Ruoka

Fetajuusto ihastuttaa monipuolisuudellaan – katso mihin kaikkeen feta sopii ja poimi parhaat ideat sekä reseptit!

Feta tunnetaan varmasti parhaiten kreikkalaisesta salaatista, horiatikista. Somehitiksi noussut uunifetapasta todistaa kuitenkin, että fetajuusto sopii vaikka mihin muuhunkin. Poimi nerokkaat tavat hyödyntää fetaa ruoanvalmistuksessa.

Feta on vuosituhansia vanha juusto, jonka juuret ulottuvat aina antiikin Kreikkaan. Homeroksen kirjoituksen mukaan fetaa muistuttavaa juustoa valmistettiin Välimerellä ainakin jo 800-luvulla eaa. 1800-luvulle asti fetaa valmistivat peloponnesoslaiset maanviljelijät ja paimenet. Sitten sen tuotanto levisi Balkanin niemimaan kautta pohjoiseen. 

Mitä eroa on fetajuustolla ja salaattijuustolla?

Fetajuusto valmistetaan pääsääntöisesti lampaanmaidosta. Joskus joukkoon lisätään myös tilkka vuohenmaitoa. Aidolla kreikkalaisella fetalla on sille ominainen, aavistuksen hapan maku ja kostean murenevainen koostumus. 

Lehmänmaidosta valmistettua fetan kaltaista juustoa kutsutaan salaattijuustoksi. Se on maultaan miedompi, vähemmän hapan. 

Väriltään feta ja salaattijuustot ovat valkoisia. Niiden koostumus on tiivis, mutta pehmeä, eikä niillä ole kuorta. Juusto säilyttää mehevyytensä, kun sitä säilytetään suolavedessä tai herassa. Jos juusto nostetaan pois nesteestä, se kuivuu nopeasti.

Maultaan feta on hapahko ja suhteellisen suolainen. Käytettyyn suolan määrään vaikutti alun perin juuston määränpää; mitä kauemmas juusto oli matkalla, sitä enemmän liemessä oli suolaa. Jos suola kutittaa suuta likaa, juustoa voi liottaa kylmässä vedessä vajaan tunnin.

Fetajuuston rasvapitoisuus on yleensä 45 % kuivaaineesta. Sen sijaan salaattijuustojen rasvapitoisuus voi vaihdella suurestikin. 

Fetajuuston valmistus 

Alun perin fetan valmistuksessa käytettiin käsin valmistettuja koreja. Niissä jäljellä olevat vanhat juustorippeet ja bakteerit hapattivat yhdessä heran kanssa maidon juustoksi. Juoksettamiseen voitiin käyttää myös viikunan oksia tai ohdakkeiden kukkien mahlaa.

Maito laimennetaan heralla, ja saostuma laitetaan muotteihin. Sitten juustomassaa puristetaan vuorokauden ajan ja hera saa valua pois. Tämän jälkeen juustomassa leikataan paloiksi ja säilötään suolaveteen.

Aiemmin säilytykseen käytettiin puutynnyreitä, nykypäivänä terässäiliöitä. Muotonsa juusto saikin alkujaan tynnyreiden mukaan, mutta nykyään sen muoto syntyy muovimuoteista. Feta kypsyy nopeasti ja se on valmista myyntiin jo parin viikon jälkeen valmistuksesta.

Feta: Käyttö

Lehmänmaidosta valmistettu salaattijuusto sopii nimensä mukaan salaatteihin sellaisenaan, ja parhaimmillaan se on kylmissä ruoissa. Lisäksi se soveltuu myös piirakoihin ja pasteijoihin.

Aidon fetajuuston käyttömahdollisuudet ovat monipuolisemmat. Aito fetajuusto on kotonaan niin kylmissä kuin kuumissakin ruoissa paistoksista pastoihin ja levitteistä piirakoiden täytteisiin.

Feta sopii salaattiin

Kreikkalainen salaatti eli horiatiki on klassikko. Perinteisesti siihen ei kuulu lainkaan salaatinlehtiä, vaan kokonainen fetakimpale saa kaveriksi tomaatteja, kurkkua, paprikaa ja oliiveja.

Myös fetan ja vesimelonin yhdistelmä on suosittu. Lisää kaveriksi oliiveja, punasipulia ja mintunlehtiä ja hellepäivän pelastus on valmis. 

Vesimelonin ohella fetajuusto kannattaa yhdistää myös muiden meloninen, kuten hunaja- tai galiamelonin kanssa. Lisää salaattiin myös avomaankurkkua ja vihreää paprikaa. Meloni-fetasalaatti on raikas lisä nuotioruoille sekä grilliruokien kylkeen, mutta salaatti sopii hyvin myös pitaleipien täytteeksi. 

Kesällä maistuvat myös ihanan Sikke Sumarin ohjeella valmistettava raikas kurkku-fetasalaatti sekä tuoreita yrttejä pullollaan oleva herne-fetasalaatti.

Talviaikaan fetan voi yhdistää myös makean persimonin, lehtikaalin ja saksanpähkinöiden kanssa. Raikas verigreippivinaigrette raikastaa persimoni-fetasalaatin.

Feta mehevöittää piirakat

Piirakoissa feta on monen suosikki! Fetajuuston ja pinaatin yhdistelmä on klassikko. Voit leipoa yhden suuren piirakan tai monta pikkupiirakkaa.

Rypytetty filotaikinapiirakka on somehitti, joka valloitti suolaisten piirakoiden rakastajien sydämet. Myös tämä piirakka kätkee sisäänsä mehevän klassikkotäytteen fetasta ja pinaatista. 

Sanna Marinin ohjeella valmistettava fetapiirakka on suorastaan nerokas. Siinä on lähes kilo kasviksia ja aikaa valmistamiseen menee vain 40 minuuttia. Helppo piirakka tehdään kaupan valmiiseen piirakkapohjaan ja siihen upotetaan valtava määrä kasviksia. Feta on piirakassa vain mausteena.

Vähintään yhtä helppo ja herkullinen on myös kesäkurpitsapiirakka. Sen mehevyys on voitaikinapohjassa ja raikkaassa fetajuustotäytteessä. Tämän helpommin ei kesäkurpitsapiirakkaa voi tehdä.

Käytä fetaa monipuolisesti suolaisessa leivonnassa

Piirakoiden lisäksi feta sopii myös suolaisen pannarin täytteeksi sekä kreikkalaisen leipäsarven sisuksiin. 

Suussa sulavat filonyytit valmistuvat kourallisesta raaka-aineita. Rapean filotaikinan ja uunissa meheväksi paahtuvan fetan yhdistelmä on vastustamaton. Superhelpot suolapalat maistuvat kuplivan kanssa missä tahansa juhlissa.

Feta höystää suolaiset ruoat ja pikkusyötävät 

Suolaisiin ruokiin feta sopii niin kylmänä kuin kuumennettunakin. Kokeile fetaa myös grillissä. Nyyttiin kasvisten kanssa sujautettu siitä syntyy herkullinen lisuke, pastan kanssa kokonainen ateria.

Fetajuusto ja punajuuri ovat klassikkomakupari, josta tulee vielä himpun verran parempi uunissa paahdettaessa. Joukossa on myös rapeaksi paahtunutta lehtikaalia sekä linssejä tuomassa ruokaisuutta. Fetajuustoinen linssi-punajuurivuoka sopii tarjottavaksi sellaisenaan tai ruokaisaksi liharuokien lisukkeeksi. 

Perjantai-illan purtavana maistuvat quesadillat. Tässä ohjeessa mustakaali yhdistetään fetan ja mozzarellan kanssa. Nam!

Kokeile fetaa myös bageleiden täytteenä, välimerellisten silakoiden makuparina tai jauhelihapihvien höysteenä. 

Oletko jo kokeillut vaahdotettua fetaa? Nerokas, kahden raaka-aineen fetajuustolevite valmistetaan vatkaamalla feta- ja tuorejuusto tehosekoittimessa tasaiseksi vaahdoksi. Uunissa makeiksi paahtuneilla tomaateilla ja herkullisella fetajuustolevitteellä kuorrutettu bruschetta on oiva alkupala vieraille tai illanistujaisten maukas suolainen suupala.

Lue lisää Anna.fi: Halloumi kruunaa kesäruoat – halloumisalaatti, halloumiranskalaiset ja 5 muuta kutkuttavan hyvää ohjetta

Kommentoi

Kommentoi juttua: Fetajuusto ihastuttaa monipuolisuudellaan – katso mihin kaikkeen feta sopii ja poimi parhaat ideat sekä reseptit!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.