Ruoka

Kaalisalaatti on kaikkea muuta kuin tylsä raaste – kurkkaa Kotilieden parhaat reseptit

Kaalisalaatti on maukas ja mehevä kaveri hampurilaisen kylkeen, grilliruokien lisukkeeksi tai vaikkapa joulupöytään. Kaalisalaatin voi maustaa aasialaisittain tai höystää ruokaisaksi lounassalaatiksi. Tässä Kotilieden parhaat kaalisalaatit.

Kaalisalaatti onnistuu perinteisetä valko- tai varhaiskaalista, mutta yhtä hyvin sen voi pyöräyttää myös lehti-, ruusu- tai kukkakaalista.

Lue myös: Herkuttele syksyisillä kaaliruoilla

Kaalisalaatteja löytyy jokaiseen makuun, tarpeeseen ja mielitekoon. Kaalisalaatti sopii erinomaisesti osaksi arkiruokakattausta sekä myös juhlavampiin tarkoituksiin, grilliruokien kylkeen sekä vaikkapa buffetpöytään. Lisukesalaatti maistuu muun ruoan kyljessä, ruokaisammaksi höystettynä se taipuu kokonaiseksi ateriaksi.  

Kaalisalaattien parhaisiin puoliin kuuluu kaalin monipuolisuus. Eri kaalilajeja on useita. Salaatteihin sopivat paitsi perinteinen valkokaali ja mehevä varhaiskaali, myös pirteä punakaali, vihervoimainen lehtikaali, mielipiteitä jakava ruusukaali sekä ikisuosikit kukka- ja parsakaali. Kokeile myös vatsaa hellivän hapankaalin valmistusta. 

Kaalit myös sopivat erinomaisesti yhteen monien muiden raaka-aineiden kanssa. Nopeimmilaan mehevä kaalisalaatti valmistuu vartissa. Kaali on myös ravinteikas vitamiini- ja kuitupommi eikä sen hinta päätä huimaa. 

Perinteinen kaalisalaatti tehdään valko- tai varhaiskaalista

Perinteinen kaalisalaatti syntyy valko- tai varhaiskaalista. Varhaiskaali on mehevä ja maukas sellaisenaankin, mutta valkokaalille kannattaa tehdä taikoja. Suikaloi kaali ohueksi ja puristele suikaleita vaikkapa käsien välissä niin, että ne pehmenevät meheviksi. 

Kaalisalaatti valmistuu yksinkertaisimmillaan maustamalla kaalisuikaleet öljy-etikkakastikkeella tai pehmeällä jogurttikastikkeella. Kaalin kaveriksi voi yhdistää vaikkapa kurkkua, retiisiä tai omenoita. 

Rapsakka, vietnamilaisittain maustettu kaali-yrttisalaatti on täynnä makua. Salaatti sopii mainiosti buffapöytään, grilliruokien tai liharuokien kumppaniksi.

Coleslaw on perinteinen amerikkalainen kaalisalaatti, jossa valkokaalin kaveriksi paritetaan porkkanaa ja maukasta majoneesikastiketta. Coleslaw sopii erinomaisesti grilliruoien kaveriksi ja hampurilaisen kylkeen, mutta maistuu myös noutopöydässä. Jujua klassikkoon saa lisäämällä joukkoon tuoretta, maukasta ja makeaa persikkaa. 

Aasialainen kaali-fenkolisalaatti antaa särmää hodareiden ja hampurilaisten välissä. Se kannattaa tehdä hyvissä ajoin, sillä kuten muutkin etikkasäilykkeet on fenkoli-kaalisalaattikin valmis nautittavaksi noin viikon kuluttua valmistuksesta.

Lue myös Anna.fi: Varhaiskaali on mehevä herkku – katso 3+1 maukasta kaalireseptiä

Vatsaa hellivä hapankaali

Kokeile myös hapankaalin valmistusta. Hapankaalin valmistus sopii aloittelijoillekin. Se onnistuu aina, kunhan huolehdit, että purkit on hyvin steriloitu. Marttojen ohjeella valmistettu hapankaali saa kullankeltaisena hehkuvan värinsä kurkumasta.

kaalisalaatti
Hapankaalin valmistus on helppoa. Marttojen ohjeella valmistettu hapankaali saa kullan keltaisen värin kurkumasta. Kuva:

Ohje: Kurkumalla maustettu Marttojen hapankaali

Punakaalisalaatti on salaattipöydän pirteä ilmestys

Valkokaalin lisäksi myös punakaalista valmistuu maukas kaalisalaatti. Erityisen ihanaa punakaalisalaatti on joulupöydässä. Kokeile kinkun kaverina vaikkapa appelsiinilla ja sinapilla silattua kaalislaw’ta. Joulupöytään tyylikäs ja näyttä vaihtoehto on myös violeteista raaka-aineista koottu punakaali-sinihomejuustosaaatti. Kotoisa punakaali saa viikunoista ja sinihomejuustosta ylevän maun.

Yhdistätpä punakaalin sitten hedelmien, pähkinöiden tai pirteiden punaherukoiden kanssa, tärkeää on tehdä kaalisuikaleille samat temput kuin valkokaalillekin: suikaloi kaali ohueksi ja rutistele suikaleet käsien välissä meheviksi.

Lehtikaalisalaatti tuo uutta jujua kaalisalaattiin

Myös lehtikaali sopii erinomaisesti salaattiin, vaikka sen rakenne tuppaa olemaan jokseenkin sitkeä ja säikeinen. Erityisen kova on kaalin paksu lehtiruoti, joka kannattaa poistaa ennen syöntiä. Leikkaa tai revi loppuosa lehdistä ja lisää joukkoon tilkka sitruunamehua sekä ripaus suolaa. Hiero lehtiä sitten käsiesi välissä ja kesytät lehtikaalin hetkessä syötikuntoon.

Lehtikaalista valmistat caesarsalaatin, jonka voi maun mukaan ryydittää ruokaisaksi joko kikherneillä tai karkaravuilla. Erityisen hyvn aavistuken karvaan makuinen lehtikaali sopii myös erilaisten sitrusten sekä täyteläisen juuston seuraan.

Nerokas kikka on surauttaa lehtikaalista pesto ja sekoittaa se pastasalaatin kastikkeeksi. Sattumiksi voi sujauttaa vaikkapa parsakaalia sekä vihreitä papuja ja herneitä.

Satokauden maukkain salaatti kootaan paahdetuista kasviksista, kesäkurpitsasta, lehtikaalista, pavuista, omenasta ja munakoisosta.

Lehtikaalilla höystetty lämmin juuressalaatti käy mainiosti vaikkapa lounaruoaksi.

Ruokaisa kaalisalaatti käy kokonaisesta ateriasta

Kaalisalaatti taipuu pienellä vaivalla myös kokonaiseksi ateriaksi. Erityisen hyvin salaattipohjaksi sopii mehevä varhaiskaali.

Kaali-pähkinäcaesar on rouskuva lounas- tai lisukesalaatti, joka tehdään parsa- ja varhaiskaalista sekä pähkinöistä.

Varhaiskaali-nuudelisalaatti on kaikkea, mitä kaalisalaatilta osaa toivoa: se om rapea, makea, hapan ja suolainen. Salaatti maistuu hyvältä sellaisenaan tai muiden ruokien lisukkeena. Halutessasi voit rikastaa salaatin esimerkiksi katkaravuilla tai broilerilla.

Vietnamilainen kanasalaatti on ruokaisa ja mehevä salaatti, josta löytyy niin makua kuin suutuntumaakin. Kaalin lisäksi salaatissa rouskuu porkkana, selleri ja pähkinät. Kirpsakka kastike sekoitetan limetinmehusta ja aasialaisista mausteista.

 

Maukkaat kaalisalaatit teet myös kukkakaalista, parsakaalista ja ruusukaalista

Myös kukka-, parsa- ja ruusukaalista valmistuu vähällä vaivalla maukas kaalisalaatti.

Esimerkiksi kukkakaalin voi salaattia varten paloitella ja keittää tai hienontaa riisimäiseksi muruksi. Kukkakaali-kvinoasalaatti ryyditetään viinirypäleillä ja smaragdinhohtoisilla granaattiomenansiemenillä. Keltaisena hehkuva salaatti sopii syksyn ja talven ruokajuhlien tarjottavaksi. Salaatin kastikkeen säväyttää juustokumina.

Kukkakaaliriisi on oiva lisuke keväntäjälle ja hiilihydraatteja välttelevälle, mutta ilahduttaa myös muita herkkuisuita. Paahdetut pinjansiemenet, tuoreet yrtit sekä rusinat nostavat salaatin hetkessä luksusluokkaan.

Ruusukaali jakaa mielipiteet, mutta saksanpähkinävoilla silattuna tai pannulla makoisaksi paistettua siitä syntyy taivaallinen salaatti syyspäivän iloksi tai vaikkapa joulupöytään. Kokeile myös sheivattua ruusukaalisalaattia, jossa kasvis leikataan ohuenohueksi suikaleiksi. Makupaloiksi kaalin kaveriksi sekoitetaan kuivattua karpaloa, pähkinää ja juustoa. Tarjoa vihreän salaatin sijaan tai liharuokien kumppanina.

Papu-parsakaalisalaatin juju piilee raikkaassa rakuuna-vinegretissä. Kirsikkatomaateista, pavuista ja parsakaaleista tehty terveellinen salaatti saa proteiinilisän pähkinäsekoituksesta.

Artikkelia on muokattu 13.6.2023 klo 11:25

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kaalisalaatti on kaikkea muuta kuin tylsä raaste – kurkkaa Kotilieden parhaat reseptit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.