Puutarha

Myyrä uhkaa puutarhaa – näin torjut myyrät sekä korjaat niiden vahingot

Mikä neuvoksi, kun myyrä uhkaa puutarhaa? Pelasta kukat, puut ja pensaat ja lue, miten torjut myyrät ja korjaat myyrien aiheuttamat vahingot.

Myyrä on ei-toivottu vieras puutarhassa. Vaikka myyrät ovat vain ruoan perässä, on puutarhurin surku suuri, kun kasvit kuolevat.

Lue myös: Myyräkuume uhkaa huolimatonta mökin siivoojaa – tunnista vaaranpaikat ja taudin oireet

Maata möyhentävät puutarhassa kontiaiset tai vesimyyrät. Myyrän kolot nurmikolla paljastavat, kumpi eläin on ollut liikenteessä. Kontiaisen keko muistuttaa pyramidia, vesimyyrän kolo on epämääräisempi.

Tunnista myyrät toisistaan

Kontiainen eli niin sanottu maamyyrä on puutarhan kasveille vaaraton hyönteissyöjä, mutta kieltämättä runsaat kolot harmittavat. Kontiainen on rauhoitettu eläin, joten tarhurin täytyy vain tyytyä painelemaan maata takaisin koloihin.

Kontiainen
Tunnetun piirretyn esikuvana toiminutta kontiaista kutsutaan usein myyräksi.

Vesimyyrä on jyrsijä, joka syö monivuotisten kasvien juuria, kukkasipuleita ja juureksia.

Vesimyyrä
Vesimyyrä.

Peltomyyrä puolestaan kaluaa hedelmäpuiden runkoja lumen alla, samoin lapinmyyrä Pohjois- Suomessa. Muita puutarhassa ja luonnossa tavattavia myyriä ovat kenttä– ja metsämyyrä.

Lue myös: Valeampiaispesä x 2: Teetkö helpon ja nopean suodatinpussista vai virkatun version langasta? Katso ohjeet

Torju myyrä puutarhasta

Varmin keino myyräntorjunnassa on kasvien suojaaminen. Penkit eristetään maan alla tukevilla tiheäsilmäisillä verkoilla ja puunrunkojen ympärille laitetaan rungonsuojat tai tiheäsilmäiset verkot.

Myyräntorjuntaan on tarjolla myös muutamia kaupoissa myytäviä valmisteita. Kotikonstina voi kokeilla myös valkosipulia, silakoita tai täristimiä.

Lue myös: Rapsu-kissan omintakeinen metsästystyyli huvittaa somessa – Johanna löysi videon omasta kissastaan sattumalta kuvapalvelusta

Polje lumi nuorten hedelmäpuiden ympäriltä tiiviiksi, jotta estät myyrien tuhoja. Varmista myös, etteivät rusakot ja jänikset pääse tekemään tuhoja suojien yläpuolelta.

Korjaa myyrän aiheuttamat vahingot

Vahingot pitää korjata heti, kun myyrien talven aikana tuhoamien kasvien määrä alkaa nyt paljastua, jos haluaa kasvien selviävän myyrien käsittelystä.

Jos pensasaidat ja pensasryhmät ovat täysin kaluttuja, kannattaa ne leikata välittömästi tyveä myöten poikki. Näin varmistetaan istutusten tasainen uudistuminen.

Jos esimerkiksi omenapuun runko on kaluttu ympäriinsä, on tilanne vaikeampi. Jos jyrsityn rungon alapuolella on jäljellä jalostuskohdan yläpuolista ehjää kuorta, voi siitä rungon katkaisun jälkeen herätä uutta kasvua.

Joskus jyrsijät eivät ole kalunneet rungosta koko nilakerrosta pois. Tällaisten isojen kaluttujen kohtien suojaamiseksi kannattaa käyttää haavansuoja-ainetta, joka estää kasvin kuivumista.

Leikkausten ja haavanhoitoaineiden käytön lisäksi pitää huolehtia heikentyneiden kasvien kastelusta ja lannoituksesta.  Pihan arvokkaat ja pensaat ja puut kannattaa suojata joka syksy myyriltä ja jäniksiltä.

Lähteet: Maija Stenman: Vuosi puutarhassa ja kasvimaalla (Puutarhaliitto ry)

Kommentoi

Kommentoi juttua: Myyrä uhkaa puutarhaa – näin torjut myyrät sekä korjaat niiden vahingot

luonnollisesti

myyristä saattaa päästä eroon luonnollisesti asettamalla metsänreunaan pöllön pöntön. tämä 24/7 saalistaja kun asettuu lähipiiriisi niin varmuudella myyrät vähenee, kuhan on kärsivällisyyttä odottaa asukasta. katso mieluisin pöllöpönttö ja rakennus vaatimukset hakukoneella ja aloita luonnollinen tuholaisen torjunta.

MYYRÄT POIS 100%

Olenko yksin joka on saanut myyrät pois pihamailtani ja kasvimaalta…jo lähes 10v. Olin kokeillut öljyt,kaasut, patterihälyttimet ,valkosipulin ja kalat mutta mikään ei auttanut.Nyt olen täysin vapaa myös päästäiset…ei mökissäni ole vierailleet….laite on itse rakennettavissa hyvä bisnes jollekin?
Terv. E.R

kitta

Myyräthän eivät pidä tärinästä ja voimakkaista hajuista. Neudorfin Käpälämäen myyräkarkotin on oiva apu, ne on tosi pahanhajuisia pieniä pillereitä jotka upotetaan maahan, lyö vaikka rautakangella reikä maahan tai pudota tabletti myyränkoloon niin saavat kyytiä. Meiltä ainakin lähtivät käpälämäkeen, eivätkä ole tulleet takaisin. On tosi hyvä tuote eikä niitä tarvitse tappaa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.