Hapankaali on joulupöydän rehevä lisuke
Joulupöytää on Suomenlahden toisella rannalla vaikea kuvitella ilman kaalia eri muodoissa. Perinteiset kaaliruoat Virossa ovat useimmiten uunissa tai padassa haudutettua hapankaalia.
Entisaikaan hapankaalia valmistettiin syksyllä kerralla koko talven tarpeisiin. Nykyään eri ohjeilla valmistettuja hapankaaleja ja joulupöytään sopivia valmiita kaalisäilykkeitä (joulukapsas) löytyy kaupoista hyllymetreittäin.
Suomessa kinkku on pitänyt asemansa joulupöydän kunkkuna. Virossa joulupöydän kruununa voi olla joulun aikaan myytävä hanhenpaisti. Tavanomaisin jouluaterian pääruoka on kuitenkin sianlihapaisti ”seapraad”. Sen seurana pitää olla haudutettua hapankaalia.
Hauduta hapankaali meheväksi
Hapankaali voidaan hauduttaa uunissa yhdessä siankylkipalan tai lihaisan silavapalan kanssa. Rasva mehevöittää ja maustaa hapankaalimuhennoksen kuumana tarjoiltavaksi jouluherkuksi. Rasvana voidaan käyttää myös paistirasvaa, voita, jopa oliiviöljyä -ja haluttaessa liemenä lihalientä.
Reseptejä voi muokata pippurilla tai muilla mausteilla, valitsemalla savustettua kylkeä tai pekonia, lisäten sipuleita ja porkkanaa tai käyttäen nesteenä esimerkiksi omenamehua tai viiniä. Rasvan määrää muuttamalla voidaan vähentää kaloreita tai lisätä padan mehevyyttä. Raaka-aineet ovat yksinkertaiset ja tulos rehti, ellei rehevä.
Katso myös täältä hapankaaliohjeita.
Haudutettu kaalipata
1,5 kg hapankaalia
2 porkkanaa
rasvaa
vettä
Pilko kaali ja porkkanat. Laita ainekset kattilaan kiehumaan. Katso, että vesi peittää ainekset. Kun kaali ja porkkanat ovat pehmenneet kypsäksi, kaada ylimääräinen vesi pois, lisää rasvaa maun mukaan, kuumenna ja sekoita.
Hunajalla maustettu hapankaalipata
600 g hapankaalia
150 g siankylkeä
suolaa
4 dl vettä
&14; dl hunajaa
Laita kaali kattilaan tai uunipataan yhdessä kylkipalan kanssa. Lisää vesi ja mausteet. Anna hautua kypsäksi liedellä tai uunissa. Mausta lopuksi hunajalla.
Hapankaalipata ’Mulgikapsad’
1 kg hapankaalia, jossa on kuminaa
2-3 dl vettä
750 g miedosti suolattua siankylkeä palana
1 dl ohraryynejä
Pane kaali pataan. Kaada joukkoon 2-3 dl vettä. Tee kaaliin kuoppa ja pane siihen ohraryynit ja sianlihapala. Peitä kannella ja pane uuniin. Anna padan muhia 180 asteen lämmössä 1,5-2 tuntia kunnes ainekset ovat kypsiä. Kypsennyksen loppupuolella sekoita ainekset. Ota padasta sianliha ja leikkaa se viipaleiksi. Laita kaali ja lihaviipaleet vadille koristeltuna kaalinlehdillä ja omenalohkoilla.
Omenan kera haudutettu hapankaali
800 g hapankaalia
500 g omenoita
n. &12; dl rasvaa
sipuli
vettä, suolaa, sokeria
Hauduta kaali kattilassa rasvan ja vähäisen veden kanssa. Lisää omenat ja sipuli ja anna hautua lisää. Mausta sokerilla ja suolalla.
Teksti: Pasi Vento
Kommentoi
Kommentoi juttua: Hapankaali on joulupöydän rehevä lisuke
Ihania ohjeita! Olen hapankaalin ystävä, mutta tähän asti olen vain ostanut valmiina kaupasta.