Talous

Näin vältät edunvalvonnan sudenkuopat

Edunvalvontavaltuutus ei ole mielessä, kun on nuori ja kaikki hyvin. Asiaa kannattaisi kuitenkin miettiä vielä kun on hyvissä voimissa. Se säästää monelta ongelmalta.

Edunvalvontavaltuutuksen avulla voi itse määritellä vastauksen kysymykseen: ”Miten haluaisin asioitani hoidettavan, jos sairastun vakavasti tai jos kykyni tehdä päätöksiä heikkenee?”

Asiakirjan voi laatia itsekin, mutta nykyään monet kunnat ja eläkeläisjärjestöt järjestävät kursseja, joilla edunvalvonnan lisäksi pohditaan hoiva- ja hoitotahtoa ja muita elinvoiman hiipumiseen liittyviä asioita.

Edunvalvontakurssin vetäjiltä kysytään usein, miksi valtakirjan tekemisestä pitäisi maksaa, kun netistä saa asiakirjapohjia ilmaiseksi? Merkittävää taloudellista valtaa ja vastuuta siirtävään paperiin liittyy kuitenkin useita sudenkuoppia, joita maallikko ei tule ajatelleeksi: Esimerkiksi varavaltuutetun käsite on harhaanjohtava.

Kannattaa käyttää termiä toissijainen valtuutettu, joka kirjataan asiakirjaan siltä varalta, että varsinainen edunvalvoja kuolee tai sairastuu niin, että ei enää pysty hoitamaan tehtäväänsä. Varavaltuutettu on vain lyhytaikainen sijainen, joka voi hoitaa asioita, kun varsinainen edunvalvoja on estynyt tilapäisesti vaikkapa pitkän työmatkan vuoksi.

Ongelmia voi tulla myös kiinteän omistuksen siirrossa. Kun valtuutuksen antajan varat eivät hoitokulujen vuoksi enää riitäkään esimerkiksi kesämökin ylläpitämiseen, ja perheen sisällä halutaan siirtää mökki jonkun tulevan perillisen nimiin, se ei onnistu, jos edunvalvojien listaan ei ole nimetty yhtään perheen ulkopuolista henkilöä.

Edunvalvonta vaikea asia ammattilaisellekin

Edunvalvontakurssilaisten kokemuksien mukaan tämä on ehkä vaikein rasti: Jos ei halua rasittaa ystäviä, muun ulkopuolisen henkilön löytäminen vaatii vaivannäköä ja pohdintaa.

Edunvalvonta ja sen termit eivät ole tuttuja kaikille juristeillekaan, joten on tärkeätä selvittää itselleen edunvalvonnan perusperiaatteita.

”Olen tarkistanut 71 edunvalvontavaltakirjaa, ja vain yksi niistä on mennyt huomautuksitta läpi ja 15 niistä oli kokonaan pätemättömiä,” Keravalla edunvalvonta- ja hoitotahtotyöpajaa vetänyt juristi ja Edunvalvontavaltuutus-yhdistyksen puheenjohtaja Vesa Anttila sanoo.

Jos haluat viimeisien aikojesi asioiden sujuvan jouheasti, laadi viisi asiakirjaa: hoivatahto, hoitotahto, edunvalvontavaltakirja, minielämäkerta ja testamentti. Jotkut haluavat myös esittää toiveensa hautajaisjärjestelyistä.

Toiveitaan voi muuttaa ja niitä pitääkin uudistaa, jos vaikkapa edunvalvojaksesi nimeämäsi henkilö sairastuu tai menehtyy.

Kun paperit ovat valmiit, säilytä ne kaikki yhdessä paikassa ja kerro jollekulle luotettavalle henkilölle, missä niitä säilytät.

Lue lisää Kotilieden 27/15 jutusta Miten haluan elää ja kuolla 

Lisätietoja: Airo, Edunvalvontavaltuutus ry, Muistiliitto , Oikeusministeriö

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näin vältät edunvalvonnan sudenkuopat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.