Tarinat

Ikäsyrjintä iskee nuoreen ja vanhaan: ”Työkkärissä ilmoitettiin, että turha edes kurssittaa” – lukijat paljastavat kokemuksensa

Ikäsyrjintä koskettaa niin nuoria kuin vanhojakin ja tilanne on aina omalle kohdalle sattuessa ikävä. Kotilieden lukijat kertovat, missä tilanteissa ovat törmänneet ikäsyrjintään.

Ikäsyrjintä koskettaa noin seitsemää prosenttia suomalaisista. Sen uhriksi joutuvat niin nuoret kuin vanhatkin ja ongelma on vakava erityisesti ikääntyneessä väestössä: siinä missä nuori varttuu ja pääsee näin irti nuoreen ikään liittyvästä syrjinnästä, ikääntynyt pysyy ikääntyneenä loppuikänsä.

Työterveyslaitoksen vanhempi asiantuntija Marjo Wallin toivoo, että ikäsyrjintään puututtaisiin niin yhteiskunnan, yritysten kuin työyhteisöjenkin sisällä.

”En usko, että ikäsyrjintää voidaan kokonaan kitkeä, mutta vaikuttaa voidaan kuitenkin monella tasolla. Esimerkiksi Työterveyslaitos pyrkii vaikuttamaan yhteiskunnalliseen keskusteluun, jota iän ympärillä käydään. Lisäksi ongelmaan voidaan puuttua yritysten ja työyhteisön tasolla.”

Ikäsyrjintä näkyy esimerkiksi työnhakutilanteissa tai muuten työpaikoilla. Työpaikka voi jäädä saamatta, koska nuoren naisen palkkaaminen nähdään perhevapaariskinä tai varttuneempaan hakijaan suhtaudutaan muinaismuistona, jolla ei kuitenkaan ole halua tai kykyä opetella työelämän uusia taitoja.

Ikä ei ole este oppimiselle

Todellisuudessa tutkimusten mukaan ei ole mitään syytä sille, miksi ikääntynyt ei oppisi uutta siinä missä muutkin. Aikuinen vain oppii eri tavalla kuin lapsi.

”Jos koulutuksesta jää sellainen olo, ettei oppinut mitään tai pysynyt mukana opetuksessa, vika voi olla puutteellisissa opetusmetodeissa, ei oppijan korkeassa iässä.”

Aina kielteiset asenteet eivät piile ainoastaan työnantajapuolella, vaan meissä itsessämmekin saattaa olla piintyneitä uskomuksia, joita emme edes tiedosta. Alamme puhua itsestämme vähättelevään sävyyn ja kuvittelemme, ettei vanha koira opi uusia temppuja.

Työterveyslaitoksella on käynnissä uusi hanke, jossa yritysten varttuneemmat työntekijät pääsevät keskustelemaan omista vahvuuksistaan työntekijöinä ja mahdollisuuksien mukaan myös muokkaamaan omaa työnkuvaansa. Marjo Wallinin mukaan hankkeessa on saatu aikaan todella lupaavia tuloksia.

”Työn imua uran seniorivaiheeseen -hankkeessa mukana olleet työntekijät ovat suorastaan voimaantuneet. Kun saadaan purettua kielteisiä asenteita, myös käytös muuttuu. Näin saadaan vähennettyä jopa ikäsyrjinnän kokemuksia”, Wallin iloitsee.

ikäsyrjintä koskettaa nuoria ja vanhoja

Lukijakysely paljasti useita syrjintäkokemuksia

Kysyimme Kotilieden lukijoilta kokemuksia ikäsyrjinnästä. 200 vastaajasta 43,5 prosenttia kertoo kokeneensa ikään perustuvaa syrjintää. Eniten syrjintätapauksia on sattunut yli 50-vuotiaille, mutta myös alle 30-vuotiaat ovat kokeneet syrjintää.

Selkeästi suurin osa syrjintätapauksista liittyy työnhakuun ja työelämään, mutta lukijat kertovat kokeneensa syrjintää myös terveysasemalla asioidessaan sekä asiakaspalvelutilanteissa.

”Ehkä tämä ei ole varsinaista syrjintää, mutta kiusallinen tilanne: puhun itse aivan normaalilla äänellä ja kuuloni on hyvä, mutta lääkäri alkaa kailottaa ja h i d a s t a a puhettaan, kuin puhuisi vähä-älyiselle.”

