Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Lampaanpotka ja sahramicouscous

Lampaanpotka ja sahramicouscous tursuavat makua, liemestä tehdystä kastikkeesta puhumattakaan. Täydellinen pataruoka juhlaan tai leppoisaan viikonloppuun.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
4  annosta

Ainekset

Lampaanpotka

  • 4 lampaanpotkaa
  • 2 porkkanaa
  • 150 g palsternakkaa
  • 1 sipuli
  • 1 varsisellerinvarsi
  • 6 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl voita
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 ½ tl suolaa myllystä
  • 1 tl mustapippuria myllystä
  • 2 rkl voita
  • 3 rkl balsamicoa
  • 4 rosmariininoksaa
  • 3 timjaminoksaa
  • 5 dl punaviiniä (Shiraz-rypäleestä)
  • 5 dl lihalientä

Sahramicouscous

  • 3 dl couscousia
  • ½ g sahramia
  • ½ tl suolaa
  • 1 dl korintteja
  • 2 rkl laadukasta ja maukasta oliiviöljyä

Punaviinikastike

  • 8 dl paistolientä
  • 1 ½ dl punaviiniä
  • 2 oksaa rosmariinia
  • 2 ½ rkl maissitärkkelystä
  • 3 rkl vettä
  • ¼ tl mustapippuria myllystä
  • 1 tl suolaa

Valmistusohje

Lampaanpotka ja sahramicouscous tehdään helposti näin:

  1. Ota neljä lampaanpotkaa huoneenlämpöön tuntia ennen valmistusta. Raaputa veitsellä potkien luuta näkyviin muutaman senttimetrin verran.
  2. Kuori kaksi porkkanaa ja 150 grammaa palsternakkaa ja leikkaa reiluiksi paloiksi. Kuori yksi sipuli ja leikkaa neljäksi lohkoksi. Leikkaa yksi varsiselleri ohuiksi viipaleiksi. Murskaa kuusi valkosipulinkynttä veitsen kyljellä ja poista kuoret.
  3. Valmista lihaliemi. Kuumenna padassa kaksi ruokalusikallista voita ja kaksi ruokalusikallista oliiviöljyä ja paista potkiin kauniin ruskea pinta, ripottele päälle 1 1/2 teelusikallista suolaa ja yksi teelusikallinen mustapippuria ja nosta sivuun odottamaan.
  4. Lisää pataan hieman voita ja kaada kaikki kasvikset kuullottumaan. Lisää sitten kolme ruokalusikallista balsamicoa ja anna sen kiehahtaa. Lisää kolme oksaa timjamia ja neljä oksaa rosmariinia ja viisi desilitraa punaviiniä ja anna kiehua viisi minuuttia. Aseta potkat pataan ja kaada päälle viisi desilitraa lihalientä niin, että lihat peittyvät. Nosta pata kannella peitettynä 150 asteiseen uuniin neljäksi tunniksi, viimeinen tunti ilman kantta tai kunnes liha on kypsää ja irtoilee luista. Nosta potkat sivuun ja peitä tiiviisti foliolla.
  5. Tee kastike. Siivilöi liemi ja kaada kahdeksan desilitraa takaisin pataan. Lisää 1 1/2 desilitraa punaviiniä ja kaksi oksaa rosmariiniä. Keitä lientä kasaan 15 minuuttia ilman kantta. Sekoita 2 1/2 ruokalusikallista maissitärkkelystä ja kolme ruokalusikallista vettä ja kaada seos ohuena nauhana liemen joukkoon samalla vispaten. Keitä kymmenen minuuttia keskilämmöllä. Maista ja mausta 1/4 teelusikallisella mustapippurilla ja noin teelusikallisella suolaa maun mukaan. Poista rosmariininoksat. Laita potkat takaisin pataan pystyyn kastikkeeseen ja pidä lämpimänä.
  6. Valmista kolme desilitraa couscousia pakkauksen ohjeen mukaan. Laita yksi pussi eli puoli grammaa sahramia ja puoli teelusikallista suolaa keitinveteen. Kun vesi on imeytynyt, lisää yksi desilitra korintteja ja kaksi ruokalusikallista oliiviöljyä.
  7. Tarjoa lampaanpotja sahramicouscousin ja kastikkeen kanssa.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 24/2020.

Lue myös: 4 vaihtoehtoa perinteiselle lammaspaistille

Lue myös Anna.fi: Hitaasti haudutettu lampaan lapapaisti


Kommentoi

Kommentoi juttua: Lampaanpotka ja sahramicouscous

Sinun täytyy kommentoidaksesi.