Ihmiset

Tarja Halonen ja Pentti Arajärvi: "On ollut väitteitä, että yhteiselomme ei olisi aitoa"

Yhteinen arvomaailma ja piikittelevä huumori ovat presidentti Tarja Halosen ja tohtori Pentti Arajärven suhteen perusta. Huumorintaju joutui koetukselle, kun Tarjasta tehtiin valtakunnan pirttihirmua.

Tapaaminen presidentti Tarja Halosen, 73, työhuoneessa Helsingin Hakaniemessä alkaa leppoisissa merkeissä, kunnes kuvaajan kattoon suuntaamat lamput saavat lämmetessään aikaan palohälytyksen.

Päivettyneet, Madagaskarin-matkalta juuri palanneet Tarja Halonen ja hänen puolisonsa tohtori Pentti Arajärvi, 68, eivät mokomasta hätkähdä, ja juttua jatketaan kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Yhteiskunnallisesti aktiiviselta pariskunnalta on ensiksi kysyttävä, miltä maailma näyttää juuri nyt heidän mielestään. Tarja Halonen lohkaisee salamannopeasti vastakysymyksen: ”Pitääkö meidän olla rehellisiä vai edustavia?”

Pentti Arajärvi jatkaa vauhdissa: ”Olemme rehellisinäkin edustavia!”

Tarja Halonen ja Pentti Arajärvi tapasivat töissä

Tarja Halosen ja Pentti Arajärven tiet yhtyivät vuonna 1984, kun Halonen työskenteli kansanedustajana ja Arajärvi siirtyi eduskuntaan sosiaalivaliokunnan ja talousvaliokunnan sihteeriksi.

Vuosikymmenen lopulla valiokuntamatkalla Yhdysvalloissa muut sairastuivat kovissa pakkasissa flunssaan niin, että lopulta kansanedustaja Kalle Könkkölän pyörätuolia olivat kantamassa enää Halonen ja Arajärvi.

Silloin Tarja hoksasi Pentin olevan fiksu, avulias mies.

Nelikymppisinä toisensa löytäneet aikuiset eivät halunneet hankkia kirjavaan uusperheeseensä lisää lapsia eivätkä lasten takia muuttaa edes yhteen. Kun Tarjan kerrostalokodin viereinen asunto vapautui, Pentti osti sen kiireen vilkkaa.

Näin syntyi heille sopiva perheasetelma, joka osoittautui hankalaksi vasta sitten, kun toisesta tuli presidenttiehdokas. Protokolla ja osa kansasta ei ymmärtänyt avoliittoa presidentillisissä yhteyksissä.

”Ulkomailla ei olisi voinut virallisissa tilaisuuksissa edes käyttää sanaa ”naapurinmies”. Olimme tarpeeksi kummallinen pariskunta muutenkin,” Tarja Halonen sanoo.

Naimisiin ei kuitenkaan voinut mennä kesken vaalikampanjan, se olisi näyttänyt kosiskelulta. Niin siirtolapuutarhaharrastajat pitivät ensimmäisenä presidenttikesänään sadonkorjuujuhlat, joissa heidät vihittiin.

Pariskuntaa yhdistää piikikäs huumori

Pariskunnan keskinäinen huumori on nopeaa ja sivaltavaa.

”Joskus voisi kaksi kertaa miettiä, että sanooko, vaikka onkin keksinyt,” Tarja sanoo.

Pentin mielestä piikikkäässä huumorissa olennaista on se, että sitä voi käyttää vain, jos toinenkin osaa käyttää sitä.

”Jos puhuu tällaisia puolustuskyvyttömälle ihmiselle, silloin piikittely on pahasta,” hän sanoo.

”Mutta kummallakin on välillä puolustuskyvyttömiä päiviä.”

Silloin huumorintajua koeteltiin, kun Tarjasta tehtiin valtakunnan pirttihirmua.

”Kuinka moni ilahtuu hääonnitteluista, joissa sanotaan, että miesparka joutuu luopumaan eliniäkseen vapaudestaan, mutta Halosella se kestää vain kuusi vuotta,” Tarja Halonen kysyy.

”Kun vaimoa nimiteltiin pirttihirmuksi ja Justiinaksi, kielsin sen. Olen kieltäytynyt myös olemasta uhri tai avuton. Kun on tarvinnut olla poliittisesti korrekti, olen vain todennut: ’En tunnista’,” Pentti Arajärvi sanoo.

Tarjan ollessa ehdolla toiselle presidenttikaudelle, liikkui lause ”Vapauttakaa Arajärvi!”. Se loukkasi.

”On myös ollut väitteitä, että yhteiselomme ei olisi aitoa. Vaikka olemme olleet yli 30 vuotta yhdessä! Naispäättäjien kohdalla tämä ilmiö toistuu: jos ei keksitä syrjähyppyjä, niin sitten on lesbo,” Tarja Halonen sanoo.

Kotityöt jaetaan

Kun muuttokuormat lähtivät Mäntyniemestä omaan kotiin Helsingin Kallioon, moni asia arjessa meni uusiksi.

”On aika hurjaa asua 12 vuotta raskaasti miehitetyssä laitoksessa,” Tarja Halonen sanoo.

”Pyykit vain tulivat ja menivät ja ruoka ilmestyi pöytään,” Pentti Arajärvi muistelee.

Nyt he käyvät vuorotellen kaupassa ja siivoavat yhdessä, sillä siivooja käy vain kahden viikon välein. On puhdistettava kilpikonnien akvaariota ja kissan hiekkalaatikkoa ja keitettävä aamupuuroa.

Periaatteessa molemmat tekevät kaikkia kotitöitä, mutta sitten käytännössä nähdään, kuka oikeasti tiskaa. Tarja Halonen tuntee, että joutuu pitämään enemmän lukua aikatauluista niin kotona kuin siirtolapuutarhassakin.

”Pentti saattaa pitää sitä niuhottamisena.”

”Minä edustan puutarhassa tyhmää, raakaa voimaa ja hän suunnittelua,” puoliso kuittaa.

Hän saa iskun takaisin: ”Pentti onkin erittäin hyväkuntoinen – paitsi että kuulee huonosti.”

”Huono kuulo on onnellisen avioliiton yksi osatekijä,” kuuluu vastaus.

Lue koko juttu Kotilieden numerosta 2/17!

Lue myös:

Tellervo Koivisto: ”Pitkässä liitossa muistikin on yhteinen” Presidentti Kekkonen kirjoitti Maarit Tyrkölle: ”Olen hullumaisesti rakastunut ystävyyteemme” Leski Heljä Liukko-Sundström: ”Näen Kaukon yhä ateljeessani”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tarja Halonen ja Pentti Arajärvi: "On ollut väitteitä, että yhteiselomme ei olisi aitoa"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.