Tarinat

Miten välttää yleisimmät some-mokat?

Miten sosiaalisessa mediassa kannattaa käyttäytyä? Kenen kuvia voin jakaa somessa? Mikä on pahin moka, jonka somessa voi tehdä? Kotiliesi listasi kaiken, mitä aloittelevan sosiaalisen median käyttäjän tarvitsee tietää!

Sosiaalinen media tuli arkeen niin nopeasti, että monia käytössääntöjä ei tullut edes ajatelleeksi. Listasimme, mitä kannattaa pitää mielessä, kun jakaa itsestään asioita sosiaalisessa mediassa. Näillä ohjeilla vältät pahimmat somemokat!

1. Aloittelen vasta somen käyttöä. Miten paljon yksityisasioita kannattaa verkossa jakaa?

Mitä tarkoitetaan yksityisasialla? Runoilija julkaisee syvimmät tuntonsa runokokoelmassaan, taitelija maalaa ne kankaalle. Facebookissa kerrotut arjen kommellukset voivat pelastaa kaverin ankean maanantain.

Jotkut jakavat elämänsä tragedian – lemmikin tai jopa läheisen kuoleman – yhdellä kertaa koko ystäväpiirille ja kokevat sen helpotuksena. Muiden myötätunto lämmittää. Jakaa kannattaa kuitenkin vain sen verran kuin mikä itsestä tuntuu hyvältä.

2. En tiedä mitä asioita jakaisin. Ketä minun arkiset puuhani oikeasti jaksavat kiinnostaa?

Jokapäiväinen iltalenkki ei taatusti kiinnosta kaikkia. Kerrottavia asioita voi myös kohdentaa pienille ryhmille. Esimerkiksi kuntoliikkujat jakavat treenitietojaan ja kannustavat toisiaan.

Tulevaisuuden suunta on sosiaalinen ja mobiili. Nykyään jaetaan paitsi ajatuksia ja kuvia, myös sijaintitietoja erilaisilla karttapalveluilla kuten FourSquarella.

3. Somen käyttöni on muiden tarkkailua. Mitä hyötyä olisi aktivoitumisesta?

Sano ääneen, mitä haluaisit seuraavaksi oppia. Saatat yllättyä kannustuksesta ja vinkeistä. Osallistu rohkeasti keskusteluihin. Aloita menemällä mukaan juttelemaan vaikkapa tv-ohjelmien sivulle. Ellei sinulla ole kavereita tai seuraajia, olo on kuin puhuisit itseksesi. Verkostoidu ennakkoluulottomasti.

4. Jos rajaan statukseni näkyvyyden vain kavereilleni, onko varmaa, että muut eivät näe päivityksiäni?

Täysin tähän ei voine koskaan luottaa. Joskus esimerkiksi Facebookin yksityisiksi tarkoitetut päivitykset ovat teknisen vian takia näkyneet muillekin, mutta tämä on harvinaista. Facebookin ja muiden sosiaalisen median tarjoajien intressissä on, että niiden käyttäjät voivat luottaa rajattuina pysyviin päivityksiin.

5. Pystynkö somen avulla vaikuttamaan siihen, miten minut löytää Googlesta?

Facebookin asetuksissa on mahdollista säätää päivitysten julkisuutta. Julkiset päivitykset voivat osua hakukoneisiin. Toisaalta tämä on yksi keino brändätä itseään vaikka tietyn alan asiantuntijana.

Häirikkönä netiossä?

6. Pitääkö paikkansa, että nyt on trendikästä siirtyä Facebookista muihin yhteisöihin?

Näyttäisi siltä, että käyttö hajaantuu. FB on edelleen iso eikä näyttäisi olevan katoamassa minnekään, vaikka ihmiset jakavat asioitaan myös esimerkiksi Twitterissä ja Instagramissa. Twitterissä on helppo lyöttäytyä juttelemaan ajankohtaisista asioista aihetunnuksien eli hashtagien (#) avulla.

7. Voinko jakaa kotona otettuja perhejuhlakuvia vapaasti vai pitäisikö vierailta kysyä lupa?

Tietosuojavaltuutetun suositus kannattaa pitää mielessä tässäkin tapauksessa ja kysyä kaikilta lupa. On myös mahdollista, että sukujuhlien kuvat jaetaan sukulaisten kesken suljetusti esimerkiksi yhteisessä digitaalisessa kuva-albumissa.

