Kysymys: Isoäidilläni on tapana kaataa pannuun jäänyt kahvitilkka ruukkukukkien juurelle ja kesällä perennoille. Onko siitä hyötyä tai kenties haittaa?

Vastaus: Kahvia tai kahvinporoja on vanhastaan käytetty lannoitteena sekä kotikukille että puutarhassa. Jotkut lirauttavat juomaa kasvin juurelle, toiset kopistavat perään myös porot.

Mullan pinnalla kahvinporot tahtovat homehtua,mutta pitemmän päälle eloperäisen jätteen ravinteet tulevat silläkin tavoin kasvin käyttöön.Tavallisinta on kuitenkin kierrättää suodatinpussit ja kahvinporot hyötykäyttöön kompostin kautta.

Paahdetun kahvin pH on 4,8-5,1, eli kahvijuoma on hapan neste. Siksi siitä on hyötyä ennen kaikkea happamasta maasta pitäville lajeille,haittaa siitä voi olla kalkinsuosijoille.

Teksti: Paula Ritanen-Närhi
Kuva: Mirva Kakko