Ruoka

Kuivahiiva vai tuorehiiva? Kokosimme tietopaketin hiivan valintaan ja käyttöön

Voiko kuivahiiva korvata tuorehiivan? Kuinka paljon kuivahiivaa vastaa tuorehiivaa? Entä voiko hiivaa pakastaa? Näihin ja muihin tuore- ja kuivahiivan käyttöä koskeviin kysymykseen löydät vastauksen täältä.

Hiiva on leivonnan perusraaka-aine, joka saa taikinat kohoamaan ja siman käymään. Kuivahiiva ja tuorehiiva, molempia löytyy tavallisista ruokakapoista. Molempia hiivoja voi käyttää, mutta niiden käytössä on eroja, joista leipurin on hyvä olla tietoinen.

Lue myös: Mitä ihmettä? Suomessa pärjätään yhdellä hiivalla, Ruotsissa leivontaan tarvitaan kahta erilaista – erolle on yksinkertainen selitys

Kuivahiiva vai tuorehiiva: mitä hiiva on?

Leivinhiiva on mikroskooppisen pieni elävä mikrobi, jota tarvitaan leivonnaisten, kuten sämpylöiden, pizzan ja pullien kohottamiseen sekä joidenkin juomien, kuten siman ja kotikaljan valmistukseen. Yhteen grammaan tuorehiivaa mahtuu noin 10 miljardia yksittäistä hiivasolua. 

Kuivahiiva on tavallista tuorehiivaa, josta on puristettu vesi pois. Toisin sanoen, se on tuorehiivaa tiiviimmässä muodossa ja siksi sitä tarvitaan tuorehiivaa pienempä määrä leivonnaisten kohottamiseen. 

Sekä tuorehiiva että kuivahiiva sopivat leivontaan ja ruoanvalmistukseen. Kuivahiivalla voi korvata tuorehiivan kaikissa leivonnaisissa – ja päinvastoin. Myös perinteinen sima onnistuu kuivahiivalla. Tosin tuorehiiva on näppärä erityisesti pitkään kohotettavissa pizzataikinoissa tai pataleivissä, joihin hiivaa tarvitaan vain sormen pään kokoinen nokare. 

Molemmat hiivat tarvitsevat toimiakseen nestettä, lämpöä sekä ravinnoksi hiilihydraatteja, kuten jauhoja tai sokeria. Kun olosuhteet ovat kohdillaan, on lopputuloksena kuohkeita ja ilmavia leivonnaisia.

Tuorehiivaa ja kuivahiivaa ei kuitenkaan kannata sekoittaa, sillä ne tarvitsevat toimiakseen eri lämpötilat. Lisäksi hiivat eroavat jonkin verran toisistaan annostelun sekä käyttötavan, säilytyksen ja leivontaominaisuuksiensa osalta. Tämän vuoksi hiivan valintaan ja käyttöön kannattaa kiinnittää huomiota.

Kuivahiiva käyttö on kätevää

Kuivahiiva tarvitsee tuorehiivaa lämpimämpää, noin 42 asteista nestettä. Toisin kuin tuorehiiva, kuivahiiva sekoitetaan pieneen määrään jauhoja ennen taikinaan lisäämistä.

Kuivahiiva säilyy tuorehiivaa huomattavasti pidempään ja sitä voi säilyttää huoneen lämmössä. Pitkälle päiväyksen ylittänyt kuivahiiva menettää kuitenkin toimintakykyään eikä taikina tästä syystä ehkä nousekaan.

Avattu pussi kuivahiivaa kannattaa säilyttää jääkaapissa ja käyttää viikon sisään avaamisesta.

Tuorehiivan käyttö onnistuu näillä nikseillä

Tuorehiiva murennetaan ja liotetaan kädenlämpöiseen eli +37 asteiseen nesteeseen ja vasta sitten taikinaan lisätään jauhot. Kylmässäkin hiiva toimii, mutta vain huomattavasti hitaammin.

Sen sijaan liika lämpö tappaa hiivan. Siksi lämpötilan kanssa on oltava tarkkana.

Tuorehiiva säilyy omassa kääreessään jääkaapissa parasta ennen -päiväykseen asti eli noin kuukauden pakkauspäivästä. Jos avaat paketin ja käytät vain osan, jäljelle jäänyt hiiva on käyttökelpoista vielä viikon verran.

Muista sulkea paketti hyvin, ettei hiiva kuivu. Hiivapalan voi laittaa myös pakastimeen, jossa se säilyy useita kuukausia. Nosta pala huoneenlämpöön noin tuntia ennen käyttöä. Älä sulata hiivaa mikrossa.

Makeat hiivataikinaleivonnaiset: pullat, viinerit ja munkit

Onnistuneet hiivataikinaleivonnaiset ovat ihanan pehmeitä ja kuohkeita. Hiivataikinan teossa on kolme vaihetta: alustus, kohotus ja muotoilu.

Makeasta hiivataikinasta valmistuvat niin pullat kuin munkitkin. Myös viineritaikina kohotetaan hiivan avulla.

Suolaiset hiivataikinaleivonnaiset: sämpylät, patongit, leivät ja focacciat

Hiivataikinasta leivot myös monet suolaiset herkut. Pehmeät sämpylät, patongit ja muut leivät sekä mehevät briossit vaativat onnistuakseen hiivaa.

Hiivalla kohotetaan myös ruokaisan kaalipiirakan sekä juustosarvien taikina.

Lähde: Suomen hiiva

Lue myös Anna.fi: Täydellinen pullataikina vaatii kolme vaihetta – parhaat vinkit pullataikinan tekoon

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kuivahiiva vai tuorehiiva? Kokosimme tietopaketin hiivan valintaan ja käyttöön

Sinun täytyy kommentoidaksesi.