Ruoka

Cocktailit sopivat yhtä hyvin alkumaljaksi kuin jälkkärijuomaksikin – yllätä vieraat tyylikkäillä drinkeillä

Cocktailit kuuluvat usein juhlaan ja lomapäiviin. Ne sopivat juhlien alku- ja tervetulomaljaksi, mutta myös fiinin aterian jälkiruoaksi. Poimi tästä parhaat cocktail-reseptit ja yllätä juhlavieraat tyylikkäillä juomilla.

Cocktailit ovat alkoholipohjaisia juomasekoituksia eli drinkkejä, jotka monilla kuuluvat juhlapäiviin tai lomaan. Jos drinkin haluaa valmistaa ilman alkoholia, alkoholiton mocktail on loistava vaihtoehto.

Cocktailien synnystä on lukuisia teorioita. Erään tarinan mukaan cocktailit keksittiin Yhdysvaltojen kieltolain aikaan Los Angelesin salakapakoissa, joissa kehittyi tarve maustamalla ja koristelemalla viedä huomio kotipolttoisen viinan pahasta mausta. 

Cocktailit ovat usein koristeellisia ja maultaan varsin vaihtelevia ja cocktailin nimen kerrotaankin olevan lähtöisin jonkun asiakkaan kommentista: korea kuin kukon pyrstö (kukko = cock, pyrstö = tail).

Toisen tarinan mukaan nimi on juonnettu drinkkien sekoittamisessa annosmittana käytetystä munakuppista. Sitä kutsuttiin ranskalaisittain nimellä coquetier, joka vääntyi puhekielessä muotoon cocktail.

Cocktailit kolmella eri tapaa valmistettuna

Cocktaileja voidaan valmistaa kolmella eri tavalla, rakentamalla, ravistamalla tai sekoittamalla.

Rakentamalla valmistettu cocktail tehdään suoraan tarjoiluastiaan kaatamalla ainesosat miedoimmasta vahvimpaan ja eniten sokeria sisältävästä vähiten sokeria sisältävään.

Ravistamalla valmistetaan cocktaileja silloin, kun mukana on ainesosia jotka tavallisesti eivät sekoittuisi keskenään, kuten kerma, siirapit ja jotkin hedelmämehuista. Lisäksi ravistuksen on määrä viilentää drinkkiä. Ravistamisessa käytetään apuna shakeria.

Sekoittamalla valmistetaan cocktaileja, joiden raaka-aineet ovat keskenään helposti liukenevia. Apuna käytetään sekoitusastiaa sekä baarilusikkaa, ja valmis juoma kaadetaan lopuksi tarjoiluastiaan. 

Cocktailit alkumaljaksi

Helposti valmistettava raikas ja juhlava cocktail on täydellinen tapa toivottaa vieraat tervetulleeksi juhlaan kuin juhlaan. 

Mimosa on alkumaljojen klassikko ja täydellinen valinta myös brunssille. Helppo ja ihanan raikas juoma valmistetaan tuoremehusta ja kuohuviinistä. Perinteinen valinta on appelsiinimehu, mutta mehua vaihtamalla saat cocktailista aina vähän erilaisen ja teemaan sekä sesonkiin sopivan.  

Mustaherukkaspritzer valmistetaan itse tehdystä mustaherukkasiirapista, proseccosta sekä kivenäisvedestä. Hurmaava cocktail sopii erityisen hyvin loppukesän juhliin ja kesäkauden lopettajaisjuhlien venetsialaisten alkumaljaksi. 

Kevätjuhlien alkumaljana ilahduttavat keväisen keltainen ananas-inkivääricocktail sekä raikas raparperita -drinkki.

Cocktail-klassikot

Moni cocktail on saavuttanut klassikon aseman. Piña Colada, Margarita, Sex on the Beach ja rommikola ovat kaikille taatusti ainakin nimeltä tuttuja. 

Gin tonic eli GT on klassikkodrinkki, joka maistuu ympäri maailman. GT:n suosio perustuu kolmeen seikkaan: helppouteen, raikkauteen sekä yksinkertaisiin raaka-aineisiin. Klassikkococktail tehdään jäistä, ginistä sekä tonic-vedestä. Kun valitset laadukkaat raaka-aineet ja teet juoman oikeassa järjestyksessä, onnistut varmasti. Hyvin valittu koriste viimeistelee juoman.

Suosituimmat cocktailit

Tuttujen klassikkococktailien rinnalle on noussut myös uusia suosikkeja. Negroni sbagliato on johdettu klassikkodrinkki negronista. The Game of Thrones -sarjan itsenäinen jatko-osa House of Dragon teki drinkistä hitin erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa.

Suosittu seljankukkamehusta, kuohuviinistä sekä soodavedestä valmistettava Hugo-cocktail onnistuu helposti myös alkoholittomana. Varaa Hugo-mocktailin valmistukseen seljankukkamehutiivisteen lisäksi tuorepuristettua sitruunamehua sekä laadukasta tonic-vettä.  

Jos pidät supersuositusta Aperol Spritz -drinkistä, kokeile myös raikasta Aperol-cocktailversiota, joka saa viehkeän vivahteen hibiskuksenkukkateestä. Kuohuviini tuo juomaan juhlan tuntua ja mansikat kesäisen lisän.

Suomalaiset cocktailit

Cocktailit voi valmistaa myös kotimaisia raaka-aineita kunnioittaen.

Suomalaisesta ginistä ja tonic-vedestä sekoitettu Suomi GT, rosmariinilla ja puolukoilla maustettu Tuntematon drinkki sekä kuohuvasta kuusenkerkkäjuomasta valmistettu kuusenkerkkäcocktail ovat loistavia tarjottavia esimerkiksi itsenäisyyspäivän juhlissa. 

Cocktaileja kirpeän ystävälle

Jos olet kirpeiden makujen ystävä, sekoita lasiin esimerkiksi raikas ja hienostunut Limoncello sour -cocktail tai täydellisesti makeaa ja hapanta yhdistävä kurkkusour, jonka veikeä maku on peräisin basilikasta.

Jos rakastat Aperol Spritziä, on Limoncello Spritz taatusti uusi suosikkijuomasi. Kesän raikkaimmassa hittijuomassa yhdistyy valloittavasti sitruuna ja kuplivat kuohut.

Cockail: Makeaa jälkkäriksi

Cocktailit voivat ajaa myös jälkiruoan virkaa. Kevään juhlien hitti on hattarakuohuviini. Näyttävä ja kaunis kuoharidrinkki on upea jälkiruoka, mutta myös hauska ohjelmanumero. Hattara sulaa juoman joukkoon, jos kaadat kuohuviinin sen päälle. Voit tarjota juhlajuoman myös irrallisena jälkiruokatyyliin isosta astiasta, josta jokainen voi ottaa oman kasan tai työntää hattaraa pillin läpi. 

Frosé eli jäädytetty roseeviini on trendikäs hellepäivän jälkiruokacocktail aikuiseen makuun. Hileinen slush maistuu roseeviinin lisäksi häivähdykseltä Aperolia ja appelsiinimehua.

Kylmä hellepäivän jälkkäri on myös kahden aineksen kupliva luksusjäätelö eli roseekuohuva. Tarvitset pullollisen kuohuvaa shirazviiniä sekä puoli pakettia vaniljajäätelöä. 

Tiramisun makuinen jälkiruokadrinkki nautitaan talvisen juhlan jälkiruokana, vaikkapa lämmittävään vilttiin kääriytyneenä. Ylellisen jälkiruoan kruunaa lasiin pyöräytetty ihana kahvi-sokerireunus.

Lue myös Anna.fi: Kippis! Kevään parhaat drinkit alkoholilla tai ilman

Kommentoi

Kommentoi juttua: Cocktailit sopivat yhtä hyvin alkumaljaksi kuin jälkkärijuomaksikin – yllätä vieraat tyylikkäillä drinkeillä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.