Karpalotorttu
Ainekset
- 150 g grahamkeksejä (digestive)
- noin 50 g voita tai margariinia
- 1 tl piparkakkumaustetta
- hyytelö:
- 5 liivatelehteä
- 1.5 dl sokeria
- 0.8 dl vettä
- 4 dl karpaloita
- 3 dl kermaa
- päälle:
- 2-3 dl karpaloita
- hyytelösokeria
Valmistusohje
- Murenna keksit tai hienonna monitoimikoneessa. Lisää rasvaa sen verran, että muruseos pysyy koossa. Mausta piparkakkumausteella ja painele leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle.
- Liota liivatelehdet pehmeiksi runsaassa, kylmässä vedessä noin 10 minuuttia.
- Keitä sokeri ja vesi kattilassa ilman kantta, niin että vettä vähän haihtuu. Soseuta jäiset karpalot monitoimikoneessa.
- Vatkaa erikseen kerma vaahdoksi.
- Puserra liivatelehdistä vesi pois. Ota sokeriliemikattila pois levyltä, lisää liivatteet niin ne sulavat kuumaan liemeen. Kaada liivate-sokeriliemi monitoimikoneeseen koneen käydessä karpalososeen joukkoon. Lisää karpalosose kermavaahdon joukkoon, sekoita ja kaada seos murupohjan päälle.
- Sirottele pinnalle runsaasti kokonaisia karpaloita. Tee hyytelösokerista ja vedestä pakkauksessa olevan ohjeen mukaan hyytelökuorrutus.
- Anna hyytyä jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään. Irrota reunat ja siirrä kakku tarjoiluvadille.
- Jos pakastat tortun, laita päällyksen karpalot ja hyytelö vasta karpalotortun tarjoamispäivänä.
- Vastaavan marjatortun voit valmistaa esimerkiksi puolukoista tai mustaherukoista. Jos käytät mansikoita, lisää mausteeksi sitruunamehua.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Karpalotorttu