8. Ystäväni jakavat ahkerasti kuvia lapsistaan. Pitäisikö niiden julkaiseminen jättää väliin?

Mieti, mitä lapsesi itse ajattelisi asiasta teini-iässä, kun kaverit näkevät kuvat. Muista, että alaikäisten kuvien julkaisemiseen tarvitaan aina huoltajan suostumus.

9. Mitä, jos pomo pyytää päästä FB-kaveriksi? Onko kutsuista epäkohteliasta kieltäytyä?

Sivuuta kaveruus kaikin mokomin, jos sinusta tuntuisi epämiellyttävältä tietää, että joku tietty ihminen seuraa päivityksiäsi. Tämä on omaa yksityiselämääsi eikä selityksiä tarvitse antaa. Pomolle voi myös ehdottaa verkostoitumista LinkedInissä. Siellä hoidetaan yleisemminkin työelämän suhteita.

10. Voiko työnantaja sanella, mitä saan kertoa yksityishenkilönä omilla some-sivuillani?

Työnantaja ei voi puuttua siihen, mitä kukin omissa nimissään kertoo. Työntekijän on otettava huomioon uskollisuus- eli lojaliteettivelvollisuus työnantajaansa kohtaan. Pomoa ja kollegoita ei voi haukkua miten vain. Muista terve järki sekä kunnian ja yksityiselämän suoja. Somea saa käyttää bisnesnäkökulmastakin. Toisaalta mainostamista varten voi perustaa oman sivun, jota kaikki halukaat pääsevät seuraamaan.

11. Eikö pomon haukkumisen takia voi saada jopa potkut?

Työsuhteen purkaminen on mahdollista, jos työntekijä rikkoo lojaliteettivelvoitetta tai vahingoittaa tahallaan työnantajaa. Lojaliteettivelvollisuuden rikkomisen osoittaminen on kuitenkin vaikeaa. Terveiset työnantajille: jättäkää työntekijät rauhaan. Ja työntekijöille: on fiksua selvittää työpaikan epäkohdat työpaikalla.

12. Olin drinkeillä ja ikuistimme tapahtunutta kännykällä. Onko ok jakaa kuvia?

Monen some-käyttäjän mielestä kilistelykuvien jakaminen on ok, mutta asia on syytä varmistaa jokaiselta kuvassa näkyvältä erikseen. Tietosuojavaltuutetun toimisto suosittaa, että lupa tulisi pyytää nettiin siirrettäviin valokuviin aina, kun yksityisyyden suojan voidaan edes epäillä vaarantuvan.

13. Entä jos tulen katumapäälle ja haluan poistaa jotakin?

Oman julkaisun voit yleensä poistaa. Ei kuitenkaan ole takeita siitä, etteikö päivityksestäsi olisi jäänyt kopioita verkon välimuistiin tai palvelujen ylläpitäjien palvelimille. Kaverisi on voinut myös ottaa ruutukaappauksen sivusta. Myös kommentit voi yleensä poistaa jälkikäteen, mutta muista että tästäkin on voinut jäädä kopio. Kun lukee päivityksen kertaalleen ennen sen julkaisemista, ehtii miettiä omia sanomisiaan – ja korjata kirjoitusvirheet.

14. Millaisia ovat yleisimmät some-mokat?

Mutu-tuntuma keetoo, että yleisiä ovat kiireestä johtuvat väärinkäsitykset. Juuri luetusta viestistä on ärsyynnytty aiheetta tai se on tulkittu väärin. Myös kommentointi aiheen vierestä on yleistä. Toisinaan päivityksiä vaivaa lähdekritiikin puute. Väärää tietoa tai huijausviestejä on levitetty ajattelemattomasti. Toisinaan kaivattaisiin lisää arvostelukykyä: kannattaako kaikkia kiertokirjeitä jakaa tai ilmoittaa kavereita mainoskampanjaan? Mokana voi pitää, että kyselee asioita, jotka voi itse tarkistaa hakukoneesta. Listalle kuuluu myös muiden ajan hukkaaminen. Siis ota muut huomioon äläkä loukkaa. Kannusta, ole rakentava ja anna kunnia sille, kenelle se kuuluu.

Asiantuntija: Strategiapäällikkö Tuija Aalto, Yle Lue lisää: Tuija Aalto: Kuinka olla avoin – työelämän uudet viestintätaidot, Tuija Aalto ja Marylka Yoe Uusisaari: Nettielämää, Tietosuojavaltuutetun nettisivujen oppaat

Artikkeli on julkaistu Kotiliedessä 10/14 nimellä Häirikkönä verkossa?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miten välttää yleisimmät some-mokat?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.