Ruoka

Gluteeniton piirakka – nämä makeat ja suolaiset piirakat saavat keliaakikon hyrräämään onnesta

Gluteeniton piirakka on yhtä maukas ja mehevä kuin perinteinenkin. Hyödynnä gluteenitonta jauhoseosta ja valitse täytteet maun mukaan. Näillä ohjeilla onnistut!

Gluteeniton piirakka onnistuu sekä makeana että suolaisena. Kokosimme parhaat leivontavinkit sekä Kotilieden maukkaimmat piirakkaohjeet. Nappaa talteen ja onnistu!

Lue myös: Gluteenittomat leivonnaiset – kokosimme parhaat makeat ja suolaiset leivonnaiset keliaakikoille sekä täsmävinkit gluteenittomaan leivontaan

Gluteeniton piirakka: Makeat piirakat

Gluteeniton marjapiirakka maistuu keliaakikoille ja kaikille muillekin herkkusuille, sillä se ei juuri poikkea perinteisestä versiosta. Onko suosikkisi gluteeniton mustikkapiirakka, makeaa kinuskia ja kirpsakoita puolukoita yhdistävä gluteeniton puolukka-kinuskipiirakka, suosittu mamman marjapiirakka vai gluteeniton marjapiirakka ihanalla toscakuorrutuksella viimeisteltynä?

Ainakin kerran kesässä on leivottava iki-ihana raparperipiirakka. Onneksi gluteenitonta ruokavaliota noudattavankaan ei tarvitse jäädä nuolemaan näppejään, sillä tällä ohjeella gluteeniton raparperipiirakka leivotaan yhtä helposti kuin tavallinenkin versio. Viimeistele raikas raparperipiirakka kuohkealla vaniljakastikkeella tai -jäätelöllä.

Omenapiirakka on loppusyksyn lemppari. Gluteenittoman omenapiirakan salaisuus piilee sen mehevässä täytteessä. Omppulohkojen kaveriksi lisätään sitruunan makuista tuorejuustoa. Pohjataikina saa jujua rouhituista hasselpähkinöistä.

Jos tuorejuustotäytteinen omenapiirakka ei ole makuusi, kokeile keliaakikon omenapiirakkaa. Sen juju piilee täytteessä, jossa kookosen, limetin ja omenan maku yhdistyvät täydelliseksi kokonaisuudeksi. Piirakan voi valmistaa hyvissä ajoin ennen tarjoilua, sillä se kannattaa nauttia vasta jäähtyneenä, jotta maut saavat rauhassa tasaantua. Omenapiirakan voi leipoa myös pikkuvuokiin annospiirakoiksi.

Omppusadon aikaan kukoistavat myös luumut ja karhunvatukat. Tattarijauhoista valmistat herkul­lisen ja rapean pohjan karhunvatukka-luumugalettelle eli ranskalaiselle avopiirakalle. Muista jäähdyttää galette hyvin, jotta maut ehtivät tasaantua. Early Grey -teellä maustettu kermakastike viimeistelee makuelämyksen.

Joulun aikaan makoisa piirakka valmistetaan liköörillä ja piparkakkumausteella höystetystä luumumarmeladista. Gluteeniton piirakkapohja toimii myös suolaisessa piirakassa.

Gluteeniton piirakka: Suolaiset piirakat

Gluteeniton vuohenjuustopiirakka on mehevä, maukas ja maistuu ihanasti basilikalta. Kvinoajauhoista valmistuu herkullinen, gluteeniton piirakkapohja. Pehmeän vuohenjuusto-basilikatäytteen raikastaa marinoitu tomaattisalaatti, joka kootaan rennosti valmiin piirakan pinnalle.

Metsäinen riista-quiche saa makunsa peuran jauhelihasta ja metsäsienistä. Mehevä gluteeniton pohja syntyy mantelijauhoista, kananmunista, leivinjauheesta, juustoraasteesta ja turkkilaisesta jogurtista. Rakuuna ja kuivatut viikunat tuovat täytteeseen hienostuneen silauksen.

Juustopiirakka leivotaan kokonaan ilman pohjaa. Täytteeseen sekoitetaan ripaus vehnäjauhoja, mutta saat leivonnaisesta gluteenittoman käyttämällä mantelijauhoja. Voit käyttää täytteeseen yhtä tai useampaa juustoa. Kokeile esimerkiksi cheddaria, emmentalia ja sinihomejuustoa. Vihreä salaatti viikunoilla raikastaa tuhdin piirakan.

