Puutarha

Haaveena omat kesäkanat? Näin perustat kesäkanalan

Moni haaveilee omista somista kesäkanoista, jotka tuottaisivat omistajalleen munia ja mielihyvää.

Mitä kesäkanalan perustajan pitää tietää? Lue vinkit, ennen kuin hankit kesäkanat.

Mistä kesäkanat voi hankkia?

Kanoja myyvät kasvattajat. Näistä saa tietoa esimerkiksi siipikarjaliiton siipi.net-sivuston­ kautta.

Kanat kannattaa hankkia vain turvallisiksi todetuilta, kotimaisilta kasvattajilta. On hyvä, jos kana on salmonellatestattu. Testatun kanan hinta on keskimäärin 30 euroa.

Vuokrasopimus kannattaa aina tehdä kirjallisesti.

Lue myös: Testaa, mikä lemmikki sopii sinulle

Pitääkö kanojen pidosta ilmoittaa jonnekin?

Kyllä, kananomistajan on rekisteröidyttävä siipikarjan pitäjäksi kunnan maaseututoimeen, maaseutuelinkeinoviranomaiselle tai maaseutusihteerille. Myös kanojen pitopaikka, eli koti- piha, on rekisteröitävä. Tämä koskee kaikkia, myös yhden tai kahden kanan pitäjiä. Kaupungissa säännöt kannattaa varmistaa kunnan terveydensuojeluviranomaiselta.

Myös naapureita on viisasta kuulla jo etukäteen, varsinkin jos harkitsee kukon hankkimista. Kaikkia ei aamuvarhainen kiekuminen innosta, eikä kanankakka tuoksu ehkä kivasti naapurin nenään.

Montako kesäkanaa kannattaa hankkia?

Kana on seurallinen eläin, joten yksi ei riitä. Kolme on jo parvi, neljä on hyvä määrä. Omatarvekanalaksi lasketaan kanala, jossa on sama määrä kanoja kuin talossa on asukkaita.

Kukko ei ole välttämätön, jos ei halua tipuja­. Kukko tosin takaa parhaiten rauhan kanalaumassa, mutta sillä on oma, varsin äänekäs huono­ puolensa.

Saatavilla on useita erilaisia kanarotuja. Niihin voi perehtyä kasvattajien sivustoilla. On makuasia, pitääkö valkoisesta peruskanasta, tummemmista maatiaisroduista vai joistain erikoisemmista risteytyksistä.

Jos haluaa munia, kannattaa hankkia nuoria, mutta aikuisia kanoja. Tuotantohybridit ovat munijoina tehokkaimpia. Maatiaiskanan ­hyvä puoli on sen sopeutuminen Suomen oloihin.

Lue myös: Kananmuna on monipuolinen raaka-aine

Koska kesäkanat voi päästää ­pihalle kuopsuttelemaan?

Lintuinfluenssaviruksen leviämisen estämiseksi kanat on suojattava kontakteilta luonnonvaraisiin lintuihin 1.12.–31.5. Käytännössä niiden on tällöin oltava sisätiloissa tai hyvin tiheän verkon suojaamassa aitauksessa.

Seuraa Eviran sivuilta ajankohtaista tietoa lintuinfluenssan leviämisestä. On mahdollista­, että kanojen ulkoilua rajoitetaan tuon suoja-ajan jälkeenkin.

Millaisen suojan kesäkanat tarvitsevat?

Kanakopin voi muokata vaikka vanhasta vajasta tai leikkimökistä, mutta sen voi ostaa myös valmiina. Tärkeää on, että se tarjoaa suojaa kylmältä ja sateelta. Vaikka kanat viihtyvät päivisin ulkona, ne tulevat yöksi mielellään suojaan ketuilta ja kanahaukoilta.

Sisustukseksi riittää nukkumaorsi ja pohjalle­ kuivikkeeksi heinää, sahanpurua tai turvetta. Kanojen kotispa syntyy vadillisesta hiekkaa, jossa ne mielellään kylpevät.

Lue myös: Puutarhavalmentajan ohjeilla näet ympäristösi uusin silmin

Mitä kanoille syötetään?

Kanat herkuttelevat mielellään pihamaalta löytämillään madoilla ja kasvimaan antimilla – jos sinne pääsevät. Varsinaiseksi ruoaksi kannattaa kuitenkin tarjoilla teollista rehua, jossa on kaikki tarvittavat ravinteet. Lisänä voi antaa vihanneksia ja ruoantähteitä. Maitoa, sipulia ja avokadoa ei kanalle kuitenkaan tule antaa.

Kesäkanat viihtyvät kesäkanalassa
iStockphoto

Lisäksi kanat tarvitsevat kalkkia ja pienikokoista soraa, jonka avulla hampaattomat linnut jauhavat ruoan kuvussaan. Puhdasta vettä tulee olla aina tarjolla.

Paljonko kana munii?

Valoisana aikana, siis kesällä, hyvä tahti on muna per kana päivässä. Nelihenkinen perhe voi siis saada joka-aamuiset munansa neljältä kanalta.

Kanat käyvät munimassa mieluiten suojaisessa ja hämärässä munintakopissa. Sellaisen voi rakentaa tekemällä kannelliseen laatikkoon kanan mentävän aukon ja pehmustamalla sen pohjan kuivikkeella.

Miten kanoja hoidetaan?

Kana ei kaipaa silittelyä tai sylittelyä, vaikka kesyimmät siihen suostuvatkin. Ihmistä tarvitaan järjestämään kanalle mukavat, turvalliset ja terveelliset olosuhteet.

Siihen kuuluu puhtaanapito: kakat pitää kerätä ja kuljettaa puskan juureen, kompostiin tai jätekeräykseen. Kanoja pitää myös tarkkailla­ tautien varalta.

Tarkemmat kanoja koskevat eläinsuojelusäädökset löydät esimerkiksi Eviran sivuilta ladattavasta oppaasta Kana – eläinsuojelulainsäädäntöä koottuna.

Mitä kanoille tehdään syksyn tullen?

Kanat eivät pärjää lämmittämättömässä kesäkopissaan enää syksyn viileydessä. Kesäkanojen kohtalo kannattaakin olla mietittynä jo hyvissä ajoin.

Yksinkertaisinta on palauttaa kesäksi vuokratut kanat takaisin omistajalle, jos näin on sovittu jo hankintahetkellä. Toinen vaihtoehto on etsiä kanoille talvihoitopaikka tarhasta.

Joskus käy niin, että tutuiksi tulleista kanoista ei malteta millään luopua. Silloin täytyy omaan pihaan rakentaa talvivarusteltu kanala.

Miten lopetan kesäkanalan?

Kanat saa teurastaa omaan käyttöön. Se on tehtävä nopeasti ja niin, että kana ei joudu tarpeettomasti kärsimään. Oman kanan syöminen voi tuntua vaikealta, mutta monien mielestä juuri se on eettistä ja ekologista – varsinkin jos muutenkin söisi kanaa.

Kana on lopetettava myös silloin, jos se sairastuu tai vammautuu vakavasti. Jos ei siihen itse pysty, kannattaa pyytää avuksi esimerkiksi metsästystä harrastavaa kaveria.

Kotikanalassa kuolleet linnut voi haudata. Tarkempia ohjeita raadon hävittämisestä saa kunnaneläinlääkäriltä.

Lähteet: Suomen Kanayhdistys ry, puheenjohtaja Heikki Leväniemi, EviraKanatieto.fi

Juttua päivitetty 9.3.2020: Poistettu tieto kanojen vuokraamisesta toimintansa lopettaneen Suomen kanayhdistyksen markkinapaikan kautta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Haaveena omat kesäkanat? Näin perustat kesäkanalan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.