Suhteet

Minäkö toisia kyttäävä terveyspoliisi?

Hus, makkarat ja makeiset. Tervetuloa ruis ja raakaruoka. Toimin perheeni hyväksi, kun laitan kaikkien ruokavalion uusiksi. Mutta seuraako siitä vain hyvää?

Kiellätkö itseltäsi herkuttelun kokonaan? Kuva: Kati Vuorento

1 Varjelen perhettäni sairauksilta ja rukkaan kaikkien ruokavalion uusiksi.

Ajatus on kaunis, mutta toteutustapaa kannattaa miettiä. Aikuisen ihmisen ruokavalion muuttaminen on aika haasteellista, koska tottumukset muovautuvat pitkän ajan kuluessa. Jos perheenjäseniltä puuttuu muutokseen tarvittava motivaatio, rajut ratkaisut eivät toimi. Mitä jos hidastaisit hieman vauhtia ja alkaisit miettiä pieniä parannuksia perheen ruokavalioon?

2 Aloitan kauppalistasta. Tähän taloon ei epäterveellisiä ruokia kanneta.

Hyvään ruokavalioon mahtuu monenlaista – makkaraakin. Kun arkena syö terveellisesti, juhlapäivinä voi herkutella. Herkkuja voi maistella arkenakin, kun pysyy kohtuudessa. Maanantaista perjantaihin kituuttavalla syöminen lähtee helposti viikonloppuna lapasesta.

3 Hoikka perheeni ei ymmärrä huoltani. Murehdinko turhaan?

Veren rasva-arvot ja verenpaine voivat olla koholla, vaikka olisi hoikka ja liikkuvainen. Hoikan suvussa voi olla sairauksia, joiden vaaraa voi vähentää terveellisellä syömisellä. Murheita vähentää, kun käy terveydenhuollossa juttelemassa niistä. Jokaisen kannattaa kuitenkin välttää kovaa rasvaa ja turhaa suolan käyttöä. Ja muistaa, että sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijät kehittyvät vuosien kuluessa.

4 Roskiksessa on tyhjä pikaruokapakkaus ja saan hepulin. Mies väittää, että vaarannan parisuhteen.

Maailman vanhimmaksi elänyt japanilainen mies joi päivittäin sakea ja poltti piippua, joten satunnainen hampurilaisateria tuskin tappaa. Mutta jos siitä syntyy katastrofi, hampurilaisesta voi tulla päivittäistä ruokaa. Toinen voi ärsyyntyä niin, että alkaa kiusallaan syödä epäterveellisesti. Luottamus ja oman tilan antaminen toiselle kuuluvat toimivaan parisuhteeseen. Ne puuttuvat, jos pitää kaivella roskakoria toisen jäljiltä.

Eihän kumppanisi tarvitse syödä salassa? Kuva: Kati Vuorento

5 Missä menee raja puuttumisen ja rakastavan huolehtimisen välillä?

Halu kontrolloida toisen tekemisiä kielii liiallisesta puuttumisesta. Rakkaudesta on kyse silloin, kun unohtaa syyttelyn ja kertoo toiselle omasta huolestaan. Kun itse syö terveellisesti, on vaikea ymmärtää, miksi toinen ei tee samoin. Roskaruoan syöjä ei itsekään aina ymmärrä, miksi hän valitsee huonon vaihtoehdon. Kumppanin ei kuitenkaan kannata alkaa leikkiä psykologia ja arvuutella syytä huonon syömisen takana. Psykologisointi on haitallista vallankäyttöä, joka ei hyvään parisuhteeseen kuulu.

6 Miten aikuisen ruokatottumuksia voi ohjata?

Kun ruokavaliosta poistetaan jotain, tilalle tuodaan jotain muuta. Kun ero entiseen ei ole liian suuri, ihminen on mukana muutoksessa. Jos aiemmin on syönyt munkin, nyt sen tilalle voi ottaa pienen pullan. Yhdessä kannattaa miettiä sekä nykyisen että muutetun tilanteen etuja ja haittoja. Mitä hyvää ruokavalion muutos toisi elämään? Yhdessä tekeminen aterioiden suunnittelusta niiden valmistukseen lisää halua muutokseen.

7 Onnistuuko kahden ruokatottumuksiltaan erilaisen ihmisen yhteiselo?

Jos parisuhde on kunnossa, erilaiset ruokavaliot eivät sitä kaada. Kahden eri ruoan valmistaminen voi käytännössä olla työlästä ja ennen pitkää toinen joustaa.

8 Voiko ihminen syödä liian terveellisesti?

Kehon kannalta ei, mutta mielen kyllä. Joustamattomuus ja ruoan terveellisyyden korostaminen aina maun sijaan voivat viedä syömisestä ilon. Jos elämä menee pelkäksi tuoteselosteiden tarkkailuksi ja syyllisyys kalvaa syömisten jälkeen, ollaan vaarallisilla vesillä. Tästä tilanteesta matka syömishäiriöön on lyhyt.

9 Kannattaisiko minun löysätä pipoa itsenikin vuoksi?

Jos jatkuvasti joutuu tarkkailemaan sekä omaa että toisen syömistä, elämä kapeutuu. Tiukka pipo kertoo stressistä, mutta stressin lähde on todennäköisesti jossain ihan muualla kuin kumppanin lautasella. Kannattaa miettiä, paranisiko oma elämä, jos toinen muuttaisi ruokatottumuksiaan.

10 Mitä rennolla syömisellä tarkoitetaan?

Rento syöminen on sitä, että nauttii ruoasta. Terveellinen ruoka on hyvää, kun paneutuu sen laittoon. Kukaan ei tykkää järsiä kuukausikaupalla jääkaapista porkkanoita, kun ne voi välillä vaikka laittaa uuniin ja sipaista päälle hunajaa. Joskus nautinto tulee vasta syömisen jälkeen: kevyestä keittolounaasta jää monesti parempi olo kuin kastike-peruna-yhdistelmästä. Ruoan laittaminen yhdessä on nautinto. Pakot ja rajoitukset eivät kuulu syömiseen. Ne herättävät kapinahengen ja ohjaavat hallitsemattomaan ruokailuun. Vapaus valita itselle hyvää tekevää ruokaa on rentoa syömistä, vaikkei se aina olisikaan ravitsemussuositusten mukaista

Asiantuntijoina ravitsemustieteen dosentti Sirpa Sarlio-Lähteenkorva, Sosiaali- ja terveysministeriö ja psykoterapian erikoispsykologi Teemu Ollikainen.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 3/15.

Teksti: Virve Järvinen Kuvitus: Kati Vuorento

Kommentoi

Kommentoi juttua: Minäkö toisia kyttäävä terveyspoliisi?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.