Ruoka

Inkivääri sopii mihin vain – ripauta sitruksista maustetta leivonnaisiin ja ruokiin tai säväytä sillä lisäpotkua juomiin ja säilykkeisiin

Voimakas ja raikas inkivääri on monipuolinen mauste. Se sopii niin suolaisiin kuin makeisiin ruokiin ja maustaa myös juomat.

Inkivääri tuo ruokiin aasialaista vivahdetta ja leivonnaisiin joulun makua. Tiesitkö, että inkivääri lukeutui keskiajalla Euroopan yleisimpiin mausteisiin?

Lue myös: Torjuu diabetesta, suojaa sydäntä – supermauste kurkuman 10 terveyshyötyä

Mausteinkivääri kuuluu inkiväärikasvien sukuun, johon luetaan myös muita tunnettuja maustekasveja, kuten kardemumma ja maustekurkuma. 

Aasiasta kotoisin olevaa inkivääriä on viljelty jo muinaisista ajoista lähtien. Eurooppaan inkiväärin uskotaan tulleen roomalaisten mukana. Vielä 1300-luvulla inkivääri oli Euroopan yleisimpiä mausteita pippurin ohella. 

Nykyään Intia on suurin inkiväärin tuottaja, mutta inkivääriä viljellään myös muun muassa Jamaikalla. 

Yleensä inkiväärillä tarkoitetaan kasvin maavartta, jota nimitetään usein virheellisesti myös juureksi. Maavarsi on sisältä kuituinen ja voimakkaan keltainen, ja sitä peittää ohut vaalean kellanruskea kuori. Maavarteen muodostuu silmuja, joista kasvaa maanpäällinen ilmavarsi ja juuret.

Tuoreesta inkivääristä poistetaan kuori ennen käyttöä. Helpoiten monihaaraisen inkivääri kuorii lusikan kärjellä rapsuttaen.

Inkivääri ruoanvalmistuksessa

Inkivääriä käytetään mausteena joko tuoreena tai kuivattuna niin suolaisten ruokien kuin leivonnaistenkin maustamiseen. Kuivattu inkivääri on hyvin erilaista kuin tuore. Siksi, jos reseptissä on mainittu toinen, sitä ei ole syytä korvata toisella.

Voimakkaan makuinen inkivääri sopii monenlaisiin ruokiin, mutta sitä kannattaa käyttää ainakin alkuun maltillisesti. Jauhe on melko väkevän makuista kun taas tuore inkivääri maistuu tuliselta. Kun olet oppinut omaan makuusi sopivan määrän, voit käyttää sitä vapaammin. 

Esimerkiksi Englannissa ja Saksassa inkivääriä käytetään erilaisten hedelmäruokien, kuten kurpitsasäilykkeiden sekä keksien ja pikkuleipien maustamiseen. Skandinaviassa puolestaan inkivääri tuo makua moneen jouluruokaan. Piparkakut ja glögi eivät olisi mitään ilman inkivääri tuomaa säväystä.  

Aasiassa inkivääri on vähintään yhtä tärkeä mauste. Japanissa syödään mietoon mausteliemeen säilöttyjä inkiväärilastuja eli garia muun muassa sushin kyljessä. Sokeriin säilötty tai tuore inkivääri puolestaan on yleinen kiinalaisessa keittiössä. Kaakkois-aasialaiset ja intialaiset ruoat hyödyntävät nekin paljon inkivääriä. Tuoretta inkivääriä käytetään varsinkin erilaisissa marinadeissa ja kuivattua erilaisissa maustesekoituksissa.

Inkivääri maustaa makeat leivonnaiset 

Inkivääriä voi käyttää monipuolisesti  makeassa leivonnaisissa. Etenkin kurpitsa ja porkkana ovat inkiväärin luottokumppaneita niin kakuissa kuin piirakoissa. Säväytä iki-ihana porkkanakakku, somat bataattimuffinit tai mehevä kurpitsapiirakka ripauksella kuivattua inkivääriä. Uskoisitko, että myös mutakakku saa vinhan säväyksen ripauksesta inkivääriä?

Omenacrumble on helppo ja herkullinen leivonnainen. Makupari syntyy kookoksesta ja inkivääristä. 

Minna Canthin kakku on vanhan ajan maustekakku. Kakun ohje on löytynyt perheen keittokirjasta. Siinä maistuvat tutut vanhan ajan mausteet neilikka, pomeranssinkuori ja inkivääri. Voita kakkuun tulee vain vähän. Mehevän kakun salaisuus piilee kermassa. Kermavaahtoa tarjottiin ennen vanhaan myös kuivakakkujen kyytipoikana.

Auringon säteet valtaavat kahvipöydän, kun kahvin seuraksi pöytään kannetaan troppisen makea kookos-ananaspiirakka. Siihen raastetaan reilu pätkä tuoretta inkivääriä makua tuomaan. 

Omenakuivakakku on kaikkea muuta kuin kuiva. Se saa mehevyyttä omenasoseesta sekä siideristä ja muhkean maun kanelista, inkivääristä ja maustepippurista.

Vai tarjoaisitko perinteisten piparkakkujen sijaan glögin kaverina jotain vähän erilaista? Nekkuisen rapeat pikkuleivät hurmaavat herkkusuun takuuvarmana. Sitruunainen tuoksu ja inkiväärinen maku lumoavat ensipuraisusta alkaen.

Säväytä jälkiruoat, pikkusyötävät ja välipalat inkiväärillä

Inkivääri säväyttää myös monet makeat jälkiruoat, välipalat ja pikkusyötävät. Esimerkiksi inkiväärillä maustettu punaherukkakiisseli on kätevä ja maukas jälkiruoka. Sen voi tehdä edellisenä päivänä valmiiksi ja koristella juuri ennen tarjoilua. Pinnalle vaahdotettu kookosmaito ja paahdetut kookoshiutaleet viimeistelevät makuelämyksen. 

Kanelin, inkiväärin ja karpaloiden maut hurmaavat rapeassa muromyslissä. Joulugranola on täydellinen valinta jouluaamiaiselle tai välipalaksi, mutta kauniiseen lasipurkkiin pakattuna se on myös oiva ruokalahja. Kirjoita mukaan resepti, jolloin lahjasta on iloa pitkään. 

Kuituinen tuorepuuro pitää nälän loitolla lounaaseen asti. Tähän puuroon makua tuovat inkivääri ja kardemumma. 

Makea persimon ja aromikas vuohenjuusto ovat ihania yhdessä. Kokeile makuparia leivän päällä. Persimon-vuohenjuustoleivät maistuvat pikkujouluissa glögin kanssa tai joulupöydän pikkusuolaisena suupalana. Leivän juju piilee itse tehdyssä inkiväärisiirapissa, joka on helppo valmistaa ja sopii vaikka ruokalahjaksi. 

Rakastatko porkkanakakkua? Nyt voi niin aamu-, ilta- kuin välipalallakin voi herkutella porkkanakakun makuisella puurolla. Raasta kattilaan porkkanaa, lisää kaurahiutaleet, ripauta mausteeksi inkivääriä sekä kanelia ja keitä puuroksi. Porkkanakakkupuuro maistuu taivaalliselta hienonnettujen saksanpähkinöiden ja mantelijuoman kera.

Inkiväärijuomia joka makuun ja tilanteeseen

Juomiin inkivääri antaa uutta potkua. Gin & tonic eli GT on alkusyk­syn trendikkäin drinkki. Raikas ja tuore inkivääri sekä laakerinlehti maustavat juo­man. 

Ananas-inkivääricocktail puolestaan on keväisen keltainen ja raikas juoma, joka sekoitetaan ananasmehusta ja inkiväärishotista. Alkoholiton versio tehdään inkiväärimehutiivisteestä. 

Shandy eli inkiväärinen olutjuoma on raikas janonsammuttaja vaikkapa kesäisiin grillijuhliin. Inkivääristä, sokerista ja sitruunasta keitettävä liemi sekoitetaan kivennäisveden ja oluen kanssa, jolloin lopputuloksena on kesäinen shandy.

