Ihmiset

Käsipalloilija Aws Ali Aneed, 30: ”Yksin ei voi saavuttaa onnea”

Irakissa Awsin onni tuli perheestä. Siitä, ettei koskaan tarvinnut olla yksin. Suomessa hän yrittää luoda ”perheensä” käsipallojengistä tai vaikka vastaanottokeskuksen kämppäkavereista.

Aws Ali Aneed tuli Suomeen turvapaikanhakijana syyskuussa. Hänen oli pakko paeta Irakista, sillä hänet uhattiin tappaa. Terroristit yrittivät saada hänet vasikoimaan joukkuekavereistaan, ja kun se ei onnistunut, he yrittivät ottaa hänet hengiltä.

Aws ei kuitenkaan olisi halunnut jättää maataan, eikä varsinkaan perhettään.

”En halunnut paeta, vaan kohdata kohtaloni. Vanhempani olivat turvallisuudestani niin huolissaan, että suorastaan työnsivät minut pois maasta, rukoilivat lähtemään.”

Lähtö ei ollut helppo siksikään, että Awsin elämä Bagdadissa oli hyvää. Hänellä oli yliopistotutkinto, arvostettu paikka käsipallojoukkueessa ja sieltä saadut hyvät tulot. Niillä hän oli ostanut asunnon itselleen, vanhemmilleen ja pikkuveljilleen.

”Olin perheemme huolenpitäjä ja johtaja. Olin vastuussa kaikista ja kaikesta. Nytkin vielä vanhempani soittelevat tänne kysyäkseen minulta neuvoa monissa asioissa.”

Awsille itselleen äiti on sankari, hyvä ja viisas nainen, joka kasvatti kuusi poikaansa lähes yksin. Isä kun oli sodassa melkein 10 vuotta.

Äiti opetti pojat pienestä pitäen itsenäiseen elämään, kokkaamaan, siivoamaan ja pyykkäämään. Niistä taidoista on apua nyt, kun äidin huolenpito on kaukana.

Kaksio neljälle korstolle

Aws kokeili nuorena useita urheilulajeja, samalla kun teki töitä. Ne hän aloitti sikäläiseen tapaan jo 10-vuotiaana. Teini-iässä hän kokeili käsipalloa ja rakastui lajiin saman tien.

”Tykkään käsipallosta, koska se on aggressiivinen peli. Se sopii minulle, koska olen iso kaveri.”

Ja iso Aws onkin, vahvannäköinen. Ulkomuoto voisi olla jopa pelottava, jos mies ei olisi niin yltiöystävällinen, kohtelias ja jatkuvasti hymyilevä. Kentän ulkopuolella Aws vakuuttaa olevansa mitä rauhallisin kaveri.

Aws menestyi lajissa ja pääsi ammattilaiseksi. Hän oli suosittu pelaaja, joka tunnettiin Bagdadin kaduilla.

Ja nyt hänet tunnistetaan myös Suomessa.

”Pari viikkoa sitten rautatieasemalla pojat pysäyttivät minut, sanoivat että sinähän olet se käsipalloilija!”, Aws kertoo nauraen.

Suomeen Aws päätyi melkein sattumalta. Hän lähti Irakista kiireellä, mutta ei tiennyt minne mennä. Hän kysyi vinkkiä jo pidempään Euroopassa asuneelta ystävältään. Tämä ehdotti Suomea.

”Hän sanoi, että Suomessa arvostetaan sitä, että olen urheilija, korkeasti koulutettu ja puhun hyvää englantia. Ja että Suomessa ihmiset ovat mukavia ja avuliaita.”

Awsille järjestyi asunto vastaanottokeskuksesta Espoosta – ja pelipaikka Kauniaisten HC Westiin. Samassa kaksiossa asuu kolme muuta irakilaista urheilijaa.

”Se on mukavaa, sillä en tykkää olla enkä asua yksin.”

Käsipalloilija Aws

Onni tulee auttamalla

Treenien välillä Aws pyykkää, pelaa korttia ja opiskelee suomen sanoja. Ja laittaa ruokaa. Neljälle urheilijamiehelle sitä pitää laittaa paljon.

”Ruokahetki on meille tärkeä, jokainen ateria on juhla, jonka eteen nähdään vaivaa. Ja on tärkeää syödä yhdessä, jakaa se hetki.”

Kotona Irakissa ruokahetket olivat aina perheen yhteisiä – aamiaisella, lounaalla ja illallisella. Silloin keskusteltiin ja jaettiin kuulumiset, sekä hyvät että pahat.

”Me tiesimme aina, mitä toisillemme kuuluu. Jos jollakin oli vaikeuksia, osasimme auttaa.”

”Toisinaan kutsuimme myös naapurit jakamaan kanssamme paitsi ruokaa myös elämäämme. Siitä tuli vielä suurempi onnellisuuden kehä! Tätä jakamista ja tunteiden ilmaisua kaipaan.”

Aws kokee, että juuri perheen aina läsnä oleva, vankkumaton tuki on tehnyt hänestä vahvan ja onnellisen. Ja sitä mitä hänellä on, hän jakaa mielellään muillekin.

”Onnellisuuteni kumpuaa muiden auttamisesta. Tykkään ilahduttaa muita, saada heidät hymyilemään. Kuuntelen ja kannustan niin pelikavereita kuin muitakin tuttuja. Maassa olevalle vakuutan, että olet hyvä tyyppi ja sinua tarvitaan, epävarmalle kerron, että minä uskon häneen.”

Aws pohjaa maailmankatsomuksensa islamiin ja profeetta Muhamedin oppiin siitä, että onnellisuuden voi löytää vain auttamalla muita.

”Hän sanoi: toivo hyvää ensin muille kuin itsellesi, ajattele ensin muita. Sitten kun sinä tarvitset, he tulevat avuksesi.”

Aws on huomannut sen toimivan. Silloin, kun hän on tuntenut itsensä yksinäiseksi tai surulliseksi, ystävät ovat tulleet avuksi. Pyytämättä.

”Kun teet hyvää, saat hyvää. Et ehkä heti, mutta jonain päivänä se palkitaan, hyvä palaa aina takaisin.”

Aws on varma siitä, että yksin ei kukaan voi saavuttaa onnea.

”Onni tulee yhteydestä muihin ihmisiin. Siksi on tärkeää olla sosiaalinen, hankkia ystäviä – ja auttaa heitä hymyilemään. Siitä syntyy hyvää energiaa.”

Ilo irtoaa karkista

Awsia naurattaa eräs asia, jonka hän on huomannut joka maassa tekevän nimenomaan tytöt onnellisiksi. Se ei ole poikaystävä, eikä kallis koru, vaan karkki.

”Kaikki tytöt, joita olen tavannut, rakastavat suklaata ja karkkia. Itsekin tykkään niistä, mutta en ollenkaan samalla tavalla kuin tytöt.”

Tulevaisuudessa Aws toivoo löytävänsä söpön tytön, jonka kanssa voisi jakaa onnen – ja lasten kasvatuksen. Mutta tätä ennen hän toivoo myönteistä päätöstä turvapaikasta.

”En tuhlaa aikaani sitä odotellessani, vaan yritän itse jo opiskella kieltä ja tutustua ihmisiin. Se auttaa minua sitten töitä hakiessani.”

Aws korostaa, ettei hän luota vain toivomiseen. Onnen eteen pitää olla itse aktiivinen.

”Haluan tehdä työtä, jotta voin auttaa itseäni ja olla hyödyksi tälle maalle.”

Lue onnen hetkistä myös:

Koiriin hurahtanut Sanni, 36: “Koiran kanssa on pakko nauraa”

Vapaaehtoistyontekija Tuula 70: “Se mitä antaa, heijastuu takaisin”

Äitiys muutti Annikaa, 36: “Vauvan myötä olen löytänyt taas itseni”

Varttuneempi pari Ari, 65 ja Maija 65: ”Ensin ihastutaan, sitten rakastutaan”

Onnellinen maallemuuttaja Heli, 40: ”Elämä on hyvää kun pää on käännetty plusmerkkiseen asentoon”

Hetkestä onnen löytävä Päivi, 49: ”Maailmassa ei voi olla liikaa välittämistä”

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Käsipalloilija Aws Ali Aneed, 30: ”Yksin ei voi saavuttaa onnea”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.