Ilman pohjaa valmistuu myös maukas ja mehevä fetapiirakka. Yhdistä kreikkalaisen juuston makupariksi punaleimaemmentalia – et tule katumaan!

Maukas ja todella helppo gluteeniton fetapiirakka valmistuu nopeasti. Fetapiirakan pohjan salaisuus on keitetty peruna. Peruna tekee muuten kuivakasta gluteenittomasta pohjasta kostean.

Aavistuksen verran keveämpi gluteeniton suolainen piirakka tehdään vähemmällä rasvalla ja lisäämällä gluteenittomaan piirakkataikinaan perunaa. Kesäkurpitsapiirakan täyte saadaan tukevammaksi, kun siihen lisätään raejuustoa ja päälle ripotellaan juustoraastetta.

Juuston ystävä täyttää parsakaalipiiraan monella eri juustolaadulla. Maukkaassa leivonnaisessa maistuu kolme juustoa: parmesaani, Västerbotten- ja sinihomejuusto. Tuhdin piirakan pohja syntyy maitorahkasta, gluteenittomasta jauhoseoksesta sekä voista. Tällä ohjeella leivot piirakaa koko pellillisen, josta riittää isommallekin joukolle herkkusuita.

Gluteeniton piirakkapohja

Voit tehdä gluteenittoman piirakan omaan makuusi käyttämällä gluteenittoman piirakkapohjan reseptiä. Jauhoiksi sopivat riisi-, maissi-, tattari-, hirssi-, manteli- ja soijajauhot sekä tai peruna- tai massitärkkelys. Myös gluteenittomaksi merkitty kaura sopii useimpien keliaakikkojen ruokavalioon. Jos haluat piirakkapohjastasi aavistuksen makeamman, tartu tähän helppoon ohjeeseen.

Gluteenittomaan ruokavalioon sopivia suolaisia piirakoita voi tehdä helposti myös hyödyntämällä pohjassa valmiita gluteenittomia jauhoseoksia. Valmiit gluteenittomat jauhoseokset poikkeavat hieman toisistaan ja niiden käyttö vaatii usein pari harjoituskertaa. Kun sopiva jauhojen suhde on löytynyt, gluteenittomien jauhoseosten käyttö on helppoa ja vaivatonta. 

Monet gluteenittomiksi merkityt tuotteet ja jauhoseokset saattavat kuitenkin sisältää gluteenittomien raaka-aineiden lisäksi gluteenittomaksi tehtyä vehnätärkkelystä. Tarkista aina sopivatko vehnätärkkelys gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle.

Gluteeniton taikina on usein pehmeää ja siitä valmistetut piirakkapohjat herkästi murenevaisia. Siksi gluteenittoman taikinan rakennetta pitää parantaa eri tavoin. Esimerkiksi suolaisesta gluteenittomasta piirakkapohjasta saa koostumukseltaan napakan, mutta samaan aikaan murean ja maukkaan lisäämällä taikinaan perunahiutaleita tai keitettyä raastettua perunaa. Mantelijauhe puolestaan tuo makeaan gluteenittomaan piirakkapohjaan herkullista mehevyyttä.

Vaihtoehtoisesti voit leipoa gluteenittoman piirakan myös kokonaan ilman pohjaa. Laiska tai kiireinen leipuri puolestaan hyödyntää valmista gluteenitonta piirakkapohjaa, jonka voi napata mukaan kaupan pakastealtaasta.

Kun leivot keliaakikolle, muista valmistaa  gluteeniton piirakka erityisen huolellisesti ja erillään gluteenia sisältävistä tuotteista. Huolehdi myös, että kaikki työvälineet sekä -taso ovat täysin puhtaat.

Gluteeniton piirakka: Täytteet

Gluteenittoman piirakkapohjan päälle voi koota mieleisensä lempitäytteet. Hyviä suolaisen piirakan täytteitä ovat kauden raaka-aineet, kuten keväällä parsa, kesällä tomaatit, sipulit, kesäkurpitsa ja syksyllä juurekset.

Makeisiin piirakoihin sopivat marjat maun ja sesongin mukaan, omenat, luumut sekä tietysti raparperi.

Valitse täytteet maun mukaan tai ota mallia alla olevista gluteenittomista piirakkaohjeista.

Lue myös Anna.fi: Gluteeniton leivonnainen yllättää usein herkullisesti – 7 suosikkiohjetta, joiden avulla valmistat mehevät ja maukkaat gluteenittomat herkut

Kommentoi

Kommentoi juttua: Gluteeniton piirakka – nämä makeat ja suolaiset piirakat saavat keliaakikon hyrräämään onnesta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.