”Laboratoriohoitaja puhui kovalla äänellä, huusi korvaani selkokielellä aivan kuin olisin kuulovammainen tai muuten en ymmärtäisi normaalia puhetta. Jotenkin koin tilanteen epämukavaksi, koska kuulen normaalisti (tutkittu) ja tajuan asiat. Tunsin itseni tosi vanhaksi, en muutenkaan ymmärrä, miksi vanhoille ihmisille puhutaan kuin lapsille.”

”Eräässä helsinkiläisessä keskustan ruokaravintolassa meitä oli 5 eläkeläistä, tarkoituksena syödä. Odotimme reilu puoli tuntia ja tarjoilijat vain kävelivät ohi, joten poistuimme toiseen.”

Nuorten osaaminen herättää epäilyksiä

Osa lukijoista tunnustaa itsekin huomaavansa itsessään syrjiviä asenteita erityisesti nuorempiaan kohtaan.

”Aina ei osaa luottaa nuoriin työkavereihin, koska elämänkokemukset ovat niin eri aikakausilta.”

”Aliarvioin helposti minua nuorempia.”

”Kyllähän sitä nuorempana arveli usein, tokko ikääntyvät ihmiset pystyvät omaksumaan uusia juttuja tai pysymään kehityksen kelkassa. Samoin vanhempana en aina osannut luottaa nuorien tieto-taitoon… Mutta en onneksi tuonut kauheasti ajatuksiani julki.”

”En ole selkeästi syrjinyt, mutta huomaan ajattelevani monesti, että nuorista ei johonkin asiaan/työhön ole. Toisaalta olen sen käytännössä niin nähnyt…”

”Ikävä kyllä täytyy myöntää, että kovin nuoren työntekijän kanssa asioidessa esim. kaupassa tulee helposti kyseenalaistettua hänen ammattitaitonsa, vaikka en sitä välttämättä mitenkään tuo esille siinä tilanteessa.”

Lue alta, millaisia syrjintäkokemuksia Kotilieden lukijoiden omalle kohdalle on sattunut.

Uusi työpaikka on ikääntyneenä kiven alla

”Nuoremmat saa työt. Ja työkkärissäkin ilmoitettiin, et turha edes kurssittaa, nuoremmat ne kuitenkin työt saa.”

”Eihän sitä voi todistaa, mutta hyvästä osaamisesta, todistuksista ja kokemuksesta huolimatta ei kutsuta edes haastatteluun.”

”Työvoimatoimiston virkailija sanoi, ettei ikäiseni ihminen enää saa oman alan töitä tällä paikkakunnalla. Sain kuitenkin vakituisen työpaikan ilman TE-toimiston apua.”

”Yritin saada työpaikalla siirtoa minulle paremmin sopivaan ja koulutustani vastaavaan työhön. Vastaus oli, etten minä siinä jaksaisi ja he haluavat joukkoon nuorta väkeä.”

”Hain erääseen itseäni kiinnostavaan koulutukseen. En tullut valituksi. Kysyin tälle perusteluja. Hakivat kuulemma nuorempia koulutettavia. Tuntui pahalta, koska se koulutus olisi ollut niin mun juttu.”

ikäsyrjintä koskettaa nuoria ja vanhoja

”Uutta työpaikkaa kysyessäni vastattiin, että olen liian vanha heidän joukkoonsa. Vastasin hieman kipakasti, että minusta on rikkaus, että on eri-ikäisiä työntekijöitä. Toinen kokemus oli että haastattelutilanteessa kysyttiin, enkö ole jo eläkeiässä. Mielestäni sitä ei olisi saanut kysyä samoin kuin ei saa kysyä, olenko raskaana.”

”Kokemusta järjestöelämässä ei pidetä minään ja yli 50 v ei voi ymmärtää mistään mitään. Kirjoittamaton tieto on kuitenkin tosi arvokasta.”

”45- vuotiaasta saakka on ollut erittäin vaikeaa päästä työhaastatteluun, edes pätkätöitä koskeviin haastatteluihin.”

”Jouduin työttömäksi yli viisikymppisenä ja olen lähetellyt tolkuttoman määrän hakemuksia eri työpaikkoihin ilman, että kukaan viitsii edes kommentoida niitä. Parissa haastattelussa olen käynyt. Ottaa todella päähän, koska itseään ei tunne vanhaksi, en ole mitenkään tyhmistynyt sen jälkeen, kun mittari kääntyi kohti kuutta kymppiä.”

