Puutarha

Haaveiletko ruusutarhasta? Näillä ohjeilla onnistut ruusujen kasvattamisessa

Jos haaveilet omasta ruusutarhasta, lue tämä juttu ennen kuin ryhdyt tuumasta toimeen. Ruusutarhurin vinkeillä et epäonnistu!

Miten ruusutarhaa hoidetaan keväällä?

Keväällä ensimmäisiä tehtäviä ruusutarhassa on talvivaurioiden tarkastelu. Kuivia ja vaurioituneita oksia poistetaan leikkaamalla. Pensaita ja juuristoaluetta siistitään ja tarvittaessa penkin reunat kantataan ruohikon leviämisen estämiseksi. Lopuksi levitetään lannoitteet ja katteet.

Miten ruusutarhaa lannoitetaan?

Keväällä pensasruusuille voi antaa yleislannoitetta tai kanankakkaa. Komposti- tai karjanlantakatetta käytettäessä muuta lannoitusta ei yleensä tarvita, sillä liika typpilannoitus heikentää ruusujen talvenkestävyyttä. Typetön syyslannoite annetaan heinä-elokuun vaihteessa.

Mikä sopii katteeksi ruusuille?

Katteena voi käyttää hyvin palanutta kompostia, karjanlantaa tai ruohosilppua ruusujen juurella keskikesään asti. Myös kuorike ja olki sopivat, samoin maanpeitekasvit. Kate auttaa torjumaan rikkakasveja juuristoalueelta, mutta se myös tuo maahan ravinteita, lisää maaperään eloperäisiä aineita ja estää maan liiallista kuivumista.

Miten maata kalkitaan?

Peruskalkitus on hyvä tehdä jo ruusun istutusvaiheessa. Myöhemmin puutuhkaa tai kalkkia voi lisätä muutaman vuoden välein juuristoalueelle.

Täytyykö ruusuja kastella?

Yleensä jo hyvässä kasvussa olevat, juurtuneet pensasruusut eivät juuri kastelua tarvitse, sillä ne kestävät hyvin kuivuuttakin. Vasta istutetut taimet sen sijaan tarvitsevat runsasta kastelua, kunnes ne ovat juurtuneet kunnolla. Silloin juuristoalueelle annetaan reilusti vettä vähintään kerran viikossa.

Milloin ja miten ruusuja leikataan?

Pensasruusuista poistetaan vuosittain vain kuivia, vioittuneita tai tiellä olevia versoja. Koko pensas leikataan alas, jos se on mennyt huonoon kuntoon, kuivia oksia on paljon tai se on resuisen näköinen.

Omajuurinen pensasruusu alkaa kasvattaa nopeasti leikkaamisen jälkeen uusia, vahvoja versoja juuristoalueelta. Yleensä osittaisella leikkaamisella saadaan aikaan vain epätyypillistä kasvua ja pensaan alkuperäinen muoto kärsii.

Miten ruusutauteja voi ehkäistä puutarhassa?

Omajuuriset pensasruusut ovat yleensä hyvin taudinkestäviä. Ruusuruoste talttuu huolellisella sairaiden versojen poistamisella ja maan kattamisella. Hankalammissa tapauksissa pensas hävitetään kokonaan leikkaamalla ja polttamalla versot sekä kaivamalla koko sairastunut juuristo maasta. Pensaiden huolellinen tarkkailu on tärkeää.

Miten ruusut suojataan talven varalle?

Tavallisesti omajuuriset pensasruusut selviävät kasvuvyöhykkeellään ankarastakin talvesta pakkasenkestävyytensä ja suojaavan lumikerroksen turvin ilman pakkaspeittoja tai muita suojauksia.

Pensaiden sijoittelulla ja kasvupaikan valinnalla voidaan kuitenkin vaikuttaa, miten ruusu talvesta selviää. Jäniksiltä pensaat kannattaa suojata teräsverkoilla.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 7/16, jossa haastateltiin Kirsi Jaskasta, jolla on yli 150 lajikkeen ruusutarha Lieksassa.

Lue myös:

Kuusi vinkkiä – näin vältät selkäkivut puutarhatöissä Suunnittele parvekkeestasi vehreä kesäkeidas Aita on osa pihan estetiikkaa – näin valitset aitamallin Puutarhuri Adrian Evans runoilee puutarhassaan

Kommentoi

Kommentoi juttua: Haaveiletko ruusutarhasta? Näillä ohjeilla onnistut ruusujen kasvattamisessa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.