Hanhipaisti
Keskieurooppalaiseen joulupöytään kuuluva hanhipaisti maistuu niin itsenäisyyspäivänä kuin jouluna.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
- Gluteeniton
- Munaton
Ainekset
Hanhipaisti
- noin 4 kg:n kokonainen hanhi
- 1 rkl suolaa
- valkopippuria
Liemi
- noin 5 dl vettä
- 1 sipuli
- maksa, kivipiira ja kaularanka
- 10 kokonaista musta- tai valkopippuria
- 1 tl suolaa
- 2 laakerinlehteä
- 2 tähtianista
Täyte
- 1 hapan omena
- pala juuriselleriä
- 1 appelsiini
- 1 sitruuna
- 2 sipulia
- 1 kokonainen valkosipuli
- 100 g kuivattuja aprikooseja
Valeluun
- pannulle kertyvää lientä
Kastike
- kokoon keitettyä paistolientä
- 2 rkl appelsiinimarmeladia
- ½ dl sherryä, madeiraa tai marsalaviiniä
- 2 rkl Maizena-kastikesuurustetta
- 1 dl kermaa
Valmistusohje
Hanhipaisti tehdään näin:
- Jos hanhi on pakastettu, ota se jääkaappiin sulamaan pari päivää ennen paistamista ja huoneenlämpöön tunti ennen valmistamista.
- Poista isot rasvakertymät ja pyrstön kohdalla sijaitseva rauhanen. Ota vatsaontelosta sisäelimet ja keitä niistä muiden ainesten kanssa liemi. Lisää vettä sen verran, että ainekset peittyvät. Keitä hiljalleen noin 20 minuuttia.
- Huuhdo lintu. Mausta vatsaontelo yrteillä, suolalla ja pippurilla. Irrota varovasti linnun nahkaa rintalihojen päältä ja hiero mausteita nahan alle.
- Lohko täytteen ainekset ja täytä vatsaontelo. Sido linnun siivet ja koivet paketiksi kylkiin. Vatsaontelon aukon voi ommella kiinni isolla neulalla ja puuvillalangalla.
- Nosta hanhi uunipannun ritilälle rintapuoli ylöspäin ja kaada pannulle muutama desilitra vettä. Ruskista lintua 175 asteessa noin 30 minuuttia.
- Nauti maksa herkkupalana ja nosta muut sisäelimet uunipannulle. Siivilöi liemi pannulle ja kaada joukkoon viini.
- Laske lämpötila 100 asteeseen ja käännä lintu selkäpuoli ylöspäin. Jatka kypsentämistä noin 4 tuntia välillä paistiliemellä valellen.
- Käännä lintu viimeisen tunnin ajaksi taas rintapuoli ylöspäin ja jatka valelua.
- Nosta hanhipaisti vadille ja kääri se folioon. Siivilöi liemi kattilaan. Pane kattila hetkeksi kylmään ulos tai parvekkeelle. Kuori rasva jäähtyneen liemen pinnalta ja käytä se vaikka perunoiden paistamiseen. Keitä lientä reippaasti, kunnes sitä on jäljellä noin 5 dl. Mausta ja suurusta. Tarkista kastikkeen maku ja viimeistele se kermalla.
Lisää ideoita joulupöydän keskipisteeksi: Jouluinen kalkkuna Kinkku Jouluhanhi
Lue myös Anna.fi: Täytetty kokonainen kalkkuna
Kommentoi
Kommentoi juttua: Hanhipaisti