Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Hanhipaisti

Keskieurooppalaiseen joulupöytään kuuluva hanhipaisti maistuu niin itsenäisyyspäivänä kuin jouluna.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
6  annosta

Ainekset

Hanhipaisti

  • noin 4 kg:n kokonainen hanhi
  • 1 rkl suolaa
  • valkopippuria

Liemi

  • noin 5 dl vettä
  • 1 sipuli
  • maksa, kivipiira ja kaularanka
  • 10 kokonaista musta- tai valkopippuria
  • 1 tl suolaa
  • 2 laakerinlehteä
  • 2 tähtianista

Täyte

  • 1 hapan omena
  • pala juuriselleriä
  • 1 appelsiini
  • 1 sitruuna
  • 2 sipulia
  • 1 kokonainen valkosipuli
  • 100 g kuivattuja aprikooseja

Valeluun

  • pannulle kertyvää lientä

Kastike

  • kokoon keitettyä paistolientä
  • 2 rkl appelsiinimarmeladia
  • ½ dl sherryä, madeiraa tai marsalaviiniä
  • 2 rkl Maizena-kastikesuurustetta
  • 1 dl kermaa

Valmistusohje

Hanhipaisti tehdään näin:

  1. Jos hanhi on pakastettu, ota se jääkaappiin sulamaan pari päivää ennen paistamista ja huoneenlämpöön tunti ennen valmistamista.
  2. Poista isot rasvakertymät ja pyrstön kohdalla sijaitseva rauhanen. Ota vatsaontelosta sisäelimet ja keitä niistä muiden ainesten kanssa liemi. Lisää vettä sen verran, että ainekset peittyvät. Keitä hiljalleen noin 20 minuuttia.
  3. Huuhdo lintu. Mausta vatsaontelo yrteillä, suolalla ja pippurilla. Irrota varovasti linnun nahkaa rintalihojen päältä ja hiero mausteita nahan alle.
  4. Lohko täytteen ainekset ja täytä vatsaontelo. Sido linnun siivet ja koivet paketiksi kylkiin. Vatsaontelon aukon voi ommella kiinni isolla neulalla ja puuvillalangalla.
  5. Nosta hanhi uunipannun ritilälle rintapuoli ylöspäin ja kaada pannulle muutama desilitra vettä. Ruskista lintua 175 asteessa noin 30 minuuttia.
  6. Nauti maksa herkkupalana ja nosta muut sisäelimet uunipannulle. Siivilöi liemi pannulle ja kaada joukkoon viini.
  7. Laske lämpötila 100 asteeseen ja käännä lintu selkäpuoli ylöspäin. Jatka kypsentämistä noin 4 tuntia välillä paistiliemellä valellen.
  8. Käännä lintu viimeisen tunnin ajaksi taas rintapuoli ylöspäin ja jatka valelua.
  9. Nosta hanhipaisti vadille ja kääri se folioon. Siivilöi liemi kattilaan. Pane kattila hetkeksi kylmään ulos tai parvekkeelle. Kuori rasva jäähtyneen liemen pinnalta ja käytä se vaikka perunoiden paistamiseen. Keitä lientä reippaasti, kunnes sitä on jäljellä noin 5 dl. Mausta ja suurusta. Tarkista kastikkeen maku ja viimeistele se  kermalla.

Lisää ideoita joulupöydän keskipisteeksi: Jouluinen kalkkuna Kinkku Jouluhanhi

Lue myös Anna.fi: Täytetty kokonainen kalkkuna


Kommentoi

Kommentoi juttua: Hanhipaisti

Sinun täytyy kommentoidaksesi.