Suhteet

Mies voi pahoin parisuhteessa - mitä tehdä?

Miesten pahoinvointi parisuhteessa ei ole uusi ilmiö. Lue Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaarasen neuvot, miten mies voi toimia voidessaan parisuhteessa huonosti.

Miesten pahoinvointi parisuhteessa ei ole uusi ilmiö. Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaarasen mukaan sen juuret ovat historiassa, jolloin naisvetoisuudelle oli syynsä.

”Sodasta palanneet miehet olivat joskus sellaisessa kunnossa, että naisten piti kannustaa ja kehottaa heitä tarttumaan normaaliin arkeen,” Heli Vaaranen sanoo.

Sodan jälkeisen ajan roolit parisuhteissa olivat selkeät Suomessa. Maatalousyhteiskunnassa naisilla ja miehillä oli omat tehtävänsä. Heli Vaarasen lapsuudenkodissa isä hoiti peltotyöt sekä autolla ja traktorilla ajamisen, äiti ruoanlaiton.

Perityt mallit eivät toimi enää.

Heli Vaaranen

”Parisuhteen solmivat, aiemmin vapaat ihmiset asettuvat rooleihin, jotka eivät vastaa tämän päivän maailmaa lainkaan. Syntyy kitkaa siitä, eletäänkö nais- vai miesvetoisesti.”

Nainen vaalii valta-asemaansa lasten avulla. Mies alistuu, kun ei muuta osaa.

”Miehillä ei ole ollut väylää puhua pahoinvoinnistaan. Jos he olisivat ottaneet sen esiin, heidät olisi mitätöity nauraen olemattomiin,” Heli Vaaranen toteaa.

Heli Vaaranen ei odottanut kannanottonsa saamaa huomiota, mutta on siihen tyytyväinen.

”Raapaisin arkaa paikkaa yhteiskunnassa, asetelmaa, joka ei tunnu kenestäkään hyvältä.”

Hän odottaa, että seuraavaksi miehet astuvat esiin ja tuovat ehdotuksia asemansa parantamiseksi.

”Miehen asema täytyy päivittää. Pahoinvointi perheessä ei voi olla malli, jonka mukaan eletään,” Heli Vaaranen kiteyttää.

Parisuhde

Viisi ohjetta toimivaan parisuhteeseen

Heli Vaaranen neuvoo, mitä kannattaa tehdä, kun tuntee pahoinvointia parisuhteessa:

  1. Pohdi, mikä sinut saa tuntemaan itsesi niin arvottomaksi, että annat kohdella itseäsi huonosti.  Hae tarvittaessa psykoterapeutilta keskusteluapua ymmärtääksesi itseäsi paremmin.
  2. Kirjoita puolisollesi kirje, jossa ilman kritiikkiä kerrot tuntemuksistasi. Toivo, että keskustelette asiasta yhdessä ja rauhallisesti.
  3. Ymmärrä, että kaltoin kohtelevalla puolisolla on epäterve tapa kommunikoida. Roolinne ovat lukkiutuneet ja estävät kehittymisenne parina.
  4. Jos tavoittelet onnellista parisuhdetta, kuvaile, miten pyrit siihen.
  5. Hae ulkopuolista apua, jos koet tehneesi kaikkesi parisuhteenne hyväksi ilman tulosta. Pariterapeutti  auttaa keskustelemaan puolueettomasti ja rakentamaan parisuhdetta uudelle tasolle.

Parisuhde testi auttaa

Heli Vaaranen kehoittaa tekemään myös yhdessä ja yksin Väestöliiton parisuhdetestejä.

Osallistuminen yhdessä tai yksin kannattaa myös Väestöliiton maksuttomalle nettiparisuhdekurssille.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mies voi pahoin parisuhteessa - mitä tehdä?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.