Muurahaisten torjuminen puutarhassa

Muurahaiset marssivat ilmojen lämmitessä puutarhaan, terasseille ja sisälle asuinrakennuksiin asti. Ne voivat kaivaa käytäviään kukkapenkkeihin ja tehdä reikiä puutarhakäytäviin. Muurahaispesät aiheuttavat puolestaan puutarhakasvien juurien kuivumista.

Pikku tuholaisista voi olla vaikea päästä eroon, ja jokavuotinen esiinmarssi voikin aiheuttaa puutarhurille ennenaikaisia harmaita hiuksia. Muurahaispesän voi tuhota siirtämällä sen yksinkertaisesti toiseen paikkaan. Makeasta mehusta voi puolestaan rakentaa muurahaisille ansan, josta ne eivät pääse enää pois, vaan hukkuvat sinne.

Puutarhurit taistelevat muurahaisia vastaan myös monin muin keinoin, yksi kokeilee torjunta-aineita, toinen erilaisia pyydyksiä ja kolmas kanelia.Mikä on sinun kikkasi?

Miten sinä torjut muurahaisia pihaltasi? Onko sinulla takuuvarma kikka, jolla muurahaisista pääsee eroon? Lue muiden lukijoiden vinkit ja jaa oma neuvosi!

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Laura Tuomela

Keskustelu

 1. helinä

  minä keitän vettä ja liotan siihen merisuolaa, tätä kun valelee muurahaisten päälle, niin johan häviävät. toinen konsti on mäntysuopavesi, veteen reilusti nestemäistä mäntysuopaa ja sillä valellaan muurahaisten kulkureitit tai talon seinät jos hyökkäys on menossa. toimi ainakin minulla.

 2. Viherpeukku

  En ole kokeillut konstia,mutta kuulin radiosta että leivinjauhetta ja tomusokeria yhtä paljon,,sekaisin,ja murkkujen kulkureitille,niin tehoaa.

 3. Daihirah

  Minä olen ripotellut muurahaisten kulkureiteille kahvia; siis pussista pannujauhettuja kuivia kahvinporoja. Muurahaiset lakkaavat kulkemasta siitä.

 4. RJ

  Olen joskus pessyt kloriittiliuoksella lattiat, joissa muurahaisia näkyi, hävisivät. Nyt eri talossa taitavat tulla kivijalasta meille, niitä on ympäriinsä…tiskipöydällä, laittioilla, leikkuulaudalla… En jaksa enää edes välittää. Olen myrkyttänyt talon ympäri (ulkopuolelta) muutaman kerran kesässä, mutta ei auta. Mikäs meille neuvoksi?

 5. Anonyymi

  Miten hävitetään mustat muurahaiset tuhoamasta kartanonpionin kukkia? Pesä lienee juuristossa? Olen laittanut pionin juurelle kaupasta ostetun muurahaisrasian. Ei auttanut. Lisäksi olen ruiskuttanut aineella, jonka sanotaan hävittävän muurahaiset.Sillä surkastuivat pionin kukat ja nuput. Kuka osaa neuvoa?
  2.5. klo18.30 Ei seinän vierellä

 6. KooHoo

  Meillä muurahaiset marssivat sisään talvellakin, pesät olivat ilmeisesti talon alla. Yritin kaikki luonnonmukaiset kikat, jotka eivät todellakaan poistaneet, vaan siirsivät ongelman muualle. Muurahaismyrkyllä Bayer muurahais-Baition olen sitten saanut ongelman pois. Liotan jauheen kastellukannussa veteen ja kierrän kivajalat ja terassit. Samoin kukkapenkit. Olen huomannut, että ”myrkkykehän” sisäpuolelta muurahaiset pikkuhiljaa häviävät. Parin vuoden välein olen toimenpiteen tehnyt ja muurahaiset ovat pysyneet poissa sieltä mistä pitääkin.

 7. "muurahaispolku"

  Ripotellaan hienoa suolaa esim.laattakäytävän koloihin ym.
  toimii, mutta ei välttämättä koko kesää.

 8. mirja ja nelli

  sekoitin suolaa ja kanelia ja ripottelin sitä sisälle ja ulos talon kivijalan vieree ja kylä ainakin näkyvät murkut hävis ja tuli erittäin kiva kanelin tuoksu.

 9. viherpeukalo

  Hei nyt on saatavilla nestemäistä ainetta, jota laitetaan ohjeen mukaan kastelukannuun ja vettä , eikun kastelemaan talon reunukset ja siellä missä muurahaisia oleilee. On aika hyvä konsti, uusitaan tarvittaessa. Ainetta saa puutarhaliikkeistä ja erilaisista Marketeista. Toimii aika hyvin ja on helppoa.

 10. kesällä keinussa!

  Olen kokeillut merisuolaa niin sillä hävis muurahaiset niin sisältä kuin ulkoa !

 11. Murkkusota

  Joo ,suolaa oon mäkin laittanut murkkujen niskaan ja jo pysyvät poissa kekomurkut meinaan .

 12. 12

  tiedoksi että muurahaiset oppivat karttamaan myrkyn. Ne vievät tiedon muille aineen vaarallisuudesta

 13. kyllästynyt

  mitä suosittelisitte ku muurahaispesä pitäs hävittää tontilta?

 14. todella kyllästynyt

  sytytysnestettä koloon ja tulta perään.

 15. aineista ei apua!

  Piha laatoituksen aluset olivat täynnä murkkuja. Nostin laatta kerrallaan pystyyn, sieltä ne pesät löytyivät. Kaadoin masinolia (tarkoitettu auton tankkiin) ja tulitikku perään. Pesät paloivat, niitä oli 10 laatan alla. Sitten maanrakennus kangas mullan päälle ja laatat kankaan päälle. Kauhea työ mutta kannatti.

 16. Misse

  Mökiltä erikokoisia murkkuja hävitimme tuloksellisesti kissanhiekalla! Sotkuista puuhaa, mutta emäksisenä näytti toimivan. Tosin luulen, että kun ihminen häviää maapallolta, murkut sen kun porskuttaa! Ei niistä kannata ahdistua, mutta punamurkut ovat niin pirullisia, että sottaa niitä vastaan kannattaa käydä!

 17. Manta

  Olen kuullut etteivät muurahaiset ,mustat ,olisikaan haitaksi pionin nupuille, siksi emme ole niitä hävittäneet ja pioneissa on ollut suuret kukat ja paljon

 18. Naapurilta kuullut

  Merisuola on minun ratkaisuni murkkuihin kylvän niiten kulkureitille on toiminut.

 19. Jees

  Muurahais-Baition tehoaa nopeasti ja erittäin tehokkaasti, siis se, jossa on foksiimi tehoaineena. Siinä toisessa melkein samannimisessa on deltametriini. Sillä aineella ei tee mitään muurahaisten torjunnassa. Pihalla laattojen aluset kuhisivat, muurahaiset tekivät ”polkuja” läpi deltametriinijauhekasan, eivätkä hävinneet minnekään! Foksiimi tehosi tunneissa.

 20. minä

  muurahaiskotelot tehoaa meillä punamuurahaisiin ja bayon suihke tehoaa mustiin ja keltasiin muurahaisiin.niin muuten ja sitte kun muurahais kotelosta loppuu myrkky ei kannata heittää sitä pois mä oon pistänyt sinne suolaa ja laittanu sen uudelleen käyttöön.

 21. kyllästynyt

  joka vuosi meille tulee saunaan lentomuurahaisia,mikä neuvoksi?

 22. Rape-Mummo

  Nyt kyllä mustat muurahaiset saavat kaikki mahdolliset myrkyt niskaansa. Tähän asti olen myrkkyjä vältellyt, mutta tänä keväänä useampi puuntaimi näyttää kuivuvan sen takia, kun puun juurilla on muurahaispesiä. Turhan kalliiksi tulee, kun muurahaisten takia saa uusia puuntaimet muutaman vuoden välein.

 23. tuplamummeli

  Ripottelin hienoa sokeria terassille lautojen ja laattojen väleihin. Nyt on muurahaiset lähes kadonneet.

 24. tuskinpavaantuplamummeli

  hienoa sokeria? öööh?

 25. rikka

  Eikö muurahaset syö sokeria?

 26. moonakaisa

  Asumme 80-luvun alussa rakennetussa rivitalossa. Olemme asuneet vuosia asunnossa, ja aina silloin tällöin pieni määrä muurahaisia on ollut kiusana. Lähinnä aikaisin keväällä, keittiö- ja pesutiloissa, yksittäin muuallakin asunnossa.

  Muutamia päiviä sitten siirsimme makuuhuoneen kaapiston pois paikaltaan. Seinän toisella puolella on suihkutilat, jos sillä nyt on asian kanssa mitään tekemistä. Kaapiston alla oli muutama kipittävä muurahainen, ja paljon muurahaisten jäljiltä ”putua”.

  Pari päivää tästä muurahaisia alkoi tulla lattialistan välistä ja isompia, muurahaisia joilla siivet, kattolistan välistä. Toki pieniä mustia murkkuja tuli myös katon kautta.

  Miehelle oli myyty rautakaupassa Loxiran-muurahaissyöttejä. Toimii siis puffet-periaatteella. Murkut syövät ja veisivät myrkkyä kotipesään. Onko kellään kokemusta ko aineesta, sen tehokkuudesta ym.

  Tuli mieleen, että välikattoon ehkä aiheellista laittaa myös myrkkyjä. Jos yhdyskunta onkin pesiytynyt kattorakenteisiin, ja tekevät tuhojaan siellä.

  Kokemuksia vastaavasta? Kiitos jo etukäteen tehokkaista vinkeistä muurahaislegioonan tuhoamiseksi.

 27. ongelman kanssa painiskeleva

  Itse olen painiskellut muurahaisongelmien kanssa vuosia.
  Olen kuullut erilaisia asiantuntijoita ja muita ihmisiä:

  Jos muurahaisia kulkee puutarhassa tai niillä on polku, seuraa sitä ja tuhoa niiden pesät, myrkkyaineet selviävät asiantuntijoilta. Se olisi siis alku. Muuten niistä ei oikein pääse, ne hakevat aina uuden tien itselleen.
  Talon seinärakojen tilkkiminen esim. sisältäpäin voi jkv auttaa asiaa ja se, että myrkyttää seinustat. Mutta kun myrkky häipyy, palaavat muurahaiset takaisin.
  Kaupungeissa pitäisi löytyä tuholaistorjunta ammattilainen, heidän tekemänsä myrkyttäminen tehoaa aika pitkään – vuosia.
  Kaikkein tärkein on niiden pesien hävittäminen.

 28. aronia-aita henkihieverissä

  Rikkaruohoja kitkiessä huomasin aroniapensaiden juurissa murkkujen reikiä sekä siiroja. Suurin osa taimista on kuivunut. Osaisiko joku kertoa mikä tuo ketjussa mainittu kasteluveteen sekoitettava torjuntaaine on nimeltään?

 29. AM

  Kasteluveteen sekoitettava aine on Baition D Kasteluaine. Tehosi meilläkin, on vaan aika tyyristä.

 30. Äkämystynyt

  Meillä tuli keittiöön aikaisemmin keväisin muurahaisia. Ei uskaltanut pullapussia tiskipöydälle jättää, kun aamulla siinä oli muurahaisia. Inhotti, kun niitä juoksenteli pitkin pöytiä varsinkin aamuisin. Tutkimme kivijalan ja löysimme tuloaukon. Paikkasimme sen betonilla. Sen jälkeen olemme myrkyttäneet seinänvieret ja veimme kivet seinänvierestä pois. Olen käyttänyt muurahaismyrkkyä ja mäntysuopaliuosta. Murkut ovat vähentyneet, mutta aina niitä jostain ilmestyy,joskaan ei samassa määrin, sisälle ne eivät onneksi ole enää osanneet.

 31. päpä

  Eiköhän se sokeri just oo niitten muurahaisten ravintoa…taisivat tulla kylläisiksi, kokeile jotain muuta…

 32. kude

  Jos vain on meilla keittiossa auki jokin makea purnukka, taikka hunaja purkin ulkopuolelle on hiukan valunut hunajaa, niin varma on, etta pian purkin luo kulkee musta jono pienen pienia ”murkkuja”.
  Makea on ”murkuille”mannaa ja ”murkkujahan”meilla taalla ”Aussissa” riittaa.

 33. Uli

  Apua papua, meillä piitkä piitkä jono mustia murkkuja kulkee kastanjapuun juurelle ja siitä kiipeilevät runkoon. Ruiskutin eilen kylmää vettä paineella koko puuhun, kastelin kunnolla kukkapenkin, kivetykset ja roiskutin niiden polun roskiksille. Tänään menin katsomaan ja sama reitti ja murkut löytyy edelleen. Myrkkyjä en voi kotieläimen takia käyttää, mikä avuksi, pelkään että pian on hevoskastanja tiensä päässä?? Voiko murkut tuhota vanhan puun? Miten torjua ilman että olisi haittaa puulle ja kotieläimelle?

 34. Kellokas_

  Uli, kokeilepa ripotella kanelia oikein reilusti puun ympärille ja rungon alaosaan. On toiminut mulla kasvihuoneessa. Eivät tykkää yhtään kanelista, joten karttavat paikkaa. Eikä ole taatusti myrkyllistä. Jos löydät pesän, sinnekin kannattaa ripotella ja kulkureiteille.