”Jäin työttömäksi. Tein lukuisia hakemuksia alani työpaikkoihin. Aina kun tuli puheeksi ikä, haastattelijalta lopahti kiinnostus minuun ja työkokemukseen. Koin sen jotenkin nöyryyttävänä ja syyllistyin. Vaati todella itsehillintää, etten päästänyt sanaista arkkuani repeämään. Kotona sitten tuli tyhjyys: tässäkö se oli minun elämäni. Onneksi rohkeus kasvoi ja uskalsin astua ulos mukavuusalueeltani, ostin pienen yrityksen ja pärjäsin sen kanssa eläkkeelle asti. Harmittaa, etten aiemmin uskaltanut.”

Ikäsyrjintä näkyy työpaikoilla nuorten ja vanhojen kohtelussa

”Työstä, jossa selviydyin hyvin ja jossa viihdyin, alkoi tulla vähättelyä ja jatkuvaa epäilyä selviytymisestä, kun 40 ikä ylittyi. Sitä kestin 56-vuotiaaksi saakka, kunnes päätin, että työnantaja ei ole ansainnut työpanostani. Lisäsi minulle kerrottiin, että yli 50-vuotias on liian vanha ko. tehtävään, silti johtajiksi valittiin reippaasti yli 50-vuotiaita miehiä, koska heillä oli vaadittavaa kokemusta. Nainen oli jo liian vanha.”

”Olin nuori eläinlääkäri. Antamiini ohjeisiin ja neuvoihin suhtauduttiin toisinaan asenteellisesti (”tyttö sanoi, että lehmä hoidettaisiin näin”). Muita kommentteja: oletko jo aikuinen tai tiedätkö mitään.”

”Työtehtävien jaossa nuoremmat saavat helpoimmat ja paremmin palkatut työt. Harmittaa vietävästi, mutta en uskalla sanoa asiasta mitään, ei tämän ikäinen enää mistään saa uutta työtä tilalle.”

”Irtisanottiin sillä perusteella, että oli kuulemma helppo minut valita, kun joku piti irtisanoa… Siis ”olet sen ikäinen, että pääset eläkeputkeen ja matkustelemaan, kun niin pidät matkustelusta”. Tämä oli peruste, jonka työnantaja kiisti, vaikka luottamusmies oli paikalla ja kuuli.”

”Olin sanomalehden toimitussihteerinä. 45-vuotiaana naisena olinkin yhtäkkiä liian vanha. Nuorempia alettiin nostaa esimiesasemiin ja minulle päällikkötason mies sanoi puhelimessa, että olen talolle ongelma. Suuri syy saattoi olla se, etten suostunut alentamaan palkkaani. Muilta se kikkailtiin muutamaa sataa euroa kuussa alemmaksi. Minulle myös eräs noin 30-vuotias nainen sanoi suoraan päin naamaa, että minun pitäisi ymmärtää väistyä sivuun ja antaa tilaa nuoremmille. Huh.”

”Eläkkeelle siirtymisen lähestyessä minut jätettiin syrjään sellaisista keskusteluista, jotka olisivat minulle tehtäväni vuoksi olleet tärkeitä ja joihin minulla olisi ollut pitkän kokemukseni vuoksi paljon annettavaa. Itselle syntyi tunne, että esimies viestitti tällä toimintatavalla, että ”lähde jo”. Se tuntui pahalta ja joudutti oman lähtemisratkaisun tekemistä.”

”Alettiin työtovereitten taholta utsimaan harva se päivä, milloin jäät eläkkeelle.”

”Huomasin, etten saanut taitojani vastaavia työtehtäviä. Lisäksi sain tölvimistä ja ikään kuin katosin kokonaan vahvuudesta. Varsinkin kun jouduin mieheni sairauden vuoksi siirtymään osa-aikaiseen työhön. Kuulin selän takaa, etten tiennyt mistään mitään enkä muistanut mistään mitään.”

”Yritetty painostaa eläkkeelle ennen varsinaista eläkeikää. En taipunut painostukseen.”

Lue myös:

Työelämä on muutoksen pyörteissä – miten jaksaa muutosten keskellä? Miten voisin viihtyä työssä paremmin? Lue asiantuntijan vinkit Ota kantaa: Jäädäänkö Suomessa liian varhain pois työelämästä? Onnistu työhaastattelussa – rekrytointikonsultti paljastaa parhaat vinkkinsä Hyvin laadittu CV on tärkeä osa työhakemusta – päivitä ansioluettelosi ja onnistu työnhaussa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ikäsyrjintä iskee nuoreen ja vanhaan: ”Työkkärissä ilmoitettiin, että turha edes kurssittaa” – lukijat paljastavat kokemuksensa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.