Puutarha

Tuoksuvia kukkia

Alkukesästä tuoksuvat kielot, tuoksuherneet, syreenit ja angervot. Poimi tuoksuva kukkakimppu puutarhastasi tai piipahda kukkakaupassa.

Kielo

Kielo ei jaksa kovin kauan kukkamaljakossa, ja luonnossakin se kukoistaa vain pari viikkoa. Jo muutama kielo lasissa herkistää ja antaa lupauksia tulevasta kesästä. Kielo sopii ja kotiutuu yhtä hyvin olohuoneeseen, tupaan kuin mökillekin. Kielo sidotaan edelleen myös monen alkukesän morsiamen kimppuun.

Hoito-ohje: Leikkaa varret vinosti ja laita kielot tunniksi lämpimään veteen ennen kimpun tekoa. Kieloja on nykyään saatavilla lähes ympäri vuoden. Kielo on myrkyllinen.

Syreeni

”Virallinen” juhannuskukka on viime vuosina monin paikoin jo kukkinut juhannukseen mennessä. Pensas on levinnyt joka torpan pihapiiriin valkoisena, vaaleanpunaisena, tumman- ja vaalean lilan värisenä, mutta leikkokukkana sitä myydään myös valko-vihreänä ja keltaisenakin.

Syreenin tuoksu hurmaa, etenkin öisessä pihapiirissä. Maljakossa puuvartinen syreeni on tuuhea ja ylväs. Se ei välttämättä kaipaa seuralaista, mutta se tulee loistavasti toimeen matalammissa maljakoissa oleilevien muiden kukkien kanssa, jotka eivät vie siltä tilaa.

Hoito-ohje: Osta syreenit aina pitkävartisina, muuten ne alkavat roikottaa terttujaan. Leikkaa puiset varret poikki vinoittain, halkaise varret ja poista lehdet. Kasta varret kiehuvaan veteen. Yöksi syreeni kannattaa asettaa syvään, kylmään veteen ja viileään paikkaan.

Angervo

Alku- ja keskikesän hurmuri koristaa jalostettuna puutarhoja. Mesiangervo esiintyy Suomessa luonnonvaraisena. Sen kukat ovat valkoiset ja kesän edetessä ne muuttuvat hieman kermanvärisiksi.

Ainakin maamme eteläosissa mesiangervo kuuluu ilman muuta juhannuksen kukkakimppuun. Valkoiset norjanangervon oksat, ruusunpunaiset preeria-angervot tai vaikkapa magnifiga-lajikkeen karmiininpunaiset kukkapilvet piristävät kesäistä kimppua.

Hoito-ohje: Leikkaa varsi viistosti ja laiteta oksat lämpimään tai peräti kuumaan veteen. Yöksi angervo kannattaa siirtää viileään paikkaan ja vaihtaa vesikin kylmäksi.

Tuoksu- eli hajuherne

Tuoksuherne on maljakossa herkkä hetken lapsi, mutta sen tuoksu on huumaava. Sitä pitää käsitellä varoen, etteivät kukat varise. Tuoksuherneiden värikirjosta löytyy monen sävyistä valkeaa, punaista rosasta viiniin, laventelinsinistä, violettia, aprikoosia ja jopa lähes mustaa.

Tuoksuherne on kaunis yksinäänkin. Tiheästä kimpusta riittää useampaan maljaan, kaveriksi tuoksuherneelle voi liittää vaikkapa hennon vihreän jättipoimulehden tai perinteisesti valkoista morsiusharsoa.

Hoito-ohje: Kun ostat tuoksuherneen, yhden kukinnon pitäisi olla auki ja muiden vielä nupullaan. Leikkaa varsien päistä pois pari senttiä. Naarmuta varsia veitsen kärjellä. Nupulliset kukat laitetaan lämpimään veteen niin, että varret uppoavat viiden sentin syvyyteen. Vaihda maljakon vesi päivittäin. Älä suihkuta tuoksuhernettä.

Jättipoimulehti

Puutarhassa jättipoimulehti kukkii vasta heinäkuussa. Sen kellertävät kukinnot tekevät siitä hyvän täydentäjän kukkakimpussa.

Hoito-ohje: Leikkaa jättipoimulehden varret viistosti, halkaise ne terävällä veitsellä noin viiden sentin matkalta ja aseteta heti syvään veteen.

Mikä tuoksuvista kukista on sinun suosikkisi?

Kuvat: Norman Ojanen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tuoksuvia kukkia

Sinun täytyy kommentoidaksesi.