Ruoka

Carpaccio on tyylikäs hurmausruoka – yksinkertainen alkupalaa onnistuu lihan lisäksi kasviksista ja kalasta

Carpaccio on yksinkertainen, mutta sitäkin maukkaampi alkuruoka, jota kelpaa tarjota vähän fiinimmälläkin illallisella. Naudan lihan lisäksi carpaccio onnistuu myös kalasta tai vaikka juuriselleristä.

Carpaccio on alkujaan italialainen alkuruoka. Se tehdään tyypillisesti raa’asta naudanlihasta, joka leikataan ohuen ohuiksi viipaleiksi. Seurana on tyypillisesti mausteinen öljykastike. 

Carpaccio on ruokana suhteellisen uusi ja todennäköisesti sitä on ensimmäisen kerran tarjottu 1950-luvulla venetsialaisessa ravintolassa. Ruokalaji on nimetty taidemaalari Vittore Carpaccion mukaan, jonka suosikkiväri oli vaalea lihan punainen sävy. 

Carpaccion valmistus

Carpaccion hienous piilee siinä, että se on todella helppo valmistaa mutta erittäin näyttävä annos. Täydellinen hurmausruoka siis.

Carpaccio on yksinkertainen ruoka ja siksi on tärkeää panostaa raaka-aineiden laatuun: tuoreeseen lihaan ja laadukkaaseen oliiviöljyyn. Valitse lihaksi mureaa naudan sisäfileetä ja puhdista siitä huolellisesti rasva sekä kalvot. Halutessasi voit marinoida lihan esimerkiksi soijakastikkeen, valkosipulin ja balsamiviinietikan seoksella.

Kääri liha sitten pakastuspussiin ja sujauta pakastimeen muutamaksi tunniksi tai vaikka yön yli. Kohmeisesta lihasta on helpompi leikata terävällä veitsellä ohuen ohuita siivuja. 

Asettele lihaviipaleet lautaselle ja mausta suolalla, pippurilla sekä oliiviöljyllä. Annoksen voi viimeistellä esimerkiksi rucolan lehdillä ja parmesaanijuustolastuilla. Toki lisukkeet ja mausteet voi valita maun mukaan, mutta suolan kanssa ei kannata kitsastella. Viimeistele carpaccioannos esimerkiksi dijoninsinapilla maustetulla majoneesikastikkeella.

Ohje: Lihacarpaccio

Carpaccio kalasta tai kasviksista

Nykyään nimitystä carpaccio on alettu käyttää alkuperäisen annoksen lisäksi mistä tahansa, esimerkiksi kalasta tai vihanneksista valmistetusta, ohuina viipaleina raakana tarjottavasta ruokalajista. 

Naudan lihan sijaan herkullinen carpaccio syntyykin tuoreesta lohesta. Lohicarpaccio tehdään kuin lihacarpacciokin sujauttamalla kala ennen leikkaamista hetkeksi pakastimeen. Mausteeksi riittää yksinkertaisimmillaan suola sekä tilkka sitruunamehua ja oliiviöljyä. 

Lohen kaveriksi voi parittaa myös kuhaa. Kääräise ohuet kalaviipaleet kääretortun tapaan rullalle, pakasta ja leikkaa kohmeisina tarjolle vihreiden lehtien päälle tarjoiluvadille. Tarkista maku. Lohi-kuhacarpaccion pinnalle voit sivellä öljyä ja rouhia suolaa ja pippuria.

Yhtä hyvin carpaccio onnistuu myös juureksista tai hedelmistä. Persimonicarpaccio yhdistää ihanalla tavalla suolaisen kalan ja makean hedelmän. Ohuen ohuiksi viipaloitujen hedelmien päälle taiteillaan kauniita lohiruusukkeita. Simppeli alkuruoka herättää taatusti ihastusta juhla-aterialla.

Juurisellericarpaccio vaatii hieman vaivannäköä, mutta on sen arvoinen. Uunissa hissukseen suolapedillä paahdettu, ohuen ohueksi leikattu juuriselleri tarjotaan graavatun keltuaisen, lämpimän vinaigretten, kastanjakreemin ja itse tehtyjen keltajuurikarkkien kanssa. Jos haluat panostaa ja jaksat väkertää, tämä ohje kannattaa ehdottomasti laittaa testiin.

Lue myös Anna.fi: Mehevä paahtopaisti – näillä vinkeillä onnistut

Kommentoi

Kommentoi juttua: Carpaccio on tyylikäs hurmausruoka – yksinkertainen alkupalaa onnistuu lihan lisäksi kasviksista ja kalasta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.