Lukijoiden puutarhat: Kukoistava viiniköynnös

Kotilieden lukija lähetti kuvia viiniköynnöksestään ja upeasta mustasta salkoruusustaan.

Ylimmässä kuvassa on musta salkoruusu, joka kukkii pitkään syyskesällä. Se on Artsin kertoman mukaan pysähdyttävän näyttävä ruusu.

Viereisessä kuvassa on viiniköynnös avomaalla. Kyseessä on viisi vuottta vanha lajike nimeltä Zilga. Terttuja on 18 kappaletta ja sen marjat ovat makeita ja mehuisia.

Kasvupaikka on etelään avoin savirinne, ja pohjoispuolella on tiheä syreeniaita. Lannoituksena käytetään keväällä kalkkia ja Kekkilän luonnonravinnetta marjoille. Kesällä lannoitetaan ruohosilpulla ja annetaan tarvittaessa vettä. Syksyllä on vuorossa syyslannoite.

Talvisuojaus tehdään vasta pakkasilla. Juurelle laitetaan turvetta ja lehtiä 30 cm:n keko. Artsi kertoo, että kun köynnös oli nuori, laski hän kehikon alas maahan ja peitti kasvin turpeella ja lehdillä. Nyt runko on siihen liian kova. Koko kasvi peitellään pakkaspeitteeseen ja juurelle tehdään katekeko.

Keväällä kastellaan maata huoneenlämpöisellä vedellä kasvukauden alussa, jotta maa sulaa eikä köynnös kuivu. Leikkaaminen on välttämätöntä, jotta köynnös tekee hedelmiä. Leikkaus tehdään vain myöhään syksyllä, mutta harvennusta nuoriin versoihin tehdään myös kesällä. Ohjeita löytyy lisää Googlen haulla ”viiniköynnöksen leikkaus”, Artsi neuvoo.

Alimpana on kuva Artsin syksyisestä mietiskelypaikasta syysleimujen vieressä, Pihta-kuusen alla.

 

Haluatko sinä esitellä oman puutarhasi? Kotiliesi julkaisee netissä kuvia lukijoiden puutarhoista. Katso täältä tarkemmat ohjeet. Lisää lukijoiden puutarhakuvia voit katsella täältä.

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Laura Tuomela

Keskustelu

 1. Sitä kuusta kuuleminen...

  Upeeta, viini voi siis menestyä avomaalla. Yes! Tuo musta salkoruusu on tosi hieno. Mistähän sitä löytäisi. Olisi kiva kokeilla.
  Tuon Pihdan alla varmasti syntyy ajatuksia!

 2. Viherpeukalonsa löytänyt mummo

  Onnistuisikohan viiniköynnöksen kasvattaminen helsinkiläiskodin lasitetutulla parvekkeella? Jos laittaisi kovat suojaukset ruukun ympärille talveksi ? Onko kokemuksia?

 3. Parveke

  Parvekkeella olen koittanut. Mutta talvi ongelma. Opin kantapään kautta että lasit jätettävä talvella osin auki että poudalla, suojalla lämpötila ei ole liika lämmin liika aikaisin. Herää kasvuun ja paleltuu sitten. Juuri ei saa paleltua. Se onkin se vaikein juttu jos kova pakkanen. Mutta yksi tuttu vei alas kylmäkellariin koviksi pakkasiksi. Suojaus on varsienkin kätevämpää, kun myöhään syksystä leikkaat matalaksi versot kolmannen silmun yläpuolelta. Muista pakkaspeitto kasvin ympärille, myydään puutarhaliikkeissä. Onnea matkaan!

 4. Näply

  Miksi viiniköynnös ja muut peitetään vasta maanpinnan jäätymisen jälkeen?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti