Yrttien kasvatus ikkunalla

Puutarhan heräämistä odotellessa voi oman yrttitarhan perustaa keittiön ikkunalle tai lasitetulle parvekkeelle. Ikkunalauta riittää monien erilaisten yrttien viljelypaikaksi.

Ikkunalaudalla menestyvät basilika, kirveli, kynteli, laventeli, meirami, mintut, oregano, persilja, portulakat, ranskalainen rakuuna, rosmariini, salvia, sitruunamelissa, tilli ja timjami. Siemenmausteita ei kannata yrittää kasvattaa sisätiloissa, koska sadon saaminen on epävarmaa. Vältä siis turhia pettymyksiä ja unohda siemenmausteiden viljely ikkunalla.

Ikkunaviljelijä tarvitsee yrteilleen tarpeeksi isoja ruukkuja, jotta yrttien juuret eivät täytä koko ruukkua. Hanki vähintään 1,5 litran ruukkuja, jotka ovat läpimitaltaan 15-20 cm.

Ruukkujen pohjalle laitetaan kiviä tai soraa, jotta ylimääräinen kasteluvesi pääsee valumaan ”salaojiin”. Jos ruukkuja on paljon, muista merkitä ruukkuihin, mitä olet niihin kylvänyt.

Kasvualustana voi käyttää kaupasta saatavia multaseoksia, joista sopivimpia ovat hiekansekaiset ja vähäravinteiset seokset. Lisää kalkkia tai tuhkaa pieneen ruukkuun 1 rkl ja isoon 2 rkl. Kasvukautena tulee lisätä lannoitetta, kuten esimerkiksi kananlantarakeita, noin 3-5 viikon välein. Muista myös suihkutella yrttejä jatkuvasti sumutuspullolla.

Lähde: Yrttitarha.com

Entä yrttien viljely parvekkeella? Lue tarkemmat ohjeet!

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Laura Tuomela

Keskustelu

  1. YRTEISTÄ INNOSTUNUT

    MIKÄ AVUKSI JOS ROSMARIINIIN ISKEE PIENIÄ ÖTÖKÖITÄ? LATVAOSISSA ON PIENIÄ ENSIN VIHREITÄ ÖTÖKÖITÄ KIINNI KASVISSA, ALEMPANA NE ON SUUREMPIA JA MUSTIA. MITEN NIISTÄ PÄÄSEE EROON? KASVI ITSE EI NÄYTÄ KÄRSIVÄN. OLEN SUIHKUTELLUT SITÄ AHKERASTI VEDELLÄ. SAMASSA RUUKUSSA ON TIMJAMI JOKA JAKSAA HYVIN

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti