Kuusi vinkkiä – näin vältät selkäkivut puutarhatöissä

Puutarhanhoito tarjoaa hyvää arkiliikuntaa, jossa koko keho saa liikettä. Selkäkivuilta välttyy, kun pienentää selän kuormitusta, työskentelee ryhdikkäästi ja nostaa ergonomisesti. Lue niksit ja nauti kasvukaudesta ilman kipuja!

Ennen puutarhatöihin ryhtymistä, vilkastuta koko kehon verenkiertoa verryttelemällä. Lämmittelyn lisäksi kannattaa venytellä etu- ja takareidet sekä pohkeet ja lonkan koukistajat. On hyvä tehdä myös vartalon kiertoja heilauttamalla käsiä rennosti vartalon puolelta toiselle sekä kyykistellä syvään jalat pienessä haara-asennossa.

Kun pienen verryttelyn ja venyttelyn jälkeen keho on valmiina vartalon kiertämiseen, kyykistelyyn, kumarteluun ja nosteluihin, muista työskennellä hyvässä asennossa ja pidä taukoja.

Kastellaan kukkiaVältä selän rasittumista näin

1. Haravoidessa vältä riuhtomista ja käytä koko vartaloa jaloista ja lonkista saakka. Vaihda välillä toinen jalka eteen ja käytä kehon molempia puolia haravoidessa. Venytä välillä kylkiä kurkottamalla käsiä yläviistoon syvään hengittäen. Pidä pää pystyssä ja suuntaa katse mieluummin etuviistoon kuin varpaisiin.

2. Rikkaruohoja kitkiessä ja kasveja istuttaessa polvistu pehmeälle alustalle tai ole toispolviseisonnassa. Voit myös helpottaa asentoa istumalla matalalla jakkaralla tai käyttämällä pöytää istutusapuna.

3. Kaivaessa ja lapioidessa kyykisty koukistamalla polvia ja lonkkia. Nosta maata pitämällä toisella kädellä kiinni lapion varren alaosasta. Siirrä jalkojasi siten, että pystyt laskemaan kuorman lähellä vartaloa haluamaasi paikkaan. Jos heität multaa sivulle, käytä koko vartalon liikettä polvia ja lonkkia ojentamalla. Vältä vartalon kiertämistä raskaita lapiollisia nostaessasi, sillä se kuormittaa välilevyjä.

4. Nostaessa ja kantaessa käytä jalkalihaksia. On parempi kantaa kahta pienempää ämpäriä tai multasäkkiä, ja multareissuja voi tehdä useampia. Kun nostat säkkiä, aktivoi keskivartalo ja pidä taakka lähellä vartaloa koko noston ajan. Ojenna selkää ja avaa rintakehä, ettet painu kumaraan.

5. Leikatessa pensaita ja oksia tai muissa kurottelua vaativissa töissä käytä tarvittaessa tikkaita ja pitkävartisia apuvälineitä. Ota jaloilla tukeva asento, jolloin saat koko vartalon töihin.

6. Puiden ja oksien pilkkomisessa muista sopivan korkuinen teline sahatessa. Puita hakatessasi ota korkeampi puupölkky. Siirtele raskaampia puita nostamalla yhtä päätä kerrallaan, jolloin paino puolittuu.

lapio puutarhassa7. Ruohonleikkaamisessa käytä jalkoja ja koko vartaloa työntämiseen. Vältä niskan kuormittumista pitämällä pää pystyssä ja katse etuvistossa.

8. Muista tauot! Malta pitää taukoja ja jaa töitä useammalle päivälle. Selkä pitää vaihtelevasta tekemisestä ja työn tauottamisesta.

Lähde: Selkäliitto

Lue myös:

Leikkuupuuhat alkavat

Huhtikuun puutarhatyöt

Toukokuun puutarhatyöt

Kesäkuun puutarhatyöt

 

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Anu Vaskimo
Kuvat: Otavamedia arkisto

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti