Ruoka

Kiivi on hedelmäosaston monikäyttöinen hurmuri – tiesitkö, että sen voi syödä myös kuorineen?

Kiivi on hedelmäosaston hurmuri, joka näyttää kauniilta kakun päällä ja maistuu ihanalta niin smoohieissa ja jogurttikulhoissa kuin salaateissa ja salsoissakin.

Kiivi on suuren kananmunan kokoinen hedelmä, jonka pintaa peittää ruskea, nukkapintainen kuori. Kiivin hedelmäliha on yleensä raikkaan vihreä, mutta siitä löytyy myös keltainen muunnos. Hedelmälihaa ympäröivät pienet, mustat siemenet, jotka tekevät kiivistä kauniin koristeellisen. 

Lue myös: Hedelmäsalaatit piristävät talven keskellä – 5 ihanaa ohjetta

Alkujaan kiivi on kotoisin Kiinasta, jossa se tunnettiin aiemmin nimellä kiinan karviainen. Nimestään huolimatta kiivi ei ole mitään sukua meidän tuntemallemme karviaiselle. 

Kiivin viljely alkoi Uudessa-Seelannissa 1900-luvun alkupuolella ja hieman myöhemmin se sai nykyisen nimensä Uuden-Seelannin kansallislinnun, kiwin mukaan. Eurooppan kiivi saapui 1970-luvulla ja nykyään sitä viljellään Välimeren maissa ja erityisesti Italiassa. 

Kiivi on huikea vitamiinipommi ja pesee esimerkiksi C-vitamiini- ja kuitupitoisuudellaan monet muut suositut hedelmät, kuten banaanin, omenan, appelsiinin ja ananaksen. Lisäksi kiivi sisältää runsaasti muun muassa K-vitamiinia, folaattia sekä kaliumia ja kalsiumia.

Kypsän kiivin hedelmäliha on pehmeää ja makeaa  ja hieman hapanta. Maku tuo etäisesti mieleen mansikan ja melonin. Kypsän kiivin tunnistaa kevyesti painamalla: kun hedelmäliha antaa hieman periksi, on kiivi valmis syötäväksi. 

Kaupassa myytävät kiivit ovat usein hieman raakoja, mutta ne kypsyvät huoneen lämmössä muutamassa päivässä.

Kypsät kiivit kannattaa säilyttää jääkaapissa. Lähellä nollaa olevassa lämpötilassa kiivit voivat säilyä hyvänä jopa useita viikkoja. 

Mihin kiiviä voi käyttää?

Helpoin tapa nauttia kiiviä on halkaista hedelmä ja lusikoida se sellaisenaan suuhun. Kiivin voi myös paloitella salaatteihin ja salsoihin, sekoittaa hedelmäsalaattiin tai surauttaa smoothien sekaan tai tarjota vaikka juustotarjottimella.

Rohkeimmat voivat syödä hyvin pestyn kiivin myös kuorineen.

Kauniin vihreä väri ja mustat siemenet tekevät kiivistä koristeellisen lisän kakkujen ja leivosten pinnalle.

Jälkiruokia valmistettaessa kannattaa kuitenkin muistaa, että kiivi ja maitotuotteet sopivat huonosti yhteen. Kiivin sisältämä entsyymi pilkkoo proteiineja ja tästä syystä esimerkiksi kermaan sekoitettuna se muuttaa kerman maun nopeasti pahaksi. Siksi kerma- ja maitopohjaiset leivonnaiset ja jälkiruoat kannattaa nauttia mahollisimman pian kiivin lisäämisen jälkeen. 

Samasta syystä kiivi on erinomainen liharuokien mureuttaja. Hedelmää voidaan tarjota sekä liha- että kalaruokien kanssa. Kypsennettynä kiivin makeus kuitenkin laimenee ja väri muuttuu kellertäväksi.

