Leikkoruusut kukoistamaan

Kotimaisia ruusuja on eri pituisina ja eri värisinä saatavana ympäri vuoden. Suomessa myydään vuosittain yli 80 miljoonaa leikkoruusua, joista suurin osa on viljelty kotimaassa. Ruususesonkeja ovat äitienpäivä ja koulujen päättäjäisten aika, mutta viime vuosina ovat yleistyneet markettien ruusukimput arkikukkina.

Jotta leikkoruusut kestäisivät kauniina mahdollisimman pitkään, niitäkin pitää hieman hoitaa. Jos ruusut alkavat nuokkua, on syynä yleensä se, ettei kukkavarren solukko vedä vettä.

Leikkoruusujen hoito

1. Pese maljakko huolellisesti, täytä se kuumalla vedellä (toiset vannovat jääkylmän veden nimeen) ja lisää siihen ravinnoksi kukkakauppiaalta saatava leikkokukkavirkiste tai sen puutteessa muutama sokeripala. Muista, että ruusut pitävät runsaasta vedestä.

2. Karsi ruusuista liiat lehdet, ja aina ne, jotka jäävät veden pinnan alapuolelle.

3. Kääri ruusut tiukasti sanomalehteen niin, että varret jäävät ulkopuolelle. Leikkaa varsiin terävällä veitsellä vinottain uusi leikkuupinta ja ja upota ruusut välittömästi veteen. Ruusujen imupinta kuivuu jo puolessa minuutissa. Mikäli jostain syystä aikaa kuluu enemmän, tee uusi leikkuupinta.

4. Vie ruusut viileään paikkaan ja pidä niitä siellä yön yli.

5. Ruusut voi myös upottaa kukintoa myöten lämpimään veteen. Toiset ovat havainneet hyväksi kikaksi viedä ne kellumaan vedellä täytettyyn ammeeseen.

6. Mitkään leikkokukat eivät pidä vedosta eivätkä suorasta auringonvalosta.

7. Kysy kukkakauppiaalta hoito-ohjeet juuri ostamiasi ruusuja varten.

Vinkki: Ripusta ruusut kuivumaan nuput alaspäin ja kokoa kuivatuista ruusuista  - esimerkiksi ylioppilas- tai syntymäpäiväruusuista - , suuri näyttävä kimppu muistoksi tärkeästä päivästä.

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Tiina Stenius

Keskustelu

  1. Hensu

    Sain ystävänpäivänä (kolme viikkoa sitten) leikkoruusuja. Ne ovat olleet maljakossa siitä asti. Tein kuten ohjeissa sanotaan, leikkasin uuden imupinnan ja olen vaihtanut veden säännöllisesti. Ruusut ovat ikkunalaudalla ja ne saavat paljon valoa. Kukat ovat hieman tummuneet, mutta syy, miksi en vielä ruusuja ole heittänyt, on että ne ovat alkaneet kasvattaa uusia pieniä lehtiä. Mitä voisin tehdä? Voiko leikkoruusun istuttaa jotenkin ruukkuun?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti