Terveys

Borrelioosiin ei ole rokotetta – näin suojaudut punkkien levittämältä vaaralliselta taudilta

Punkit levittävät kahta vaarallista sairautta, joista vain toiseen on rokote. Lue, miten punkeilta tulisi suojautua, ja kuinka punkin saa poistettua turvallisesti iholta.

Punkki on taas herännyt horroksestaan lämpötilan noustua. Punkin puremasta selviää usein säikähdyksellä, mutta joskus seuraukset voivat olla vakavia. Punkeilta suojautumiseen kannattaa siis kiinnittää huomiota, ja harkita rokotteen ottamista jos liikkuu punkkialueilla.

Lue myös: Nukutko lemmikkisi kanssa? Punkki voi siirtyä eläimestä ihmiseen

Lue myös: Mistä tunnistaa punkin levittämän borrelioosin ja puutiaisaivotulehduksen? Lue, milloin on syytä hakeutua lääkäriin

Punkin puremasta voi tarttua borrelioosi tai puutiaisaivokuume. Borrelioosin (Lymen taudin) aiheuttaa borrelia-bakteeri. Noin puolella tartunnan saaneista puremakohtaan nousee ympyränmuotoinen punoittava ihottuma. Tauti voi varhaisvaiheessa olla myös oireeton tai aiheuttaa vain flunssaa muistuttavia oireita.

Borrelioosia hoidetaan mikrobilääkkeillä. Sitä vastaan ei ole rokotetta. Hoitamattomana borrelioosi voi aiheuttaa muun muassa hermosto-, nivel- tai sydänoireita tai ihomuutoksia.

Rokote suojaa puutiaisaivokuumeelta

Puutiaisaivokuumeen aiheuttaa TBE-virus. TBE-virustartunnasta vain neljännekselle tulee viikon kuluessa tartunnasta flunssan kaltaisia alkuoireita, kuten lievää kuumetta, päänsärkyä ja lihaskipuja. Vaivat kestävät noin viikon, jonka jälkeen – usein oireettoman väliviikon jälkeen – seuraa varsinainen puutiaisaivokuume. Siihen liittyy keskushermosto-oireita, kuten niskajäykkyyttä, päänsärkyä, tajunnan laskua ja jopa halvauksia.

punkki, punkin poistaminen, borrelioosi, lymen tauti, punkkirokotus, punkki on vaarallinen, onko punkki vaarallinen, puutiaisaivokuume

Kolmannekselle jää taudista pysyviä neuropsykiatrisia oireita, kuten vapinaa, muisti-, keskittymis- ja tuntohäiriöitä, puhe- ja kuulovaikeuksia ja halvauksia.

Puutiaisaivokuumeeseen ei ole hoitokeinoa. Vain rokote suojaa tehokkaasti tartunnalta. Rokotesuojaa tarvitsevat punkkialueilla asuvat tai siellä pitkään oleskelevat.

Lue myös: Kuka tarvitsee punkkirokotuksen? 4 asiaa, jotka pitää tietää punkkirokotuksesta

Riskialueiden asukkaiden lisäksi myös mökkeilevien ja paljon luonnossa liikkuvien matkailijoiden tulisi suojautua. Suojautumista kannattaa harkita myös liikuttaessa alueilla, joilla on esiintynyt Kumlingen tautia.

Suomessa riskialueita ovat tällä hetkellä erityisesti Ahvenanmaa, Kokkolan ja Turun saaristot sekä Lappeenranta. Viime vuonna todettiin vakava tartuntatapaus mm. Närpiössä, joka on mahdollisesti uusi TBE-riskialue. Euroopassa riskialueeseen kuuluvat Itävalta, Sveitsi, Etelä-Saksa, Tukholman saaristo, Tsekki sekä Baltian maat ja Venäjä.

Näin suojaudut punkeilta:

Lue myös: Näin suojaudut punkeilta – estä borrelioosi ja puutiaisaivotulehdus tehokkaasti

Näin poistat punkin oikeaoppisesti:

Lue myös: Voita, kynsilakanpoistoainetta – vältäthän nämä yleiset virheet punkin poistossa? Katso oikeat ohjeet ja otteet videolta

Lisätietoa: www.thl.fiwww.punkkiklinikka.fiwww.punkki.net

Kommentoi

Kommentoi juttua: Borrelioosiin ei ole rokotetta – näin suojaudut punkkien levittämältä vaaralliselta taudilta

Bunkkiboy

Punkkiraudalla ne kannattaa ottaa pois, niin ei tule puristeltua eikä väänneltyä bakteereita siitä ulos.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.