Lisää inkivääriä rohkeasti myös mehun mausteeksi. Raikas kurkku-inkiväärijuoma valmistuu hetkessä kurkusta, selleristä, inkivääristä ananaksesta vaikkapa leppoisan viikonloppubrunssin tarjottavaksi.

Smoothiessa inkiväärin voi parittaa vaikkapa persimonin ja porkkanan tai passiohedelmän ja mangon makupariksi.  

Aikuiseen makuun sopivassa glögissä yhdistyvät inkiväärioluen makeus ja karpalomehun raikkaus – maustekimaraa unohtamatta. 

Inkivääriteetä siemaillaan usein kuumana flunssaa karkottamaan, mutta juoma maistuu myös kylmänä vaikkapa aurinkoisena kesäpäivänä. Tämä inkiväärijäätee saa raikkaan säväyksen limetinmehusta. 

Säilö inkivääri purkkiin

Inkiväärillä maustetut kurkut tehdään maukkaista avomaankurkuista, jotka saavat ylleen inkiväärillä ja tillinkukinnoilla hunnutetun liemen. Pieniin lasipurkkeihin säilötyt kurkut ovat valmiit nautittaviksi aikaisintaan viikon kuluttua. Itse valmistettuja kurkkusäilykkeitä on myös mukava viedä tuliaiseksi.

Marinoidut inkivääriporkkanat ovat herkullisia sellaisenaan ruokien lisukkeena tai salaatteihin sekoitettuna. Mikä parasta, ne valmistuvat uskomattoman helposti. Sekoita marinadin aineet keskenään lasipurkissa tai kannellisessa muovirasiassa, lisää naposteluporkkanat ja nosta kylmään. Valmista muutaman tunnin kuluttua.

Inkivääri tuo maukkaan makulisän myös makeaan porkkanamarmeladiin, kurpitsa-omenamarmeladiin sekä kuivatuista aprikooseista ja kumkvateista keitettyyn keltaiseen inkiväärihilloon. 

Kimchi kuuluu Korean kansalliruokiin. Chilin, kalakastikkeen ja valkosipulin lisäksi tässä versiossa maistuu myös tuore inkivääri. Kimchin valmistaminen itse on helppoa, mutta vaatii hieman tarkkuutta sekä aikaa. 

Inkivääri tuo ruokiin aasialaista vivahdetta ja joulun makua

Inkivääri tuo moneen aasialaiseen ruokaan raikkaan makulisän. Raasta tuoretta inkivääriä currykastikkeisiin tai keittojen liemeen. Kokkaa esimerkiksi thaimaalaista lohicurrya, joka saa säväyksen paitsi inkivääristä, myös valkosipulista ja sitruunaruohosta.

Kung pao -kana on ensimmäisiä aasialaisruokia, joihin suomalaiset rakastuivat. Kiinalaisravintoloista tuttu tulisen makea kanakastike on maustettu setsuaninpippurilla, inkiväärillä ja valkosipulilla. Ohje on alunperin Sichuanin maakunnasta Lounais-Kiinasta, mutta tämä versio onnistuu vaivatta myös kotikeittiössä.

Thaimaalainen kalakeitto tehdään alusta alkaen itse. Osta kokonaisia ahvenia keittoa varten. Perkaa kalat itse tai pyydä kalakauppiasta tekemään se puolestasi. Keitä perkeistä mausteinen kalaliemi. Thaimaalaisesta keittiöstä tutut limetti, chili ja inkivääri sopivat hyvin ahvenen kanssa samaan soppaan.

Hernerouhe-perunacurry yhdistää kotimaiset raaka-aineet ja aasialaisen makumaailman. Kotimainen herne sopii hyvin raaka-aineeksi intialaisten mausteiden, kuten tuoreen inkiväärin, kurkuman ja valkosipulin kanssa.

Inkivääri on myös monen tutun jouluruoan maun takana. Esimerkiksi kinkun seurana maistuu appelsiinille ja inkiväärille vivahtava porkkanalaatikko. 

