikä sinänsä ei rajoita valintaa, vaan sairaudet. Monet niistä yleistyvät iän myötä, kuten kohonnut verenpaine, sydän- ja verisuonisairaudet sekä syövät. N2e voivat estää hormonaalisen ehkäisyn käytön.

2. Mikä muu vaikuttaa valintaan?

Ehkäisyn tarve. Yli 40-vuotias haluaa yleensä luotettavaa ja pitkäaikaista ehkäisyä, kuten hormonikierukan, kuparikierukan tai ehkäisykapselit. Synnyttäneille kierukkaa tarjotaan usein ensisijaisena vaihtoehtona, mutta synnyttämättömyyskään ei estä sen käyttöä. Jos ei ole vakituista parisuhdetta, kondomin käyttö on syytä muistaa. Se on ainoa menetelmä, joka suojaa sukupuolitaudeilta. Tämä unohtuu helposti tältä ikäryhmältä, joka on jo nuorena tottunut e-pillereiden käyttöön.

3. Voiko yli 40-vuotias käyttää e-pillereitä tai muita hormonaalisia menetelmiä?

Hormonaalisen yhdistelmäehkäisyn, siis e-pillereiden, käyttöä voi jatkaa 50-vuoteen asti, jos sen on aloittanut jo aikaisemmin ja pysynyt perusterveenä. Jos tupakoi tai on merkittävästi ylipainoinen, sitä ei suositella kohonneen veritulppariskin vuoksi. Vain keltarauhashormonia sisältäviä minipillereitä ja ehkäisykapseleita voivat käyttää kaikenikäiset, samoin hormonikierukkaa.

4. Mitkä ei-hormonaaliset menetelmät sopivat parhaiten aikuiselle naiselle?

Kuparikierukka on mahdollinen, se tosin voi lisätä tämän ikäisillä muutenkin yleisiä runsaita kuukautisia. Sterilisaatioita tehdään yhä, mutta hormonikierukan yleistymisen myötä niiden määrä on pudonnut murto-osaan: 15 vuotta sitten niitä tehtiin 15 000, nyt enää 2 000 vuodessa. Sen sijaan spermisidejä tai ehkäisypuikkoja ei enää suositella. Ne ovat osoittautuneet teholtaan heikoiksi ja lisäksi ne saattavat aiheuttaa ärsytystä limakalvoilla.

5. Jotkut haluaisivat käyttää ehkäisyyn esimerkiksi varmoja päiviä.

Näistä menetelmistä ollaan kiinnostuneita, mutta niiden käyttäjämäärät ovat kuitenkin jääneet pieniksi. Syynä on se, että varmojen päivien noudattaminen on epämiellyttävää: silloin yhdynnästä joutuu kieltäytymään noin kolmanneksen kuukaudesta. Lisäksi varmojen päivien määrittäminen esimerkiksi peruslämpöä mittaamalla on erittäin epävarmaa. Tämä sopiikin lähinnä tilanteeseen, jossa raskautta haluaa lykätä joitain kuukausia, mutta raskaaksi tuleminen ei ole katastrofi.

6. Mikä menetelmistä on yli 40-vuotiailla yleisin? Entä suositeltavin?

Ehkäisyä tarvitsevista suomalaisnaisista yli 30 prosenttia käyttää hormonikierukkaa. Yli nelikymppisten ikäryhmässä se on selkeästi yleisin ja myös lääkäreiden yleisimmin suosittelema menetelmä. Hormonikierukka on luotettava, erittäin turvallinen, vaivaton ja antaa pitkäaikaisen suojan. Lisäksi sillä on terveyshyötyjä: se esimerkiksi vähentää runsaita vuotoja tai jopa lopettaa ne kokonaan. Hormonikierukan käyttö onkin vähentänyt merkittävästi kohdunpoistojen tarvetta. Hormonikierukka on suomalainen keksintö, joka täyttää tänä vuonna 25 vuotta.

7. Väärät luulot ehkäisystä ovat käytön suurin este.

Nettipalstoilla keskustellaan paljon hormonaalisen ehkäisyn haitoista, usein virheellisin tiedoin. Hormonaalisen ehkäisyn riskitekijät liittyvät e-pillereiden estrogeeniin. Pelkkää keltarauhashormonia sisältävät hormonikierukka tai ehkäisykapselit eivät lisää riskejä. Vastoin yleistä luuloa ne eivät myöskään nosta painoa: tutkimuksissa kuparikierukkaa ja hormonikierukkaa käyttävien paino on noussut aivan samalla tavalla – iän myötä kun se tuppaa molemmilla nousemaan. Niiden ei ole myöskään osoitettu vähentävän seksuaalista halukkuutta. Monilla halu päinvastoin paranee, kun ei ole huolta raskaaksi tulemisesta.

8. Lisäävätkö e-pillerit riskiä sairastua rintasyöpään?

Ne saattavat nostaa riskiä hieman, tosin hyvin vähän. Käytön jälkeen riski poistuu. Jos siis on käyttänyt pillereitä parikymppisenä, ne eivät enää nelikymppisenä vaikuta rintasyöpäriskiin.

9. Onko ehkäisyssä nyt tarjolla mitään uutta?

Uutta on pieni hormonikierukka, joka on pieni kooltaan ja lyhytaikaisempi ehkäisyteholtaan. Se sopii myös hyvin nuorille. Ehkäisykapseleihin on kehitetty uusi asetin, jolla kapselien asentaminen on helpompaa ja turvallisempaa. E-pillereihin on tullut valmisteita, joissa perinteisesti käytetty synteettinen, vahva estrogeeni on korvattu luonnollisella estrogeenilla, samalla jota hormonikorvaushoidoissa käytetään. Näiden uskotaan pienentävän pillereiden riskejä, mutta koska ne ovat niin uusia, pitkäaikaisesta käytöstä ei ole vielä tietoa.

10. Milloin ehkäisyn voi lopettaa kokonaan?

Jos haluaa olla varovainen, lopettaa kannattaa vasta kun kuukautiset ovat olleet poissa vuoden – jos on itse yli 50-vuotias. Alle 40-vuotiaita kehotetaan odottamaan kaksi vuotta kuukautisten päättymisestä. 53 vuotta on jo raja, jonka jälkeen raskaaksi tuleminen on erittäin epätodennäköistä, vaikka olisi yhä kuukautiset. Hormonikierukan käyttäjän ei kannata kiirehtiä poistamaan kierukkaa edes tuolloin, vaan on järkevää antaa sen olla paikoillaan osana vaihdevuosioireiden hoitoa. Pikkuhiljaa siitä vapautuvan keltarauhashormonin määrä vähenee, mutta hoitovaikutus säilyy silti pitkään.

Asiantuntijana ylilääkäri, LKT, dosentti, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Dan Apter Väestöliitosta.

Lue myös:

10 vinkkiä huolettomampaan elämään Mitä oikeuksia taloyhtiön asukkaalla on? Mitä tehdä, kun kadehdin ystävääni?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Aikuisen ehkäisy - asiantuntija vastaa 10 kysymykseen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.