Lukijoiden parhaat viherkasvivinkit

Maalla-lehden lukijat kertovat parhaat viherkasvivinkkinsä.

Kasteluvinkit

Käytän keitettyä vettä ja munanmuotoista teesihdin puolikasta kasvieni kasteluun. Näin kukat saavat sopivasti luonnonsateen tapaista pisarapesua ja virkistystä.
Liisa Rantakytö

Kastelen kukat vanhalla akvaariovedellä, jossa on ”lannoitteet” mukana.
Arja Wallenius

Kastelen ja suihkuttelen kasveja säännöllisesti niiden tarpeen mukaan. Toisten pitää kuivua kastelujen välillä kunnolla.
Minttu

Upotan santpaulian ruukun kerran viikossa mahdollisimman kuumaan veteen ja annan kasvin imeä vettä riittävästi. Ohjeen antoi Eila-tätini, jolla oli kukoistava kukkaikkuna.
Raija Särkkä

Kastelen kukkani (ja työpaikan kukat) aina samana viikonpäivänä ja samaan aikaan vuorokaudesta. Niin kastelusta tulee rutiini, joka ei unohdu.
Päivi

Kastelen huonekasvini sadevedellä tai lumesta sulatetulla vedellä. Etenkin orkideat pitävät sadevedestä.
Marjatta Perälä

Käytän kananmunan kuorien liotusvettä kasteluun.
Helvi Vienonen

Äitini rakasti erikoisen paljon saintpaulioita. Hän sai ne kukoistamaan laittamalla kukkien kasteluveteen – jota hän piti vanhassa emalikahvipannussa – kananmunankuoria. Ja kylläpä santut viihtyivät äitini ikkunalaudoilla. Kananmunankuoret saatiin hyvien vehnästaikinoiden jälkeen jääneistä tuoreista munista.
Rauni Käyhkö

Jos pannuun jää kahvia, jäähdytän sen ja kaadan poroineen kukkiville kukille.
Maija Seppänen

Erinomainen tapa on viedä kasvit suihkuun muutaman kerran vuodessa ja suihkutella haalealla vedellä pölyt lehdistä pois. Kasvit alkavat sen jälkeen suorastaan laulaa kirkkaassa vehreydessään. Isojen kukkien siirtelyssä auttaa kumipyörillä varustettu lauta, joka ei vahingoita lattiaa.
Tiina Korhonen

Kasvit kukkimaan

Laitan nokareen hiivaa keväällä paavalinkukkien multaan. Vanha suvun konsti auttaa kukintaan.
Irmeli Kuusterä

Upotan orkidearuukut puoleksi tunniksi sadeveteen noin kerran viikossa. Joskus lisään hippusellisen kukkalannoitetta veden joukkoon. Orkideat kukkivat aina uudelleen.
Kämmekkä

Upotan orkidearuukun vedellä laimennettuun kahviin (1 rkl kahvia ja 1 l vettä) ja annan olla siinä pari tuntia. Kullä kukkii. Vanhoja kukkavarsia ei kannata leikata, niihin voi kasvaa uusia alkuja.
Marjatta Äyräs

Vien kaktukset keväällä amppeleissa ulos terassille pohjoisen puolelle. Syksyllä tuon ne sisälle etelän puoleiselle ikkunalle. Kastelen vähän, lannoita en juurikaan. Pian ne alkavat kukkia.
Aino Vähämäki

Kukille pitää puhua hellästi, niin ne kiitokseksi kukkivat. Kokeilkaa!
Arja Ronkainen

Vien mehikasvit kesäksi ulos ” huonolle hoidolle”: ne saavat selvitä marjapensaan juurella tai terassilla ilman suurempaa huolenpitoa. Syksyllä useimmat alkavat kukkia.
Maija Peussa

Kannan sisäkukat amppeleissaan yöpakkasten mentyä vaihteessa roikkumaan omenapuiden oksille. Kastelu jää luonnon huomaan. Syksyllä siirrän kukat kylmälle kuistille vasta ensimmäisten pakkasöiden aikaan. Pitkä ulkoilukausi ja kylmät yöt innostavat marraskuun- ja joulukaktukset kehittämään nuput joka lehden kärkeen. Myös posliinikukka alkaa kukkia. Vanhassa hirsitalossa ei lämpötila nouse korkeaksi talvella, joten myös pelargonit talvehtivat hyvin viileällä ikkunalla.
Anne

Sain mummoltani vinkin, kuinka saa amarylliksen kukkimaan uudelleen. Kukinnan jälkeen kukkavana katkaistaan ja mukula viedään viileään paikkaan. Marraskuussa mukula otetaan lämpimään ja vanha multa poistetaan. Mukula huuhdellaan huolellisesti ja kuoritaan sen ruskettunut kerros pois. Seuraavan yön sipuli saa imeä vettä ilman multia paljaaltaan astiassa, jossa on vettä niin, että juuret peittyvät. Sitten mukula laitetaan uuteen multaan ja nostetaan lämpimään paikkaan. Ei lannoiteta. Kuulema kukinta on näillä ohjeilla taattu!
Nina Arokivi

Perinteinen maalla kasvatettu kesäkukka pelargonia kukkii joka kesä runsaasti. Annan ruukun kuivahtaa, mutta kastelen säännöllisesti. Nypin kuihtuneet kukat aina pois, ja se onkin varmaan kukinnan salaisuus. Ostan kuitenkin joka kesä uudet taimet. Pääsiäiskaktukseni kukkii jouluksi ja keväällä uudestaan. Pidän kukkaa kesällä ja syksyllä kuivana, kastelen harvoin.Taitaa ruukkukin nyt olla juuria täynnä, multa on melkein hävinnyt. Se kukki joulun alla runsaasti ja kasvattaa uusia lehtiä. Se on vanha kasvi, enkä halua siitä luopua.
Sirkka Perkkiö

Lisää rehevyyttä

Äitini antoi kolme neuvoa: 1) istuta aina uuden kuun syntymisen jälkeen, 2) älä kastele liikaa, 3) valoa, valoa, valoa! Ja hyvin kasvavat.
Päivi Leveelahti

Säännöllisen kastelun ja lannoituksen lisäksi käännän kasveja, että ne kasvaisivat tasaisesti joka suuntaan. Ja tietenkin lisävalaisu pimeänä vuodenaikana on tärkeää.
Lisa

Oikea multa kullekin kasville ja sopivasti kastelua ja talvella vain vähän lannoistusta jos ollenkaan. Keväällä sitten lisään multaa purkkeihin ja alan varovasti lannoittaa kesää kohti. Osan kukista nostan kesäksi ulos luonnon helmaan ja vesisateeseen ja kukat sen kuin kukoistavat.
Pirkko Nieminen

Haraan isolla, käytöstä poistetulla haarukalla varovasti juuria vahingoittamatta kukkaruukussa olevaa kuivunutta ja kovettunutta mullan pintaa Näin multa kuohkeutuu, juuret saavat happea, vesi ja ravinteet imeytyvät juurille paremmin ja huonekasvit voivat hyvin.
Multamummo

Olen saanut kasvini menestymään niin, että niitä on määrällisesti paljon (pari sataa kappaletta). Näin ne ilmeisimmin ovat luoneet asuntoomme ”mikroilmaston”, ja menestyvät sekä kasvavat.
MajsaKaarina

Unohda hössötys ja liika hoivaus. Limoviikuna, rakkoköynnös, pasuunakukka, jukkapalmu, juorut, nukkahulluruoho, lamppuharja, kärsimyskukka ja banaani viettävät syreenimajassa tai muuten puolivarjossa pihalla koko kesän. Saavat sateella suihkutuksen sekä kastelun. Lannoituskin unohtuu, ehkä kerran kaksi kesässä kasvit saavat Subtralia. Syksyllä ennen pakkasia leikkaan köynnökset, koska ne kiipeilevät puissa korkeuksissa. Saatan vaihtaa isommat ruukut jonakin vuonna. Tuon huonekasvini terassille (5-10 asteeseen, paitsi banaanin sisälle) talveksi, annan silloin tällöin vettä ja kesällä kannan ulos koko terassipuutarhani. Ötököitä en ole havainnut kasveissani, ehkä sateet ulkona ja viileässä talvetus pitävät siitä huolen.
Sini-Päivikki

Saan ystäviltäni pistokkaita. Yleensä silloin myös kyselen kasvien hoidosta, koska olen huomannut, että viherpeukaloystävien neuvot ovat kullanarvoisia. Kesäisin ei viherkasvien hoito ole kovin vaikeaa, kunhan muistaa kastelun tärkeyden. Useimmat huonekasvit selviävät talvesta, kun ne saavat olla rauhassa ja levätä. Siirrän ruukut pois suojaan vedolta ja lähemmäksi eteläpuolen ikkunoita. Kosteutta ja ravinteita ei talvisaikaan tarvitse entiseen tapaan. Liika kastelu on pahasta. Sumuttaminen puhtaalla vedellä virkistää kasveja ja kostea ilma myös pitää punkit kurissa. Kukkien ja viherkasvien hoito on hauskaa ja palkitsevaa.
Kati

Pikkuliraus mummonaikaista ammoniakkia kasteluveteen. Johan rehevöityy!
E.-M. Kiviniemi

Kahvitilkka aamukahvin ”jämistä” parantaa kasvua.
Teija

Nokkosvesi on laimennettuna tosi hyvää lannoitetta ulkokasveille.
Maj-Lis Haapala

Tärkeintä kukkien hoidossa on hyvä sisäilma. Kukat pitävät viileästä ja valosta. Kastella ei saa liikaa, mieluummin niukasti. Lannoitteita kannattaa käytää, ja etenkin kukinnan alettua ne tarvitsevat sitä joka kastelukerralla. Tuholaisia saattaa saada ostettaessa kauppojen kukkia. Kannattaa siis olla tarkka ostaja ja tutkia kukat ja kysyä hoidosta myyjältä.
Sirkka Perkkiö

Vanha vinkki toimii: valoa, rakkautta ja substralia.
Birgitta Meskanen

Pyyhin huonekasveistani pölyt säännöllisesti. Näin kasvien hapenottokyky paranee ja kasvit kukoistavat!
Peukku

Kasvit rakastavat toistensa seuraa. Huonekasveja ei siis ole syytä ripotella sinne tänne vaan kertätä ne yhteen ryhmäksi, jolloin ne viihtyvät hyvin.
Saila Sirkkala

Parhaat ohjeet viherkasvien ja kukkien hoitoon olen saanut äidiltäni. Tärkeintä kasveille on valo. Kesällä suojaan ne paahteelta. Eri lajien ja kasvien veden tarve on erilainen, sormilla voi tunnustella mullan kuivuutta.. Kasteluvedessä olen käyttänyt ruukkukasvilannoitetta kevät- ja kesäaikaan. Olen huomannut kasvien virkistyvän ja kukinta tehostuu. Talvisaikaan tulee välttää liikaa kastelua. Ruukun valinta on tärkeää, painava kasvi helposti kallistuu ja kevyt ruukku kaatuu.
Jatta

Olen valinnut helppohoitoisia viherkasveja ja kukkia ruukkuihin hoidettavaksi. Lannoitetta annan joka toinen kastelukerta veden mukana kasvukaudella maaliskuusta lokakuuhun. Olen myös käyttänyt merileväuutetta kautta vuoden. Kannattaa antaa myös kukille ja muille kasveille kasvurauha. Liian innokas kastelu tai muu hoito voi olla pahaksi.
Maalaisasukas

Uutta elämää

Liotin avocadon hedelmän isoa siementä vedessä, kunnes se halkesi hieman. Istutin purkkiin ja odotus palkittiin.
Ritva Louna

Lehdet kiiltäviksi

Kiiltoa lehtiin saa hankaamalla niitä banaaninkuorilla silloin tällöin.
Raimo Silius

Pyyhin kukien lehdet pölystä laimealla mäntysuopaliuoksella. Samalla mahdolliset tuholaisetkin tuhoutuvat.
Teija

Orkideani menestyy upeasti, kun kaadan sille viikoittain hammasproteesin säilytysveden. Orkidea jopa kasvatti harvinaisen uuden poikasen kukkavanan varteen ja kasvattaa kovaa vauhtia uusia ilmajuuria.
Eila Metsäkylä

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Maalla Toimitus

Keskustelu

  1. Tuunari

    Kastelen sisäkukat kahvivedellä (kahviahan jää aina yli, lisään pannun täyteen vettä.) Mieluummin mahdollisimman kuumaa vettä ja aina lautaselle..

  2. nippu

    Ostin tammikuussa muutaman esikon.Kysyin kauppiaalta kuinka saan menestymään kun jo seuraavana päivänä ovat lurpahtaneet.Hän kehoitti viemään kukat joka yöksi jääkaappiin,hiukan ihmettelin.Tällä konstilla sitten niin kuin kehoitettiin,kukat kestivät kuukauden.Yhtään yötä en uskaltanut jättää väliin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti