Mongolianvaahtera muuttuu tulenpunaiseksi

Pieneksi puuksi varttuvan mongolianvaahteran lehdistö muuttuu syyskylmissä kirkkaanpunaiseksi.

Mongolianvaahtera (Acer tataricum subsp. ginnala) on yleisin pienikokoiseksi jäävä vaahteralajimme. Siitä voidaan muotoilla leikkaamalla matalan pensasmainen, mutta vapaasti kehittyvästä kasvista tulee koristeellisen mutkittelevaoksainen ja jopa kuusi metriä korkea pikkupuu.

Laji puhkeaa kukkaan kesäkuun loppupuolella. Kukkatertut ovat pienehköt ja hillityn kellanvalkoiset.

Mongolianvaahtera onkin upeimmillaan syysasussaan, josta kehittyy kirkkain valoisalla paikalla hikevässä maassa. Tyypillisin ruskaväri on punainen, mutta toisinaan liuskaiset lehdet muuttuvat keltaisiksi. Kestävimmät kannat menestyvät Pohjois-Suomessa VI-vyöhykkeellä saakka.

Lähde: Taimistoviljelijät ry

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Laura Tuomela

Keskustelu

  1. Forget-me-not

    Mongolianvaahtera on yksi syksynrakastajan must-juttuja. Minulla on etupihalla vielä sikäli käynyt tuuri, että kolmesta jokainen saa eri ruskavärin. Yksi on oranssi, yksi viininpunainen ja yksi keltainen. Laajalla pihamaalla on lisäksi niitä vielä kaksi lisää, joista toinen saa keltaisen värin ja toinen erittäin syvän viininpunaisen. Lehti mongolialaisiin tulee varsin myöhään, mutta silti löytyy suurta hurmaa, sillä vanhojen vänkyräisten pensaiden alla kukkivat ensin scillat ja sitten lemmikit peittävät alueen täysin. Olen myös varautunut pensaiden iän takia tulevaisuuteen ja istuttanut komeita oksia suikertamaan alppikärhöjä. Minun oma ’suven puutarhakuva 2008’ onkin tänä vuonna vanhasta mongoliaismetsiköstä lemmikkien aikaan.

  2. Rouva Mustikka

    Hei!
    Meillä rivitalossa on mongolianvaahtera-aidat rajaamassa takapihoja. Ongelmana on, että alaosa meinaa harventua aidan kasvaessa. Tänä kesänä aidat leikattiin alas ja uusia versoja on tulossa joka oksasta useita. Miten saisimme aidat pysymään tuuheina?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti