Jokainen tuntee huonotuulisia, kielenkäytöltään vastenmielisiä, itsekkäitä ja määräileviä ihmisiä, joiden mielestä vika on aina muissa – ei koskaan itsessä. Kaikki sellaiset ihmiset eivät ole narsisteja, mutta silti kuka tahansa voi joutua tekemisiin narsistin kanssa: elämänkumppanina, lapsena, sukulaisena tai vaikka narsistisen esimiehen alaisena.

– Narsistilla puuttuu yleensä kyky empatiaan. Hän ei halua tai pysty antamaan hyvää läheisilleen, kirjailija Tuija Välipakka määrittelee.

Tuija Välipakan ja Arja Lehtosaaren toimittamaan kirjaan Sata tapaa tappaa sielu (Ajatus, 2007) on koottu viidenkymmenen ihmisen kirjoituksia siitä, millaista on elää narsistin kanssa. Tarinoita on sekä miehiltä että naisilta.

Alistamista ja valheita

Suhde alkaa yleensä kuin herttasarjassa. Narsisti nostaa kumppaninsa jalustalle, kehuu, palvoo ja antaa lahjoja.

Narsisti on taitava pitämään yllä kulisseja. Perheen ulkopuoliset eivät välttämättä tiedä mitään, ellei uhri puhu elämästään. Ennen pitkää narsisti yleensä yrittää eristää kumppaninsa ystävistä, sukulaisista ja harrastuksista. Arki on arvaamatonta, suurten tunnepurkausten yhtäkkistä vaihtelua.

Kulissien takana kuohuu

– Jokaiselta lipsahtaa joskus väärä sana, mutta narsistilla törkeydet ovat toistuvia ja loukkaavia. Lähes kaikki kertoivat rumasta kielenkäytöstä, ulkonäköön asti menevästä arvostelusta ja mitätöinnistä, Tuija Välipakka tiivistää.

Kirjan uhritarinoiden perusteella narsistimiehet ovat usein repivän mustasukkaisia. Narsistinaiset saattavat käyttää seksiä tai lapsia vallankäytön välineenä.

Riitelyä seuraa hyvittely

Narsistin kumppaniksi ajautuu helposti kiltti, alistuva ja imartelua kaipaava mies tai nainen. Jos sietää huonoa kohtelua, eikä osaa asettaa rajoja itselleen tai toiselle, narsisti saa otteen. Hyvä vastapari löytyy myös helposti syyllistyvästä ihmisestä.

Narsistin raivopurkauksia seuraavat usein hyvittelykaudet. Uhri ajattelee, että kyllä me tästä selvitään ja nyt se ymmärtää, että käyttäytyi väärin. Avun hakeminen hidastuu.

Narsistin uhrin tarina

Kari kohteli minua alussa kuin kuningatarta. Hän oli hurmaava ja hyväkäytöksinen. Hänellä oli sana hallussaan. Karilla oli alusta lähtien minuun maaginen ote.

Kari oli kuitenkin sairaalloisen mustasukkainen. Hän ei halunnut, että tapaan ystäviäni. Hän haukkui ja nimitteli selän takana jokaista tapaamaansa ihmistä. Minua hän sätti päin naamaa: rumaksi, läskiksi ja huoraksi.

Hän sai kohtuuttomia raivokohtauksia pikkuasioista ja murjotti päiväkausia. Mies syyllisti minua ja onnistui siinä. Uskoin, että hänen raivokohtauksensa johtuivat minusta ja menin psykiatrille.

Kun aloin puhua erosta, Kari uhkasi itsemurhalla. Hän pyysi anteeksi, ja oli hetken taas hurmaava. Lopulta sain itseeni niin paljon puhtia, että hain avioeroa.

Miksi haksahdin Kariin? Ehkä siksi, että olen liian kiltti, ja minut on helppo syyllistää. Haluan uskoa ihmisistä aina hyvää. Eron hakeminen pitkittyi, koska pelkäsin yksinäisyyttä ja Karin vihaa. Selvisin kuitenkin täysjärkisenä.” – Leena, 41

Juttu julkaistu Kotiliesi 1/2008.