 35. Pate Vaasa

  Muurahaisaerosolit eivät tepsi kuin hetken aikaa. Sain muurahaiset häviämään lopulta Cislin -nimisellä ötökkäaineella. Litra maksaa n.160 euroa mutta sitä laimennetaan veteen: laimennus 5 litraa vettä ja vain 25 ml Cisliniä. Litran purnukka siis riittää pitkäksi aikaa kun sekoitussuhde on näin pieni. Ainut myrkky joka todella tehoaa murkkuihin ja siinä samalla hämähäkkeihin. Myös hämähäkit olleet riesaksi saakka ja nyt niitä ei ole näkynyt kertaakaan torjunnan jälkeen, eli kolmeen kuukauteen. Kannattaa todella kokeilla.

 36. Pienet eläimet

  Raid muurahais sirote,on hyvä aine.
  Meillä on käynyt myrkyttäjä kaksi kertaa,mutta ne palaa joka kevät ja syksy,siis muurahaiset.
  Nyt löytyi parvekkeelta köynnöskasvin mullasta iso määrä muurahaisia.
  Laitoin kyseistä sirotetta ja ne hävisivät ,kuolivat melko heti.
  Kasveille se ei tee mitään.
  Olen sirotellut sitä myös kivijalan viereen,ne kuljettavat sen jaloissaan pesään ja pesässä olevat muurahaisent kuolevat.
  Jos tiedät missä pesä on ,niin voit sirotella sitä sen päälle ja muurahaiset itse kuljettavat myrkyn mukanaan jaloissa pesään.
  Tuo sirote on aika edullistakin ja sitä myy ainakin isot marketit.

 37. A&A

  Mepä suunnittelimme seuraavaksi hommata muurahaiskarhun.Eiköhän päästä harmista eroon!!!

 38. ooop

  mikään ei toimi oon kokeillu kaikkea sirotetta,myrkkyä ja kuumaa vettä mutta aina palaa takasin.

 39. anoito

  Puutarhassa lentomuurahaisia….ja kotieläimiä pihalla joten myrkkyjä en voi käyttää. Millä eroon lentomurkuista??? Lähtevätkö yhtä nopeasti kun ovat tulleetkin (kuten luin jostain). Alkukesästä hävitin muurahaispesiä kiehuvalla vedellä ja se toimi (tappoi samalla tosin nurmikkoa….)

 40. MinnaR

  Mäntysuopaliuosta en ollu vielä huomannu kokeilla. Siitä kuitenkin sain idean heittää kovemmilla panoksilla. Kokeilin siis Tolu-liuosta vaaleamman ruskeiden maahan pesivien muurahaisten pesään. Kävin juuri kurkistamassa uudelleen kiven alle, ja päätin ilmoittaa muillekin, että toimii! Ei näkyny muita kuin kiemurtelevia muurahaisia. Ei edes munia kiireesti kanniskelevia, kuten normaalisti pesäiskun jälkeen. 🙂

 41. kokeiltu ja toimii

  Laita rautakanki pesään, kovalla pakkasella kankea pitkin pakkanen menee pesän sisään ja jäädyttää sen, eikä uusia muurahaisia synny enää kun munat paleltuu.

 42. marike

  missä tuota cislin -myrkkyä myydään?

 43. hep

  Yksi parhaista muurahaisten torjunta-aineista on Fun Light -mehu, sillä se sisältää runsaasti hermomyrkky aspartaamia. Kokeiltu on sisätiloissa ja ulkona, ja muurahaiset ovat hävinneet hyvin nopeasti. Ja mikä kätevää, Fun Lightia saa helposti, sillä se on elintarvike ja löytyy ruokakauppojen mehuhyllystä.

 44. minä

  kiitos hyvästä viestistä, olen taistellut muurahaisten kanssa jo koko viime kesän kun tuppaavat ihan pirtin eteen tekemään polkujaan …..

 45. kokemusta on

  Kyllä katos ihan marketista saatavalla muurahais aerosolilla ja nopeastikin! suihkauttelee niiden reiteille ja jos onnistuu löytämään pesän niin sinne vaan ja itse ihan reilulla kädellä laitoin, menny pari tuntia eikä näy yhtään murkkua!

 46. Ismo

  Jos ympäristössä on lapsia ja kotieläimiä, niin luonnonmukainen häätäminen on parempi vaihtoehto. Se vaatii vain hieman viitseäisyyttä. Normaali ruokasuola on myrkkyä muurahaisille. Sitä voi suruttaa kaataa laatoituksen ym väliin ja muurahaiset pökertyvät. Kastellessa se leviää laattojen allekin.

 47. Puua

  Murskasin pionien juurille valkosipulia. Hävisivät murkut.