Voimahedelmä kiivi käy aamupalalle ja iltapäivään

Jäisestä banaanista ja mangosta valmistuu hetkessä ihanan täyteläinen ja makea smoothie. Viipaloi kiivihedelmä ohueksi ja paina se lasin reunoille ennen smoothien lisäämistä. Koristele juoma runsaalla määrällä hedelmiä ja marjoja.

Smoothie bowlin idea on tehdä smoothiesta lusikoitavan paksua niin, että pinnalle voi lisätä yltäkylläisesti mieleisiään höysteitä. Granola, kookoslastut, pähkinät ja siemenet, kiivi, mustikat ja granaattiomenansiemenet maistuvat smoothiebowlin kanssa yhdessä ja erikseen. 

Paksusta jogurtista sekä hedelmistä ja marjoista kootut, rapealla muromyslillä viimeistellyt jogurttimaljat ihastuttavat viikonloppubrunssilla ja karkottavat myös makeannälän.

Eksoottinen hedelmäjuoma on hellepäivän paras janonsammuttaja, joka surautetaan vesimelonista, jäisistä mansikoista, melonista, kiivistä ja appelsiinimehusta. 

Tuoreesta kiivistä ja vesimelonista valmistuu nopeasti upean värisiä jäätelötik­kuja hellepäivän iloksi. Vesimeloni-kiivijäätelötikkujen valmistamiseen tarvitset vain kolme raaka-ainetta ja sauva-tai tehosekoittimen.

Väriä ja näyttävyyttä kakkuihin ja leivonnaisiin

Pavlova on jumalainen marenkikakku ja Australian kansallisleivonnainen. Leivonnaisessa on rapean sitkas marenkipohja, jonka päälle kootaan komea keko kermavaahtoa sekä kauden marjoja, hedelmiä tai muita herkkuja. Australiassa ja Uudessa-Seelannissa suosikkeja ovat kiivi ja vadelma. 

Savariini on ranskalainen vehnäsen ja kakun välimuoto, joka kohotetaan perinteisesti hiivalla. Nämä nopeat minisavariinit saavat kuitenkin nostetta leivinjauheesta. Valmiit savariinit kostutetaan meheväksi hedelmämehulla ja tarjoillaan hedelmien sekä kermavaahdon kera.

Rommi-rusinaleivokset valmistuvat nopeasti pakastevoitaikinasta ja valmiiksi maustetusta rahkasta. Kiiviviipaleet ja viinirypäleet viimeistelevät lehtevät leivokset hetkessä tarjoilukuntoon.  

Kuutioi kiivi salaatteihin ja salsoihin

Hedelmävartaat ja päärynä-raejuustosalsa on erinomainen valinta välipalaksi ja varmasti myös lasten mieleen. Mintulla maustettu raejuustosalsa lusikoidaan lasin pohjalle ja hedelmävarrastikut asetetaan päälle naposteltavaksi. 

Hedelmäsalaatti-rahkakupit sopivat arkiaterian jälkiruoaksi tai vaikkapa välipalaksi ennen treenejä. Energiatasoja ylläpitää kuitupitoinen hedelmäsalaatti, joka tarjoillaan hunajarahkan ja myslin kera.

Tuore parsa on varma kevään merkki. Parsan voi keittää tai grillata kypsäksi. Yhdistä se parsa-hedelmäsalaattiin juuston, kiivin ja viinirypäleiden seuraksi ja tarjoa lisukkeena esimerkiksi lihan tai kalan kanssa.

Lue myös Anna.fi:  Etelän hedelmät keventävät ateriaa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kiivi on hedelmäosaston monikäyttöinen hurmuri – tiesitkö, että sen voi syödä myös kuorineen?

Kipeitten kokemusten kautta

Miksi aina unohdetaan mainita se, että esim. kiivi on allergisoiva ja jos on allerginen koivun siitepölylle, tulee takuuvarmasti jossain vaiheessa elämäänsä saamaan ristikkäisallergioita. Avokado on toinen kamalia oireita aikaansaava ja allergisoiva tuote.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.