Ruoka

Maa-artisokka on monikäyttöinen juures – kokeile sitä keittoon, risottoon ja hummukseen

Maa-artisokka on upean makuinen juures. Kokeile sitä rohkeasti keitossa, risotossa tai vaikka makaronilaatikossa.

Maa-artisokka on monikäyttöinen juures. Se soseutuu keitettäessä hyvin ja sopii siksi loistavasti sosekeittoihin, kohokkaisiin ja pyreisiin. Mukulat voi myös käyttää gratiineihin tai leipätaikinan joukkoon. 

Toisin kuin nimestä voisi päätellä, sillä ei ole mitään tekemistä latva-artisokan kanssa, vaan hehkuvan keltaisena kukkiva maa-artisokka kuuluu samaan sukuun auringonkukkien kanssa. Hyvin kylmää ja jopa pakkasta kestävän mukulan paras sesonki on myöhään syksyllä, jolloin maku maukkaimmillaan, mutta toisinaan sato kerätään vasta keväällä.

Maa-artisokka: käsittely

Maa-artisokan tumman ruskehtavat mukulat ovat pieniä ja epäsäännöllisen muotoisia, kinkkisiä kuorittavia ja lannistaa siksi usein kuorijan. Paras väline kuorimiseen on lusikka, jonka kärjellä kuoren voi rapsuttaa pois. 

Ohuen kuoren alla on valkea, miedonmakuinen sisus, joka on nopea tummumaan. Kuoritut mukulat kannattaakin säilyttää sitruunamehulla maustetussa vedessä.

Vaihtoehtoisesti voit jättää maa-artisokan myös kuorimatta. Tällöin niiden makukin on pähkinäisempi ja aromaattisempi. Pese vain mukulat ensin huolellisesti juuresharjalla, jotta saat muhkuroissa lymyilevän mullan pois. 

Kuorimattomat maa-artisokat ovat taivaallisia erityisesti uunissa paahdettuina. Kuorineen paahdetut maa-artisokat voi syödä kuorineen tai vaihtoehtoisesti kypsän sisuksen voi puristaa ulos kuoresta.

Maa-artisokka: käyttö 

Maa-artisokkaa voi käyttää perunan tavoin esimerkiksi keitettynä, soseutettuna tai paahdettuna. Astetta hienostuneemman perunamuusin valmistat korvaamalla osan potuista maa-artisokalla. Huomioi kuitenkin, että maa-artisokan keittoaika on hieman lyhyempi kuin perunan.

Maa-artisokasta valmistat myös maukkaan keiton, gratiinin ja kohokkaan. Mainion lisukkeen saat leikkaamalla maa-artisokat mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi ja paistamalla ne voissa pannulla. Pikkumukulat voi myös pikkelöidä. 

Maa-artisokasta valmistuu taivaallinen keitto

Ehkä tutuin tapa hyödyntää maa-artisokkaa on tehdä siitä keitto. Maa-artisokkakeitossa on hienostunut, hyvin aromaattinen ominaismaku, jota ei kannata peittää liialla maustamisella. Välttämättä maa-artisokka ei kaipaa seurakseen kuin ripauksen suolaa sekä esimerkiksi kermaa tai vaikkapa tuorejuustoa pyöristämään makumaailmaa. Tilkka valkoviiniä nostaa simppelin sopan luksusluokkaan. 

Jujua soppaan saat erilaisilla ripotteilla. Paahda pinnalle esimerkiksi mallasmurua tai vaikkapa suolaista macadamiagranolaa. Halutessaan soppaan voi lisätä myös perunaa, porkkanaa tai vaikkapa yrttejä, kuten timjamia. 

Hienostut maa-artisokkakeitto sopii juhavankin aterian alkuun. Kokkaa esimerkiksi ravintola Bistro O matin tapaan valmistettua maa-artisokkakeittoa. Kerma tekee mausta pehmeän, voissa kuullotettu sipuli ja tilkka valkoviiniä puolestaan piristävät keiton makua ja loihtivat siitä juhlavan. Tarjoa juhlava maa-artisokkakeitto paahdetun ruisleivän, muikunmädin sekä ranskankerman kanssa.

Maa-artisokka sopii pääruoaksi

Pääruokana maa-artisokkaa voi tarjota monin eri tavoin. Syksyn liharuokien mehukas kumppani on maa-artisokilla rikastettu makaronilaatikko. Mehevä laatikko saa täyteläisen silauksen Västerbottensost-juustoraasteesta, jota tulee niin munamaidon joukkoon kuin laatikon pinnallekin.

Vaikka kuoriminen vaatiikin hieman vaivannäköä, palkitsee maa-artisokkarisoton hienostunut maku tekijänsä. Risotto maistuu sellaisenaan, mutta sopii myös erinomaisesti lisukkeeksi vaikkapa kalalle. 

Maukkaat maa-artisokkapihvit tehdään keitetystä maa-artisokasta ja perunasta. Lisämakua pihveille antavat salottisipuli ja tuore timjami. Herkullisen rapeiksi paistetut pihvit nautitaan sellaisenaan.

Maa-artisokkaa pikkunälkään

Lisukkeena maa-artisokka maistuu niin gratiinissa kuin erilaisiksi tahnoiksi pyöräytettynä. Maa-artisokkahummus on loistava levite tai dippi vaikkapa syksyisiin illanistujaisiin. Perinteisesti hummuksessa käytettävät kikherneet jätetään pois ja käytetään niiden sijasta maa-artisokkaa. Herkullinen tahna sopii tuoreen leivän päälle tai rapeiden pitakolmioiden dipiksi. 

Punajuuren kanssa paritettuna maa-artisokasta valmistuu purppuran punainen aioli. Maukas dippi maistuu ihanalta rapeiden ruislastujen sekä kuuman juoman kera.

Maa-artisokista, juustoraasteesta ja rouhituista pähkinöistä puolestaan tehdään syksyinen kasvislisuke, joka maistuu liharuokien, kuten klassisen Beef Wellingtonin kanssa. Pähkinäinen kuorrute ja mehevä juustopinta ovat tämän gratiinin avainsanoja.

Lue myös Anna.fi: Pähkinäinen palsternakka mehevöittää leivonnaiset ja kruunaa sosekeiton – tunnetaan ”karamellijuureksena” hyvästä syystä

Maa-artisokka: ravintosisältö

Maa-artisokan sisältämät hiilihydraatit ovat enimmäkseen inuliinia, minkä vuoksi se saattaa aiheuttaa herkkävatsaiselle ilmavaivoja. Siksi niitä kannattaa syödä aluksi pieniä määriä.

Maa-artisokka sisältää myös runsaasti ravintokuitua ja hivenaineita, erityisesti rautaa.

Juttua on muokattu ja lisätty reseptilinkkejä 15.8.2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Maa-artisokka on monikäyttöinen juures – kokeile sitä keittoon, risottoon ja hummukseen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.