Talviomenoita kerätään nyt puista

Syksyn kääntyessä kaamokseksi on omenatarhoilla käynnissä vuoden vilkkain sesonki. Meillä eniten viljelty omenalajike Lobo on nyt parhaimmillaan.

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta arvioidaan, että Loboa riittää kaupoissa aina joulukuulle asti.

Myöhään kukkivana lajikkeena Lobo selvisi hyvin keväthalloista. Aroma- ja Amorosa- talviomenat sen sijaan ovat kärsineet jonkin verran kukinnanaikaisista halloista, mikä on hieman pienentänyt niiden satoa.

Omenan terveellisin osa on sen kuorikerros, jonka flavonoidipitoisuus on moninkertainen hedelmälihaan verrattuna. Lobo ja muutamat muut lajikkeet kehittävät kypsyessään ympärilleen ohuen, kiiltävän vahakerroksen, jota ei kannata säikähtää. Kyseessä on omenan luontainen vaha, joka suojaa hedelmää ja osaltaan varmistaa sen säilymisen hyvänä varastoinnin aikana.

Vahan takia omenaa ei myöskään tarvitse kuoria, vaan sen voi huoleti syödä kuorineen. Pelkkä pesu puhtaalla vedellä riittää.

Tuoksuvat, tummanpunaiset Lobot ja muut talviomenat ovat terveellisimmillään tuoreina. Omena on tärkeä vitamiinien, kivennäisaineiden, liukenevien ravintokuitujen ja flavonoidien lähde ruokavaliossamme. Omenan energiasisältö on melko pieni, vaikka se muiden hedelmien tapaan on sokeripitoinen ja monet lajikkeet maistuvat makealta.

Lähde: Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto
Kuva: Norman Ojanen

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Laura Tuomela

Keskustelu

  1. Rouskutirous

    Jos olisin odottanut talviomenoiden poimimisen kanssa tähän asti, olisi joutunut tyytymään pudokkaisiin. Tuulisella pihalla on toimittava ajoissa. Ja lempitalviomenani ovat Åkerö ja Wealthy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti