Luonto

Ampiainen, mehiläinen vai kimalainen? Näin erotat myrkkypiikkiset pistiäiset

Pihalla käy kova kuhina ja pörinä, mutta mikä on äänen aiheuttaja? Näistä merkeistä tunnistat ampiaisen, mehiläisen ja kimalaisen, ja erotat pistiäiset toisistaan.

Ampiainen, mehiläinen ja kimalainen kuuluvat kaikki pistiäisten lahkoon ja myrkkypistiäisten ryhmään. Mehiläinen ja kimalainen kuuluvat lisäksi mesipistiäisten ryhmään, sillä ne keräävät mettä ravinnokseen.

Myös aikuisen ampiaisen ruokavalio koostuu medestä, mutta toukkien ravintoa ovat puutarhojen ja peltojen tuhohyönteiset, joita täysikasvuiset ampiaiset niille keräävät.

Miten pistiäiset erottaa toisistaan? Kokosimme yhteen tärkeimmät tiedot ampiaisista, mehiläisistä ja kimalaisista.

Pistiäiset: Pisto harvoille vaarallinen

Nimensä mukaisesti pistiäisiä yhdistää myrkkypiikki. Mehiläiset ja kimalaiset käyttävät pistintään yleensä vain puolustaessaan pesäänsä, kun taas ampiainen käyttää piikkiään puolustautumisen lisäksi myös saaliinsa lamauttamiseen.

Mehiläisen myrkkypiikissä on väkäsiä, joiden avulla piikki kiinnittyy kohteeseen. Mehiläinen kuolee pistettyään. Ampiainen ja kimalainen eivät yleensä kuole, vaikka pistäisivät. Ampiaisen myrkkypiikki voi joskus jäädä saaliiseen kiinni, ja tällöin ampiainen kuolee.

Jos saat piston, pistokohdassa on yleensä polttavaa kipua ja turvotusta. Yksi pisto ei ole yleensä vaarallinen, ellet ole allerginen. Jos pistoja on useita, kannattaa seurata tilannetta.

Lue myös: Ampiaisen pisto voi olla allergiselle hengenvaarallinen: Näin erotat normaalin myrkkyreaktion ja allergian

Ampiaisella on läpikuultavat siivet

Opi erottamaan pistiäiset toisistaan!

Ampiainen on ruumiiltaan hoikka ja karvaton, ja sen siivet ovat useimmiten läpikuultavat. Ampiaisen takaruumista koristaa selkeä kelta-musta vaakaraidoitus.

Ampiaisen harmahtava, pyöreä pesä on yksivuotinen. Ampiaiskuningatar herää horroksesta keväällä ja lähtee hakemaan pesäpaikkaa.

Ampiaiset saattavat tuntua aggressiivisilta lentäessään kovin lähelle etenkin loppukesästä, mutta yleensä ne päätyvät ihmisten lähistölle lähinnä ruoan tuoksujen perässä.

Lue myös: Vältä punkki ihossa – tiedätkö, missä punkki majailee ja miten suojaudut?

Mehiläisen keskiruumis on karvan peitossa

Opi erottamaan pistiäiset toisistaan!

Mehiläisen keskiruumista peittää tiheä karvoitus. Karvattomassa takaruumissa on ruskeita tai mustia poikkiraitoja. Mehiläisen kokonaisväritys on usein ampiaiseen verrattuna hieman oranssiin tai ruskeaan taittava, kun taas ampiainen näyttää selkeämmin keltaiselta.

Mehiläiset elävät suurissa tuhansien mehiläisten yhdyskunnissa, jossa ne kasvattavat jälkikasvuaan ja tuottavat hunajaa vahakennojensa turvissa, Suomessa useimmiten tarhattuina omissa pesälaatikoissaan.

Kimalainen on pullea ja karvainen

Opi erottamaan pistiäiset toisistaan!

Paksun ja karvaisen kimalaisen erottaa muista hyönteisistä helposti, vaikka ne muistuttavatkin väritykseltään ampiaisia ja mehiläisiä. Maija Mehiläinen onkin siis kimalainen eikä suinkaan nimensä mukaisesti mehiläinen.

Kimalaiset ovat niin raskaita, että kylmällä säällä niiden täytyy lämmittää lentolihaksensa ennen lentoon lähtöä. Aamuisin ne kiipeävät kukintojen latvoihin lämmittelemään. Naarailla on takajaloissa kiiltävät siitepölyvasut, joilla pyöreät siitepölypaakut kuljetetaan pesään.

Kimalaisen pesä muistuttaa hieman harmaata kananmunakennostoa. Jos kimalaisen pesän onnistuu luonnosta löytämään, se pitää jättää rauhaan. Kimalaiset ovat nimittäin pörröisen ulkoasunsa vuoksi erinomaisia pölyttäjiä, joiden ansiosta saamme nauttia esimerkiksi jokavuotisesta mustikkasadosta.

Lähteet: Hunaja.net, Hyönteismaailma

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ampiainen, mehiläinen vai kimalainen? Näin erotat myrkkypiikkiset pistiäiset

Sinun täytyy kommentoidaksesi.