 48. jonne

  parempi on että pieraisee muurahaisten päälle. Isäni teki niin jotta muurahaiset häviäisivät. Ja kyllä tehosi.

 49. Mummu

  Pietaryrtti

 50. Paappa

  kanankakkaa !

 51. natur

  neilikkaa!

 52. kesatytto

  Lentomuurahaiset elavat vain yhden paivan ja kuolevat heti pariteltuaan. En kayttaisi myrkkyja, koska ne tappavat myos hyodylliset eliot, kuten madot. Suola on hyva keino. Jos kotona on kissa/koira, kannattaa sekaan sirotella chilipipuria, johon ne eivat koske. Tolut/mantynestetuotteet ovat lyhytaikaisia.

 53. jadessa

  taas ilmestyi kuin tyhjästä lentomuurahaisia, isoja sekä pieniä, rapun kattoharja mustana ja osa ulkoeteisessä. hyttyskierukka eteiseen palamaan, ja ovet kiinni johan alkoivat häviämään, näin olen tehnyt monena vuonna. kokeilemaan vaan.

 54. Kyllästynyt

  Onko kukaan muu kuin minä kokeillut neilikkaa, voimakkaampi joulun tuoksu kuin kanelissa.

 55. Kyllästynyt

  Onko teille tullu lentomuurahaiset noin aikaisin, meillä se on vasta heinä-elokuun vaihteen riesana.

 56. Björn Thunder

  Juuri kaadoin laattojen väliin lähes kiehuvaa suolavettä. Nyt tossa laatoilla vasta kuhina käykin 😀

 57. elenitsa

  puristettu sitruunan mehu, suihkuta sinne missa on muurahaisia.
  yksi konsti on esim. paikkoihin mihin et halua muurahaisia, istuta ympariinsa minttua.

 58. Uima-allas

  LentoMuurahaiset ovat valloittaneet uuden uima-altaamme.
  Niitä on siinä pintavesi mustana. muualla ei näy.
  Haavilla poistettu ja suodatin pumppu pyörien.
  Taas seuraavana iltana palaavat veden pinnalle.
  Altaassa on Kloori ja PH kohdallaan.
  Uidessani altaassa ne purivat. Mielestäni
  ne eivät pilaa vettä, mutta ei siellä voi uida.
  Veteen ei voi lisätä mitään myrkkyjä. Vettä ei voi vaihtaa.
  Vettä on noin 30000 litraa.
  4 iltaa jatkunut jo.

 59. ail

  Meillä muurakaispesä 5 metrin päässä valkosipulipenkistä. Kaikki varret poikki ja sato pilalla. Vieressä iso vuorenkilpipusikko, jossa oleilevat.

  Merisuolaa täytyy kokeilla, onko apua liuoksena vai kaadanko säkin pesän päälle. Vanha rautakankikin joutaa talveksi seisomaan pesään.

 60. Ikuinen sota murkkuja vastaan

  Hei!

  Minä olen kokeillut Neudorff-torjunta-ainetta ja on toiminnut.Sisätiloissa ollut syöttejä joihin on kaadettu ainetta (suojattu kannella) ja pihalle laattojen väliin jne. sirotellut Neudorff Loxiran S muurahaissirotetta.
  Muut muurahaismyrkyt,suolat,kanelit jne. ei ole toiminnut. Tarkemmin tietoa saat esim. Puutarha.net-sivuilta tai ihan googlaat nimen.

 61. no huh ja voi

  8 vuotta olemme naapurien kans saaneet olla rauhas muurahaisista. mutta tänä kesänä oikea invaasio meneillään.joka pihas hirvee riesa. kukkapenkit ,kukkaruukut ja pelkäämpä että kohta kasvihuoneessakin.kokeilin toisaalle muskottipähkinää,yhtäälle merisuolaa ja tuota mehujudannsia myös. naapuri otti kovemmat aineet jo heti ja suihkutti `”peikonia”:) .Sisälle eivät muurahaiset ole viel tulleet. Kait tämäkin kuitenki kuuluu tähän luonnon toimintaan. tosin hillitä minäkin haluan mokomaa esin marssia! tulokaia ootellessa:)

 62. murkkupyydys

  Tänäkesänä kokeiltu ja kova juttu: light-limsa, minkämerkkinen tahansa. On sellainen myrkky, että muurahaiset häipyvät !

 63. yksi vaan

  Todellakin, Fun Light mehu tappaa muurahaiset yhtä hyvin kuin oikea muurahaismyrkky! Ja on paljon halvempaa. Mitähän se tekee ihmisille?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti