Puutarha

Perhosia houkutteleva puutarha

Haaveiletko hurmaavien, hentojen perhosten lepattelevan puutarhassasi? Perhosia voi houkutella vieraisille kasvattamalla kasveja, joista ne pitävät erityisesti.

Perhospuutarhaa suunnittelevankaan ei tarvitse valita kasveja pelkästään hyönteisten mieltymyksiä miettien.

Perhosten suosimien kasvien joukosta voi valita sopivimmat sen mukaan haluaako puutarhaansa samalla myös hyötykasvimaan, yrttipenkin, huumaavasti tuoksuvaa ja värikästä kukkaloistoa, vai vaikka puita ja pensaita.

Monet perhoskasvit ovat helppohoitoisia, ja niitä voi mainiosti kasvattaa myös kukkalaatikoissa ja -ruukuissa parvekkeella tai patiolla. Perhospuutarhan saa siis perustettua pieneenkin tilaan ja varsin vähällä vaivalla.

Suomen perhoset

Suomessa elää yhteensä noin 2 400 perhoslajia, joista suurin osa on pikkuperhosia ja yöperhosia, etenkin yökkösiä.

Pääasiassa valoisaan aikaan liikkuvia perhosia meillä on vain noin 120 lajia, vaikka nämä suuret ja komeat päiväperhoset yleensä parhaiten tunnetaankin.

Suomen päiväperhosista suurin osa on täällä vakituisesti esiintyviä lajeja, kuten nokkosperhonen, neitoperhonen, sitruunaperhonen, ritariperhonen ja suruvaippa.

Ilmavirtausten mukana maahamme saapuu myös vaellusperhosia, jotka voivat matkata jopa tuhansia kilometrejä. Esimerkiksi ohdakeperhoset ovat lähtöisin Saharan tienoilta, ja amiraalit sekä sinappiperhoset saapuvat Välimeren ja Mustanmeren seuduilta.

Suomen perhoslajeista jopa joka kuudes on uhanalainen tai silmälläpidettävä, joten perhosystävällisten kasvien viljely pihoilla ja parvekkeilla on myös luonnonsuojelutoimintaa käytännön tasolla.

Päiväperhosten luonnolliset elinympäristöt, perinteisen maatalouden luomat niityt, kedot, ahot, pellot ja pientareet ovat monin paikoin kadonneet, joten pihojen ja puutarhojen kasvit ovat entistä tärkeämpiä ravinnonlähteitä perhosille.

Isommalle pihalle voi perustaa kukkaniityn, joka toimii suurena perhosravintolana.

Perhosia houkuttelevat kasvit

Olkikukat ovat yksi helpoimpia kasveja luoda perhosystävällistä vehreyttä. Päiväperhoset rakastavat upeita, värikkäitä olkikukkia. Sama neitoperhos- tai amiraaliyksilö saattaa viihtyä kukkalaatikon olkikukkaistutuksessa useita tunteja. Olkikukka on myös erinomainen kuivakukka. Se viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla, joka voi hyvin olla parvekelaatikko tai ruukku.

Syyssyrikkä eli buddleia nimetään usein kaikkein parhaaksi perhoskasviksi. Huumaavalla tuoksulla ja värikkäillä kukilla se houkuttelee luokseen etenkin isoja kotimaisia päiväperhosia ja vaeltajaperhosia. Syrikän kasvupaikaksi sopii parhaiten kalkkiperäinen lämmin seinusta ja läpäisevä maa. Sitä voi kasvattaa myös kukkalaatikossa terassilla tai parvekkeella, kunhan paikka ei ole varjoinen.

Punahattua rakastavat etenkin amiraalit, nokkosperhoset, sitruunaperhoset ja neitoperhoset. Punahatun kasvupaikaksi sopii aurinkoinen tai puolivarjoinen, lämmin paikka pihalla tai suuremmassa kukkalaatikossa. Lääkekasvinakin tunnettu punahattu kasvaa metrin, puolentoista korkuiseksi ja kukkii elokuusta lähtien.

Auringonkukat houkuttelevat suurilla kukinnoillaan paljon hyönteisiä; sekä perhosia että petohyönteisiä, jotka pitävät puutarhan kirvoja ja muita tuholaisia kurissa. Talveksi pystyyn jätetyt auringonkukat siemenineen ovat myös lintujen mieleen. Auringonkukat pitävät vedestä ja auringosta, mutta niitä ei kannata liiaksi keinolannoittaa.