Lohen makuparina inkivääri on todellinen ässä. Inkiväärilohi uunitomaattien kera on kerralla uunissa kypsyvä kala-ateria. Aasialaisittain maustetun uunilohen kaveriksi kypsennetään mehukkaita minitomaatteja. Inkivääritahnan sijaan voit mainiosti käyttää myös tuoretta, raastettua inkivääriä. 

Inkivääri sopii loistavasti myös jauhelihan mausteeksi. Rutkasti tuoksuvia mausteita sisältävä jauhelihapata tuo tuulahduksen itämaista eksotiikkaa arkiruokapöytään.

Kaalikeitto kolmesta kaalista on helppo ja maukas arkiruoka. Tässä kaalikeitossa maistuvat varhaiskaali, lehtikaali ja hapankaali. Inkivääri, chili ja kookosmaito maustavat keiton maukkaaksi.

Luuttomaksi ja nahattomaksi leikatut edul­liset broilerin reisipalat valmis­tuvat kätevästi uunissa. Kun broi­leri on kypsynyt meheväksi, se revitään suikaleik­si aasialaishen­kisen kastikkeen joukkoon, jota maustavat muun muassa inkivääri, curry ja valkosipuli.

Inkivääriolut: raikas janonsammuttaja

Ruokien lisäksi inkivääri maustaa myös monia juomia. Inkivääriolut eli ginger ale tai ginger beer on inkiväärillä maustettu ruskeasävyinen ja keinotekoisesti hiilihapotettu alkoholiton juoma, jota voi siemailla sellaisenaan tai erilaisiin drinkkeihin sekoitettuna. Inkivääriolut on suosittu juoma erityisesti Yhdysvalloissa, Australiassa, Irlannissa sekä Englannissa, jossa sitä on tiettävästi valmistettu jo 1700-luvulla.

Inkiväärin maku juomaan saadaan joko aidosta inkivääristä, inkivääriuutteesta, keinotekoisesta aromeista tai näiden yhdistelmistä. Inkiväärin ohella juoman mausteena voidaan käyttää esimerkiksi limettiä, minttua, sitruunaruohoa tai vaikkapa korianteria. 

Tarjolla olevien juomien välillä voi olla suuriakin eroja. Osa tuotteista on voimakkaan mausteisia, osa lempeämmän makuisia. Tavallisesti Ginger ale -nimiset juomat ovat Ginger beer -juomia miedompia. 

Inkivääri: suosittu luontaislääke

Sen lisäksi, että inkivääri on hurmaava mauste, sitä käytetään myös lääkerohtona luontaislääkinnässä. Inkiväärin uskotaan lievittävän tulehdusta ja pahoinvointia sekä nivel- ja lihaskipuja. Inkiväärin uskotaan parantavan vastustuskykyä ja selättämään esimerkiksi flunssaviruksia.

Tuoretta inkivääriä on helppo raastaa ruokiin tai juomiin, kuten smoothieen tai tuorepuristettuun mehuun. Inkivääristä voi tehdä myös inkiväärishotin, joka aloittaa päivän reippaasti ja hyvällä energialla. 

Lue myös Anna.fi: Tiesitkö, että kurkuma on todellinen terveyspommi? 10 tutkittua terveyshyötyä

Inkivääritee flunssan torjuntaan?

Inkivääritee toimii sekin luontaislääkkeenä. Inkivääriteellä hoidetaan niin vilustumista kuin vatsavaivojakin. 

Inkivääriteetä  voi valmista kotona sekoittamalla kiehuvaan veteen pätkän kuorittua ja viipaloitua inkivääriä. Anna juoman hautua kymmenisen minuuttia siivilöi se sitten kuppiin. Lisämakua saat lisäämällä joukkoon kanelitangon tai tilkan limetinmehua. Jos kaipaat makeutta, terästä inkivääritee tilkalla hunajaa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Inkivääri sopii mihin vain – ripauta sitruksista maustetta leivonnaisiin ja ruokiin tai säväytä sillä lisäpotkua juomiin ja säilykkeisiin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.