Talous

Miten voisin viihtyä työssä paremmin? Lue asiantuntijan vinkit

Kun arki toistuu päivästä toiseen samanlaisena, korostuu työn merkitys. Jos työ tuntuu pakkopullalta, päässä alkaa helposti pyöriä kielteisten ajatusten kehä. Työhyvinvointiin perehtynyt tietokirjailija Terhi Friman paljastaa, miten omaa työssä viihtymistään voi parantaa.

Jos työssä ei viihdy, voi joko heittää hanskat tiskiin tai purra hammasta ja niellä kiukkunsa – tai näin ainakin ajatellaan. Hyvä työpäivä -teoksen kirjoittanut Terhi Friman väittää kuitenkin, että työssä viihtymiseen voi vaikuttaa paljonkin jokapäiväisillä valinnoilla ja pienellä asennemuutoksella.

”Ihminen on itse vastuussa omista tekemisistään. Meillä on siis avaimet vaikuttaa siihen, millä mielellä töihin mennään, ja miten siellä toimitaan.”

Vaikka työ on useimmiten arkista puurtamista, Työterveyslaitoksen mukaan kaksi kolmesta suomalaisesta työntekijästä kokee työssään innostumista, työn imua. Työn imu ei kuitenkaan tarkoita sitä, että työnteko on pelkästään hauskaa koko ajan, sillä jokaiseen työhön liittyy myös rutiinia ja pakertamista.

”Jos ei pidä työstään, voi vain antaa periksi tälle tunteelle. Tämä tarkoittaa sitä, että tunnustaa työn olevan tylsää, mutta huomioi samalla työn hyvät puolet. Lisäksi itseään voi motivoida deadlinen avulla: jaksan tässä työssä vielä puoli vuotta ja sitten mietin uudestaan, missä mennään.”

Työoloihin voi pyrkiä vaikuttamaan

Useimmissa työtehtävissä on mahdollista vaikuttaa omaan työskentelyyn ainakin jonkin verran: missä järjestyksessä tehtävät hoidetaan, onko totutuissa työtavoissa parantamisen varaa? Tarkoitus ei ole muuttaa työtä sinänsä, vaan muokata työtehtävien osia tai omaksua uusi näkökulma työntekoon.

Muokkaamalla työtään työntekijä ottaa itse vastuun omasta viihtyvyydestään. Aina ei ole tarpeen odottaa esimiehen käskyä tai ohjausta, vaan oma-aloitteisuus on yleensä esimiehellekin merkki työntekijän sitoutuneisuudesta.

Työssä viihtyminen on tänä päivänä korostunut

”Esimiehen kanssa kannattaa ottaa aihe suoraan puheeksi, kun kaipaat muutosta. Veikkaan, että aika suuri osa ihmissuhde- ja muista ongelmista johtuu puutteista vuorovaikutustaidoissa. Ei puhuta suoraan, vaan tulkitaan omasta näkökulmasta ja arvaillaan.”

Friman muistuttaa, että esimies ei ole ajatustenlukija. Jos hän ei koskaan saa viestiä siitä, että työntekijä on oloihinsa tyytymätön, hän voi vain kuvitella, että työntekijä pitää työstään ja hoitaa hommansa vuodesta toiseen rautaisen ammattilaisen tavoin.

Asennemuutos vaikuttaa työpaikan ilmapiiriin

Joskus työssä viihtyminen voi olla vaikeaa tulehtuneen työilmapiirin takia. Esimies ei ymmärrä alaistensa työstä mitään ja työkaverit juoruilevat selän takana. Jos tilanne on oikein paha, se ei välttämättä aukea omin neuvoin. Tällöin on viisasta pyytää paikalle työnohjaaja tai konsultti, joka auttaa purkamaan vinoutuneita rakenteita.

Kollegoita ei valitettavasti voi vaihtaa vaihtamatta työpaikkaa, mutta omaa asennettaan voi petrata. Näkökulmaharjoitukset auttavat löytämään myötätunnon kollegoita kohtaan.

”Asiakkaallani oli uusi esimies, jonka johtamistavasta hän ei pitänyt. Teimme yhdessä näkökulmaharjoituksia, joissa asiakas yritti päästä esimiehen ja työkavereiden pään sisään ja miettiä, miltä heistä tuntuu. Pikkuhiljaa hän tajusi, että vaikea tilanne ei ole miellyttävä myöskään esimiehelle, jolla oli yhtäkkiä edessään uusi organisaatio ja paljon johdettavia”, Terhi Friman kertoo.

Suuri osa vuorovaikutuksesta on sanatonta. Luemme toisten ilmeistä ja eleistä enemmän kuin tajuammekaan. On kuitenkin muistettava, että ongelmatilanteissa sanattomia viestejä ei kannata ylitulkita.

Työpaikan yhteentörmäyksissä ajaudutaan usein vatvomaan samaa ongelmaa uudestaan ja uudestaan. Sen sijaan, että yhteishenkeä haetaan yhteisestä vihollisesta ja kielteisten tunteiden jauhamisesta, energian voi suunnata tilanteen ratkaisemiseen.

Friman suosittaa myös ongelmien purkamiseen deadline-ajattelua.

”Sovitaan porukalla, että nyt tästä aiheesta keskustellaan 15 minuuttia ja sitten se on loppuun käsitelty. Näin kielteisten ajatusten jatkuva vatvominen loppuu.”

Lue lisää jutuista:

Onnellisuustutkija paljastaa vinkit onnelliseen elämään – ota opit käyttöön jo tänään Parempi mieli on seitsemän oivalluksen päässä – Jutta Gustafsberg neuvoo positiivisen asenteen salaisuuden Työelämä on muutoksen pyörteissä – miten jaksaa muutosten keskellä? Työuupumus uhkaa tietotyöläistä – tunnistatko sinä oireet? Aivotkin kaipaavat huoltoa – säännöllinen harjoittelu ehkäisee muistiongelmia

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miten voisin viihtyä työssä paremmin? Lue asiantuntijan vinkit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.