Ruusuruoho on huippuperhoskasvi, joka houkuttelee erinomaisesti päivä- ja yöperhosia, mesipistiäisiä ja kukkakärpäsiä. Sen sinipunaisissa kukissa on ultraviolettiviiruja, jotka auttavat hyönteisiä löytämään perille. Ruusuruoho suosii syvämultaista, hiekkaista, aurinkoista ja kuivahkoa kasvupaikkaa.

Retiisi ja retikka tunnetaan keittiöpuutarhakasveina, mutta ne sopivat mainiosti perhospuutarhaankin. Molemmat juurikasvit houkuttelevat etenkin päiväperhosia ja ovat hyviä kumppanuuskasveja porkkanoille ja tomaateille. Retiisi ja retikka kylvetään siemenestä kasvimaalle mahdollisimman aikaisin keväällä.

Timjamit eli tarha-ajuruohot ovat ensiluokan mehiläis- ja perhoskasveja. Lääke- ja yrttikasveina tunnetut hyväntuoksuiset timjamit sopivat kumppanuuskasveiksi kaaleille tuholaisia torjumaan. Timjamit eivät aina kestä Suomen talvea, mutta niitä voi hyvin kasvattaa ruukuissa, jotka nostetaan loppusyksyllä sisälle suojaan.

Meiramit ja oreganot ovat mainioita mesikasveja päivä- ja yöperhosille sekä mehiläisille ja kimalaisille. Mäkimeirami ja oregano viihtyvät parhaiten aurinkoisella kasvupaikalla, hiekka- ja kalkkipitoisessa maassa. Meiramit ovat hyviä kumppanuuskasveja kaaleille ja retiiseille, koska ne karkottavat niiden tuholaisia. Meirameita ja oreganoja voi kasvattaa myös parvekkeilla ja patioilla.

 

Ruohosipuli eli ruoholaukka on yleinen yrtti suomalaisissa keittiöpuutarhoissa. Sen sinivioletit kukinnot kelpaavat koristekasviksi ja ovat perhosten erityisessä suosiossa. Etenkin pienemmät perhoset, kuten hopeatäplät ja sinisiivet ovat siitä kiinnostuneita. Ruohosipuli saa kasvaa pitkään samalla kasvupaikalla, jolle se kylvetään varhain keväällä. Se viihtyy myös parvekelaatikossa.

 

Raita on yleinen metsäpuu ja yksi parhaita kasveja yö- ja päiväperhosille sekä mehiläisille. Keväisin kauniisti kukkiva raita soveltuu hyvin pihoille koristukseksi. Puutarhaan siirrettynä raita kasvaa hyvin tavallisessa moreeni-multamaassa. Se on nopeakasvuinen ja voi saavuttaa 10 metrin korkeuden. Luonnosta voi keväällä ottaa noin puolen metrin mittaisia nuoria raitoja juurineen.

Pihasyreeni vaikuttaisi olevan syreeneistä paras perhoskasvi. Se houkuttelee hienosti tuoksuvilla kukillaan erityisesti yöperhosia, kuten kiitäjiä. Päivisin sen kukissa pörrää mesipistiäisiä. Pihasyreenille kelpaa tavallinen puutarhamaa, joka voi olla kalkittu. Vielä villeinä tavattavia pihasyreenikantoja, etenkin valkokukkaista muotoa, kannattaa metsästää ja siirtää pihoille.

Muita erinomaisia perhoskasveja ovat muun muassa heliotrooppi, herukat, iisoppi, isohirvenjuuri, karhunvadelmat, kaunokit, ketoneilikka, kultapiisku, maksaruohot, mintut, pietaryrtti, päivänkakkara, rohtosalvia ja väinönputki.

Tietoa perhosista ja apua perhosten tunnistamiseen: www.luontoportti.com

Vierailevatko perhoset sinun puutarhassasi? Missä kasveissa ne viihtyvät? Mitä perhoslajeja olet nähnyt? Kerro omat vinkkisi hyvistä perhoskasveista.

Lähde: Riku Cajander: Puutarhan parhaat perhoskasvit

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Perhosia houkutteleva puutarha

Ellen

Vuodesta toiseen maksaruoho ja soihtuköynnös houkuttelevat perhosia. Molemmissa on keltaiset kukat.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.