Puutarha

Verenpisara on kaunis kesäkukka – ota talteen kasvin istutus- ja hoito-ohjeet

Verenpisara on vanha ja perinteinen kesäkukka, joka sopii niin ruukkuihin, kukkapenkkiin kuin amppeleihinkin. Katso kasvin istutus-, hoito- ja talvehtimisohjeet.

Verenpisara (Fuchsia) saapui Eurooppaan 1700-luvun loppupuoliskolla. Joitain lajeja on käytetty myös hyötykasvina, mutta nykyisin ne ovat suosittuja koristekasveja kotona ja puutarhassa.

Verenpisarat ovat puuvartisia kasveja, pääosin pensasmaisia, mutta osa varpuja, jotkut jopa puita. Fuchsia-sukuun kuuluu lähes 100 lajia, lajikkeita on tuhansia.

Lue myös: Syyskukat ovat helppohoitoisia: Vain yksi asia riittää – katso kuvat yli 15 vaihtoehdosta!

veenpisara
© Kari Hirvo

Verenpisara hurmaa kukillaan

Verenpisara kukkii kesäkuusta syyskuuhun. Koska verenpisarat ovat lyhyenpäivän kasveja, ne kukkivat kauneimmin vasta syksyllä.

Kukat voivat olla yksinkertaiset tai kerrannaiset, ja ne kasvavat terttuina versojen kärjissä. Kukat ovat usein kaksivärisiä: Terälehdet ja niitä suojaavat verholehdet ovat erivärisiä. Värit vaihtelevat valkoisista sinipunaisen eri sävyihin, yhdistelmiä on valtavasti.

Värien lisäksi kukan koot vaihtelevat. Kukan heteet roikkuvat terälehtien ulkopuolella.

Lajikkeita on pystykasvuisia ja riippuvaversoisia. Palleroverenpisaran kukat ovat pyöreähköjä, kyynelverenpisaran pitkiä ja kapeita.

Verenpisaran korkeus vaihtelee lajikkeen ja kasvutavan mukaan 20–60 cm.

Kasvin lehdet ovat soikeita ja sahalaitaisia.

runkoverenpisara
© Suvi Laine

Verenpisaran hoito

Siirrä taimet ulos vasta, kun yöhallat ovat ohi. Taimia voi ensin karaista ulkoilmalle lämpiminä päivinä.

Verenpisara viihtyy kesän parhaiten puolivarjoisilla, lämpimillä ja suojaisilla paikoilla. Varjossa kukinta jää niukemmaksi. Liian kuumassa kasvi varistaa lehtensä ja tuholaisia tulee helposti. Kova tuuli voi katkoa oksia.

Kasvualustan tulisi olla ravinteikasta ja läpäisevää maata.

Kastele ja lannoita kasvia säännöllisesti. Kuivuminen pudottaa nuput. Kuihtuneet kukat, kuolleet lehdet ja oksat voi poistaa, samoin kasviin kehittyvät kukkaperät, eli pullistuvat siemenkodat on hyvä poistaa, jotta kukinta jatkuisi runsaana.

verenpisarat
© Jarmo Wright

Verenpisaran talvehtiminen

Verenpisaran voi talvettaa viileässä ja valoisassa paikassa. Sopiva talvehtimispaikan lämpötila on 5–10 astetta.

Kasvi viedään varastoon lehtevänä, mutta lehdet varisevat talvella. Lepokauden aikana juurakkoa kannattaa kastella vain varovasti esimerkiksi sumuttamalla. Liika märkyys on yleisin syy talvehtimisen epäonnistumiseen, mutta multa ei saisi päästä kuivumaankaan.

Keväällä taimet istutetaan uudelleen ja versoja latvotaan voimakkaasti.

 Verenpisaran lisääminen

Verenpisaroiden siemenlisäys on hankalaa, mutta kasvia voi lisätä keväällä tai syksyllä hieman puutuneista pistokkaista.

Pistokkaat juurtuvat hyvin vesilasissa. Samaan ruukkuun niitä voi istuttaa 2–3 kappaletta.

Kasvata rungollinen verenpisara

Lähde: Kasvien maailma 1–5 (Otava) ja Visa Lipponen ja Seppo Hilpo, Kodin kukoistavat kasvit (WSOY), Pirjo Pulkkinen

Oletko sinä kasvattanut verenpisaroita? Kerro vinkkisi!

Juttua muokattu 9.9.2021: Juttua täydennetty.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Verenpisara on kaunis kesäkukka – ota talteen kasvin istutus- ja hoito-ohjeet

jonkin verran viherpeukku

Säilytän noin 15 vuotta vanhaa runkoverenpisaraani pimeässä kellarissa.Lehdet putoavat talvella pois.Jopa värittömiä kukkia kasvaa keväälä vähän latvoihin.Ne tietysti leikataan pois kun otetaan keväälä valoon ja lämpöön.Kiitettävä koristekasvi.

kepponen

Kasvatan joka kesä verenpisaroita rappusella, talvella ovat viileässä varastossa, vanhin ollu 10 vuotta samassa isossa ruukussa, leikkaan,suihkutan keväällä , sitten valoa vettä ja lantaa, kukkii koko kesän valtavasti. Väri on sinipunainen, ei helpompaa komeempaa kukkaa ole,

puutarhatoimittaja

Voi, kun saisin talvehtimaan minäkin. Pelargonit talvehtivat hyvin, mutta en vaan onnistu verenpisaroiden kanssa.

eveliini

sain verenpisara alkuja ainakin 20 ja nyt olen ihmeissäni mitä niiden kanssa teen.olen aina tykännyt näistä kasveista,mutta en ole puutarhaihminen.näitähän pitää nyppiä ja kastella,mutta entä loman aikaan.

ei onnea

En onnistu kasvattamaan verenpisaraa.Kukka on etelänpuoleisella ikkunalla, on kaunis kun olen saanut kukan mutta pian alkaa kukat ja nuput karista, yritän kyllä kastella ja lannoittaa mutta ehkä tätä en osaa oikein,kiitos neuvoista.

jättiverenpisara

Verenpisara on varjoisen paikan kasvi. Etelän puoli ei kuulosta kovin varjoisalta. Ja onko kasvi sinulla ikkunan sisäpuolella? Käsittääkseni verenpisara on ulkokasvi. Talvettaminen on sitten asia erikseen. Ja liika kastelu alkaa helposti mädättämään juuria.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.