Ihmiset

Bloggaaja Liisa Jokinen: ”Kotini on nyt Kaliforniassa”

Liisa Jokinen teki katutyylien dokumentoinnista itselleen ammatin. Suomalaisen muodin kehitystä hän tutkii kamera kaulassa, historioitsijan tarkoin silmin.

Designmuseon yläkerrassa on ahdasta ja kuumaa. Toisiaan tuuppivaa yleisöä se ei vaikuta haittaavan. Avajaiskansalla on syytä juhlaan: Suomimuodin antologia -näyttely on museon ensimmäinen laaja katsaus kotimaisen muodin historiaan.

Kesäkuinen valo leikittelee pinnoilla, myötäilee neuleiden poimuja ja heijastuu juhlavaatteiden kristalleista. Valossa säteilevät myös näyttelyn kuraattorit, toimittaja Liisa Jokinen ja museon intendentti Suvi Saloniemi.

Toisen heistä oli tarkoitus jättää museoala taakseen jo vuosia sitten. Toisin kuitenkin kävi.

Juoksuaskelia tyylin perässä

Porissa varttunut Liisa Jokinen, 40, opiskeli kulttuurihistoriaa Turun yliopistossa. Maisterinpaperit veivät museotöihin, mutta alavalinta ei koskaan tuntunut aivan luontevalta.

1990-luvun lopulla Liisa muutti Helsinkiin. Siellä asuessaan hän keksi yhdistää kaksi harrastustaan, valokuvaamisen ja muodin. Idea oli yksinkertainen: hän metsästäisi persoonallisen näköisiä pääkaupunkilaisia ja ikuistaisi heidät blogiinsa.

– Vaatteet kertovat meistä valtavan paljon. Nehän ovat kaikkein nopein tapa viestiä, Liisa selittää.

Liisa Jokisen kamera

Vuonna 2005 perustetusta Hel Looks -blogista tuli menestys. Sen ainutlaatuisuus kiinnosti yleisöä, sillä noihin aikoihin muotiin keskittyvät blogit olivat vielä harvassa.

Jo puoli vuotta Hel Looksin perustamisen jälkeen Liisa päätti irtisanoutua päivätyöstään ryhtyäkseen vapaaksi toimittajaksi ja valokuvaajaksi. Uusia Hel Looks -kuvia hän julkaisi viikoittain.

– Kuvaaminen perustuu intuitioon. Jos näen jotain silmääni miellyttävää, juoksen perään. Innostun yllättävistä ja freeseistä kokonaisuuksista.

Lopputulos on tärkeä osa suomalaisen pukeutumisen historiaa. Vastikään kymmenen vuotta täyttäneellä sivustolla on tuhansia kuvia mitä moninaisemmista tyyleistä.

– Hel Looksissa on ennen kaikkea kyse katutyylien dokumentoinnista. Pukeutuminenhan on katoavaa kansanperinnettä, Liisa pohtii.

Takkitalosta Rivieralle

Hieman toisenlaista taltiointia löytyy nyt Designmuseosta, jossa on esillä kaikkea moottoripyörähaalareista Marimekkoon. Vaatteet on lajiteltu teemoittain. Nokian sadetakit edustavat sukupolvien ja -puolten välistä tasa-arvoa, Plastic Ponyn räikeät fantasia-asut puolestaan nuorten suunnittelijoiden nousua.

– Millenium merkitsi tietynlaista käännekohtaa suomalaiselle muodille. Silloin alkoi tulla paljon nuoria suunnittelijoita, jotka halusivat tehdä omia merkkejä omista lähtökohdistaan, Liisa kuvailee.

Hänen mukaansa niin sanottu vaateteollisuuden kultakausi ajoittui 1970-luvulta 1990-luvun alkuun.

– Valmistuvat opiskelijat saattoivat valita, haluavatko takkitaloon vai urheiluvaatteita tekemään. Kun teollisuus on sittemmin häipynyt Suomesta, on ollut pakko löytää uusia ansaintakeinoja.

Bloggaaja ja toimittaja Liisa Jokinen

Nykyään kotimaisen muodin menestyjiä ovat yksittäiset suunnittelijat, ennakkoluulottomat visionäärit. Moni heistä nauttii myös kansainvälistä suosiota. Sen syntyä ovat edesauttaneet helsinkiläissuunnittelija Daniel Palillon kaltaiset tienraivaajat sekä suomalaisten menestys Etelä-Ranskassa järjestettävässä Hyèresin muotifestivaalissa.

– Enää ei ole niin väliä, missä muotia tehdään. En usko, että maailmalla ollaan kovin kiinnostuneita siitä, mistä kukin suunnittelija tulee. Tärkeämpää on työn jälki, Liisa iloitsee.

Kalifornian auringon alla

Huhtikuussa 2014 Hel Looksiin ilmestyi tavanomaista vähemmän kuvia. Kun kotimaassa odoteltiin uusia julkaisuja, kuljeskeli Liisa pitkin San Franciscon katuja.

Reissu Yhdysvaltoihin oli hieman tavanomaista kevätlomaa merkittävämpi. Liisan puoliso oli myynyt mobiilialan firmansa Facebookille, ja edessä oli muutto Kaliforniaan.

– Sen viikon aikana piti päättää, onko San Francisco sellainen paikka, johon voisin muuttaa. Kaupunki sai minut heti niin hyvälle tuulelle, että päätös oli loppujen lopuksi helppo tehdä.

Liisa kertoo nauttivansa uudesta kotikaupungistaan, sen vieraudesta ja yllätyksellisyydestä. Yhdysvaltalaiseen asenneilmapiiriin tottumisessa on kuitenkin myös haasteensa.

– En ole sellainen tyyppi, joka hirveästi markkinoisi itseään. Kaliforniassa ihmiset tekevät sitä kuin työkseen, aamusta iltaan. Suomalaiselle sellainen on vaikeaa. Varsinkaan porilaiselle se ei tule verenperintönä, Liisa nauraa.

Bloggaaja ja toimittaja Liisa Jokinen

Muutto Yhdysvaltoihin ei ole estänyt Liisaa kartuttamasta kuva-arkistojaan. Nyt häntä pitää kiireisenä uusi projekti, sanfranciscolaisia katutyylejä esittelevä blogi SF Looks, jota selataan innolla myös Helsingissä.

– San Franciscon -vuoden aikana ei ole kertaakaan iskenyt kunnon koti-ikävä. Ilmeisesti kotini on nyt siis siellä, Liisa kertoo hymyillen.

Jos paluu Suomeen joskus koittaa, tuliaisia ei tarvitse pohtia kauaa.

– Toisin mukanani sanfranciscolaisen hymyn! Sellaisen asenteen, että uskalletaan tehdä ja kokeilla. Ei pelätä, mitä muut ajattelevat.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Bloggaaja Liisa Jokinen: ”Kotini on nyt Kaliforniassa”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.