Ruoka

Kokkaa eri kaaleista – kokosimme Kotilieden parhaat reseptit valkokaalista broccoliniin

Kaali on edullista, terveellistä, maukasta ja monipuolista syötävää. Kaaliperhe on laaja, ja tuttujen kaalien lisäksi kannattaa tutustua myös vieraampiin kaalimaan kasvatteihin.

Kaali on todellinen kotikeittiön moniottelija. Kaaleista voi valmistaa nostalgisia perinneruokia, herkkuja arkeen tai moderneja tarjottavia juhlapöytään. Kaiken muun hyvän lisäksi kaalit ovat edullisia, terveellisiä, maukkaita ja suurine lehtineen sekä raikkaine sävyineen myös kaunis lisä ruokapöytään. 

Kaali sopiii sekä laihduttajan, herkuttelijan että penninvenyttäjän lautaselle. Kaalit ovat vähäenergistä syötävää, mutta sisältävät siitä huolimatta runsaasti vatsaa hellivää kuitua, C-vitamiinia sekä erilaisia polyfenoleja sekä kivennäisaineita.

Kaalit säilyvät parhaiten viileässä, 2 – 4 asteessa muovikelmuun käärittynä. Pidä kaali erillään etyleeniä erittävistä kasviksista, kuten tomaatista ja omenasta. Oikein säilytettynä kaalit voivat säilyä hyvänä jopa kuukausia.

Lue myös: Kaalireseptit houkuttelevat lohturuokien äärelle – kokosimme Kotilieden suosituimmat kaaliruoat

Valkokaali eli keräkaali on vaatimaton, mutta maukas ja monipuolinen

Suosituin ja tunnetuin kaali on keräkaali, jotka tunnetaan myös nimellä valkokaali. Keräkaali jaetaan varhais-, kesä-, syys-, ja talvikaaleihin. Keräkaali on erittäin monikäyttöinen, ja siitä valmistetaan tutut kotiruokasuosikit. Keittojen, laatikoiden, kääryleiden ja pataruokien lisäksi sitä voi suikaloida myös wokkeihin sekä salaatteihin. 

Myös alkukesään kuuluva varhaiskaali ovat keräkaali, mutta vain nopeammin kasvavaa lajiketta. Varhaiskaalit ovat maultaan ja rakenteeltaan kevyen rapeita ja makeita ja ihanan mehukkaita. Parhaimmilaan varhaiskaali on salaateissa, mutta lohkoiksi leikattuna varhaiskaali sopii mainiosti myös grillattavaksi.

Kukkivat kaalit: kukkakaali, parsakaali ja varsiparsakaali

Kukkiviin kaaleihin kuuluvat tutut kukkakaalit valkoisena, vihreänä, liilana ja oranssina versiona sekä parsakaali ja varsiparsakaali.

Kukkakaali on monen suosikkikaali. Ruoan valmistuksessa voidaan hyödyntää paitsi kukinnot, myös suojalehdet ja kanta. Ruokakaupoissa valkoisen kukkakaalin lisäksi saattaa törmätä myös maultaan miedompaan vihreään kukkakaaliin tai tummanvihreään koristeelliseen romanesco-kukkakaaliin, jolla on kartiomaiset kukinnot. Satunnaisesti kukkakaalia saa myös violettina tai oranssina.

Tumman vihreä parsakaali eli broccoli on maultaan mieto, mutta maukas vihannes. Parhaimmillaan parsakaali on silloin, kun kukintojen nuput ovat vielä pienet eikä terälehtien keltainen väri näy. Ulkonäöltään parsakaali muistuttaa pienoispuuta  ja serkkuaan kukkakaalia, mutta toisin kuin nimestä voisi päätellä, parsakaali ei ole sukua parsalle.

Parsakaalia voi käyttää liha-tai kalaruokien lisukkeena, gratiineissa, kinkku-juustokastikkeella kuorrutettuna tai siitä voi tehdä keiton. Älä heitä parsakaalin mehevää vartta hukkaan, vaan hyödynnä se esimerkiksi wokeissa, sosekeitoissa tai paahda makoisaksi uunijuuresten seurassa. 

Varsiparsakaalia kutsutaan myös nimellä broccolini. Varsiparsakaali on parsakaalin ja härmekaalin eli kiinalaisen parsakaalin risteytys. Varsiparsakaali on tavallista parsakaalia ohuempivartisempi ja hentoisempi ja sen kukintonuput ovat pienemmät kuin tavallisessa parsakaalissa.  

Varsiparsakaali kypsyy nopeasti. Sen valmistukseen onkin kiinnitettävä erityistä huomiota, ettei se mene ylikypsäksi. Hyödynnä varsiparsakaalia wokeissa tai paahda se herkulliseksi uunissa. Varsiparsakaali sopii esimerkiksi kokonaisena piirakoihin tai parsan tapaan käytettäväksi hollandaisekastikkeen kera tarjottuna. Siitä saa myös maukkaan sosekeiton ja se sopii syötäväksi myös napakaksi höyrytettynä tai vaikka raakana. Ihanalta varsiparsakaali maistuu myös pastan joukossa.

Lue myös Anna.fi: Vuoden vihannekset, kukkivat kaalit taipuvat moneen: jauhotonta piirakkaa ja riisitöntä risottoa

Muut maukkaat kaalit lehtikaalista kyssäkaaliin

Tutuimpien kaalilajikkeiden lisäksi kannatta tutustua myös vähän vieraampiin kaaleihin mustakaalista kyssäkaaliin.  

Kiinankaali tuli tutuksi 80-luvun salaattipöydästä, mutta siitä on muuhunkin ruoanvalmistukseen. Kaalit kestävät hyvin kuumennusta ja ne kypsyvät nopeasti, joten ne soveltuvat hyvin itämaisiin ruokiin tai vaikka grillattavaksi. Kokeile kiinankaalia rohkeasti myös keitoissa, padoissa ja vuokaruoissa. Kiinankaalin maku on varsin mieto ja se kestää hyvin ronskiakin maustamista. Erityisen hyvin se sopii vokkeihin ja kaikkiin itämaisiin ruokiin. 

Savoijinkaali eli kurttukaali on nimensä mukaisesti ryppylehtinen kaalinkerä, jonka uloimmat lehdet ovat tummanvihreitä ja sisemmät vaaleanvihreitä. Savoijinkaali taipuu moneen muotoon tehden ruoista keveitä, meheviä ja maukkaita.

Ruusukaali tunnetaan myös nimellä brysselinkaali. Somat, ruusumaiset pikkukerät ovat oiva lisukeruoka sellaisenaankin. Pikku kaalit sopivat parhaiten kypsennettyihin ruokiin, kuten lämpimiin lisukkeisiin, patoihin, vuokaruokiin ja keittoihin. 

Ruusukaalit voi käyttää kokonaisina tai puolitettuina, mutta trendikäs tapa tarjoilla ruusukaalia on tehdä siitä salaatti. Kaalit siivutetaan mahdollisimman ohueksi ja maustetaan oliiviöljyllä ja sitruunamehulla.

Lehtikaali on joka kokin unelma: Näyttävän kiharalehtinen vihannes maistuu herkulliselta ja sopii monenlaiseen ruoanlaittoon. Paahda sipseiksi, surauta pestoksi tai syö kaali vaikka sellaisenaan. Vihreän lehtikaalin lisäksi saatat törmätä vihannesosastolla myös kaalin violettiin tai punaiseen värimuotoon.

Mitä tahansa lehtikaalista teetkään, poista ensin sen paksu, syötäväksi kelpaamaton lehtiruoti. Jos teet lehtikaalista salaattia, lisää lehtisilpun joukkoon tilkka sitruunamehua sekä ripaus suolaa. Hiero sitten lehtiä käsiesi välissä. Näin kesytät kaalit hetkessä syöntikuntoon.

Vai kokkaatko mieluummin lehtikaalin tummanpuhuvasta sisaruksesta eli mustakaalista? Voit käyttää sitä ruoanvalmistuksessa lehtikaalin tapaan. Parhaimmillaan kaalit ovat kevyesti kuumennettuna, esimerkiksi wokeissa, paistoksissa ja keitoissa.

Kyssäkaali eli kaalirapi on kaaliperheen herkullinen, mutta vähemmän tunnettu lajike. Sen mukulamainen ulkomuoto sekä mehevä maku muistuttavat lanttua tai naurista, mutta nimensä mukaan se kuuluu kaaleihin. Kyssäkaalin maku on herkullinen sekoitus naurista, lanttua ja pientä retiisin puraisua. 

Kyssäkaalia voidaan käyttää kuten lanttua tai naurista ja sen voi syödä joko sellaisenaan tai kypsennettynä. Raikkaimmillaan mehevä mukula on kypsentämättömänä. Helppo tapa tutustua kyssäkaaliin on tehdä siitä simppeli raastesalaatti tai leikata kaalit tikuiksi dippilautaselle tai ohuiksi lastuiksi vaikkapa juustotarjottimelle.  

Punakaali on kaaliperheen väripilkku ja kerä- eli valkokaalin muoto, jolle antosyaani-väriaineet antavat hehkuvan sinivioletin värin. Se on valkokaalia pienempi, koostumukseltan kiinteämpi ja maultaan makeampi, mutta se sopii käytettäväksi samaan tapaan ja samoihin ruokiin kuin valkokaalikin.

Punakaalia voi syödä niin raakana, keitettynä, haudutettuna, uunissa paahdettuna, marinoituna kuin grillattunakin. Suikaloi punakaalia keittoihin, pata- ja laatikkoruokiin tai kokeile sitä vaikkapa hapankaalin valmistukseen. Marinoituna punakaali tuo jujua trendikkäisiin tacoihin ja majoneesilla silattuna se sopii erinomaisesti joulukinkun kylkeen. 

Hapatettu kaali ihastuttaa: hapankaali ja kimchi

Kaalit sopivat mainiosti myös fermentoitaviksi. Perinteinen hapankaali valmistetaan valkokaalista, mutta yhtä hyvin voit käyttää myös punakaalia. Hapankaalin valmistaminen on helppoa, eikä välttämättä vaadi kasvisten lisäksi kuin suolaa ja käymisastiaksi sopivan lasipurkin. Nauti hapankaali sellaisenaan tai hyödynnä se keitoissa, padoissa ja piirakoissa.

Kimchi on Korean kansallisruoka, jota syödään lähes aterialla kuin aterialla. Kiinankaalista maitohappokäymisen avulla valistettava kimchi on tulista, hapanta ja rouskuvaa – siis koukuttavan hyvää. 

Koreassa kimchiä syödään lisukkeena sellaisenaan ja sitä käytetään muun muassa keittojen, patojen tai munakkaiden raaka-aineena. Kimchi on herkullinen lisä myös erilaisten kulhoruokien päälle, burgereiden väliin, täytettyihin leipiin sekä vaikkapa kaalipiirakan täytteeksi.

Kaali ja makuparit

Kaalien kanssa samaan pataan sopivat erinomaisesti porsaan- ja lampaanliha, makkara ja jauheliha sekä pekoni. Eri mausteilla saa kaaliruokien makuun uusia vivahteita. Kaalit pitävät erityisesti hunajasta, pippureista, valkosipulista, kuminasta, aniksesta ja fenkolista.

Perinteiset kaaliruoat, kuten kaalikääryleet ja kaalilaatikko ovat kotiruokien kärkikastia. Lisäksi kaalit sopivat erinomaisesti erilaisiin salaatteihin, pataruokiin, suolaisiin piirakoihin, wokkeihin ja paistoksiin, muhennoksiin ja keittoihin. Voipa joitain kaaleja surauttaa myös smoothien sekaan tai käyttää peston raaka-aineena.

Eri kaalilajikkeiden valikoima on runsaimmillaan syksyllä, jolloin myös niiden maku ja ravintosisältö on parhaimmillaan. Poikkeuksen tekevät kukkakaali ja parsakaali, jotka ovat parhaimmillaan loppukesästä sekä varhaiskaali, joka on kevään ja alkukesän herkku.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kokkaa eri kaaleista – kokosimme Kotilieden parhaat reseptit valkokaalista broccoliniin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.