Viherkatto: katolla vihertää & kukoistaa

Pieni leikkimökki vanhan koulun pihamaalla sai katolleen muhkean maksaruohomaton.

Iloa ja hyötyä viherkatosta

• Pienikin viherkatto lisää hyönteisten, perhosten ja sudenkorentojen määrää tontilla ja luonnon monimuotoisuus lisääntyy.
• Viherkatto toimii eristeenä: kesällä se viilentää ja talvella lämmittää.
• Se parantaa hulevesien käyttöä: viivyttää sadevesien valumista ja pidättää sitä kasvustoon.
• Elävöittää näkymää: sammalmaksaruohomatto on kuin vuodenaikojen mukaan vaihtuva ”maisemataulu”.

Viherkatto

1. Jotta kosteus ei pääse pilaamaan rakennusta, mökin vanha bitumi-kate uusittiin ennen viherkaton asentamista. Bitumikate suojaa rakennusta, viherkatto jatkaa katteen ikää.

2. Katon reunaan kiinnitettiin puulistat sekä koristeeksi että tukemaan kasvustoa. Listat estävät maksaruohomattoa kuivumasta reunoiltaan, ja listojen rei’istä ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois.

3. Koska katto on jyrkkäkulmainen, vesi ei sen päällä seiso. Bitumikatteen päälle tarvittiin vain kerros VT-huopaa, joka on valmistettu kierrätetystä lumpusta. Kun rakennus on tasakattoinen, bitumikatteen ja kasvillisuuden väliin kannattaa laittaa Nophadrain-salaojalevyä.

4. Huopakerroksen päälle levitettiin maksaruohomatto, jossa oli istutettaessa 5-6 lajia maksaruohoa. Ajan oloon selviää, mitkä lajit paikalla pärjäävät. Sammalta siihen syntyy varjoisassa paikassa. Maton pohja on suurimmaksi osaksi laavakiveä, joten rikkaruohot eivät siinä viihdy.

5. Viherkaton asentaminen vei vain muutaman tunnin, mutta valmisteluihin kului aikaa. Bitumikatteen vaihto, huovan levitys, listoitus ja työtelineiden pystytys on aina tehtävä ennen maksaruohomattojen saapumista, sillä ne eivät kestä säilytystä kesähelteillä. Matot on asennettava heti niiden saavuttua tontille.

6. Asennuksen jälkeen viherkattoa on tärkeä kastella pari viikkoa, sen jälkeen se alkaa pärjätä omillaan. Kuumina kesinä sitä kannattaa varmuuden vuoksi kuitenkin kastella runsaammin. Paikalleen jo asettuneen katon kasvit saattavat helteellä ”nahistua” kuten mehikasvit tekevät, mutta sateiden alettua ne elpyvät.

7. Viherkaton hoitotarve on vähäistä. Kevätlannoitus varmistaa kasvien kukinnan. Katolle putoavat lehdet on syksyisin hyvä poistaa, etteivät ne maadu humukseksi. Lumen voi myös pudottaa viherkatolta, mutta kymmensenttinen kerros tuo turvaa kasvien talvehtimiseen.

Kuva: Suvi Laine

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Paula Ritanen-Närhi

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti