Puutarha

Esikko on kaunis väripilkku, joka menestyy sekä sisällä että ulkona – katso hoito- ja istutusohje!

Esikko on alkuvuoden piristys, joka ilmestyy kauppojen kukkavalikoimiin aikaisimmillaan jo joulukuussa.

Esikko on todellinen väripilkku! Pimeään vuoden aikaan sopivat esikot on tavallisesti keltaisia, punaisia, valkoisia, sinisiä tai oransseja. Kevätesikko on jalostettu myös kirjaviksi.

Lue myös: Nämä kukat selviävät jo ulkona – 5 kaunista vaihtoehtoa parvekkeelle ja terassille

esikko
Esikko on alkuvuoden piristys.

Esikko on esikkokasvien sukuun kuuluva kasviryhmä. Esikoita on 400–500 eri lajiketta. Lajikkeista löytyy niin yksivuotisia kuin monivuotisiakin muunnelmina. Esikkoja on sekä tuoksuvina että tuoksuttomina.

Suomen yleisimmät esikkolajikkeet ovat viljellyt kääpiöesikko, himalajanesikko, malvaesikko, huone-esikko, tähkäesikko ja palloesikko sekä luonnonvaraisena kasvava kevätesikko. Kääpiöesikko on lajikkeista suosituin ja yleisin.

Kaikkia esikkolajikkeita yhdistävät niiden muoto ja rakenne: pyöreät lehdet, jotka kasvavat usein ruusukemaisesti lähellä maata. Pitkänomaiset kukat kasvavat joko yksittäin tai ryppäissä.

Lue myös: Tulppaanit tuovat väriä kotiin – katso hoito-ohjeet

Esikko: hoito sisällä

Esikko viihtyy sisällä valoisassa paikassa ilman suoraa auringonvaloa. Välttää esikon sijoittamista ikkunalla tai patterin päällä, koska silloin sen kasvualusta voi kuivua liian nopeasti.

Huoneenlämmössä esikko kukkii noin viikon ajan. Viileämmässä se saattaa kukkia parikin viikkoa.

Esikko on tottunut pitämään juurensa sulaneen lumen kostuttamassa mullassa, ja kasvi viihtyy kosteassa kasvualustassa. Esikko on kuitenkin herkkä liialle vedelle. Kukkaa kannattaakin kastella usein mutta vähän kerrallaan. Jos kastelet kerralla runsaasti, kaada esimerkiksi aluslautaselle jäävä ylimääräinen vesi pois. Kastelujen välillä on hyvä antaa kasvualustan kuivahtaa kevyesti.

Esikot ovat viileän ystäviä, joten lyhyen totuttelun jälkeen ne voi siirtää verannalle tai lasitetulle parvekkeelle.

Esikon hoitaminen sisällä

  1. Valitse valoisa paikka, johon ei paista aurinko suoraan.
  2. Kastella esikkoa usein mutta vähän kerrallaan.
  3. Mullan pinta saa kuivahtaa kasteluiden välillä.
  4. Esikkoa ei tarvitse välttämättä lannoittaa kukinnan aikana.
  5. Kääpiöesikko kukkii pisimpään viileässä.

Istuta esikko ulos

Kun esikon kukinta on loppunut, sen voi istuttaa ulos. Anna kasvin lehähtää hetki kukinnan jälkeen, ennen kuin istutat sen ulos. Muista pitää multa kosteana.

Esikon voi istuttaa ulos, kun pakkaset ovat loppuneet ja kevätaurinko alkaa lämmittää. Kasvi on hyvä karaista ennen ulos istuttamista. Siirrä se päivittäin ulos hetkeksi, ja lisää ulkonaoloaikaa joka päivä noin viikon ajan.

Kukka viihtyy valoisassa paikassa, mutta ei kuitenkaan suorassa auringonvalossa. Valitse sille siis kosteahko, puolivarjoisa ja multava kasvupaikka. Hyvä paikka on esimerkiksi puun tai pensaan alla. Useat esikkolajit pärjäävät myös kukkapenkin reunalla tai kivikkoistutuksissa.

Kasvi saattaa kukkia puutarhassa uudestaan tulevina vuosina, ja otollisessa paikassa jopa levittäytyä.

Lähteet: Plantagen ja Kauniisti kotimainen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Esikko on kaunis väripilkku, joka menestyy sekä sisällä että ulkona – katso hoito- ja istutusohje!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.