Huonekasvien tuholaiset kuriin

Tarkkaile huonekasvien terveyttä. Lehtien laikkuisuus, kellastuminen ja putoaminen saattavat olla merkki pimeästä kasvupaikasta, liian märästä tai kuivasta mullasta tai tuholaisista.

Muutama kuokkavieras ei kasvin kehitystä haittaa, mutta tuhoojat kannattaa torjua ajoissa, jotteivät ne eivät ehdi levitä hallitsemattomasti. Leikkaa vioittuneet kasvinosat pois, ja hävitä saastuneet kasvit.

Tunnista ja torju viherkasvituholaiset

Vihannespunkit ovat hämähäkkieläimiä, joita tapaa lehtien alapinoilla. Jos punkkeja on paljon, kasvien nivelhankoihin alkaa muodostua seittiä. Punkkien vaivaaman kasvin lehdet käyvät laikukkaiksi, harmaiksi ja ne putoavat. Torjunnassa lehdet pyyhitään puhtaiksi ja kasvia sumutetaan ahkerasti. Huonelämpötilan laskeminen hidastaa uusien sukupolvien kehittymistä. Saastuneet kasvit suihkutetaan torjunta-aineella.

Kiipikirvat ovat muutaman millimetrin mittaisia keltaisia, vaaleita tai ruskeita panssarin turvissa eläviä tuholaisia, joita on hankala torjua. Kilvet pitää kääntää ympäri ja kasvit ruiskuttaa tuholaistorjunta-aineella.

Villakilpikirvoja, joita peittää villamainen vahakerros, löytyy lehtien alapinnoilta, lehtiruodin tyveltä sekä vartta myötäilevien lehtien väleistä. Villakilpikirvat poimitaan pois pinseteillä ja kasvi ruiskutetaan torjunta-aineella.

Ripsiäiset elävät kasvien silmuissa, kasvupisteissä ja nupuissa. Aikuiset ja toukat imevät kasvinesteitä niin, että vaurioituneista soluista muodostuu vaaleita juovia. Saastuneet lehdet ruskettuvat ja putoavat. Ripsiäisten torjunnassa auttaa lämpötilan laskeminen ja kasvien suihkuttaminen.

Lue myös:
Huonekasvien lisäys
Huonekasvien hoito: viisi vinkkiä
Helppoja viherkasveja kotiin
Tietoa biologisesta torjumisesta: www.biotus.fi

Kuva: Jorma Marstio

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Paula Ritanen-Närhi

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti